Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 594 i arkivet.   
2018
1
Dec

AKTUELLT

DET DYSTRA MÖRKRETS PANEL - SAMMANKOMST 15 2018/19

Publicerad 10:37 av Nigge

Dyster rubrik? Må så vara, men den speglar veckans panel ganska väl. Det är mörkare än mörkt och ingen vet riktigt hur vi ska hitta ljuset :( 

Those were the days

 

Jaha, det såg ju hyfsat bra ut ett tag i onsdags, tills alla de där defensiva misstagen kom. Några reflektioner om vårt försvarsspel skulle jag gärna vilja få ur er.

Pelle: Direkt från start började Bristol City med ett riktigt intensivt presspel högt upp på vår planhalva och det var tydligt att både Bart och backlinjen blev väldigt stressade av detta. Osäkerheten spred sig och ledde till slarv och enkla misstag som i sin tur ledde till de tre j-vla baklängesmålen.

Att Bart inte har hittat tillbaka till formen är både förvånande och oroande. Att vår fyrbackslinje blandar och ger är kanske mindre förvånande. Det är inte en stabil enhet längre. Chambers har tappat tempo och tajming, Berra är Gud någon annanstans och vi har inte hittat vettiga, permanenta ersättare till nickspecialisten Tommy Smith eller den mycket spelintelligente Adam Webster (som var den spelare som vi givetvis borde byggt vår backlinje kring). 

Nigge: Visst blev vi satta under press tämligen omgående, men nog får man väl ändå säga att det var två mediokra lag på banan med vårt gäng som det något sämre av de två. Det går ju bara inte att släppa in dylika Kalle Anka-baljor som när Bart fick för sig att skyffla in lädret i egen kasse på det där viset som han gjorde. Så typiskt ett lag i motvind och med fullständigt krossat självförtroende. Markeringen på deras avgörande mål var verkligen obefintlig och oförklarlig. Vad pysslar vår backlinje med egentligen? Den som kan krita ihop en sammanhängande, uttömmande text med en vettig förklaring i ämnet skulle kunna återuppväcka Svenska Akademin som utdelare av Nobels litteraturpris och samtidigt kamma hem nämnda utmärkelse med hästlängder. Det är skrattretande emellanåt och vad man ska göra åt det vet i fåglarna. Införskaffa en ny backlinje kanske?

 

Det börjar bli lite tjatigt nu, men ser ni egentligen några som helst ljuspunkter i det här laget? Är det bara doom och gloom och rakt ner i League 1 som gäller, eller finns det nån liten möjlighet för Lambert att ta oss över det där förhatliga strecket? Som ni märker famlar jag efter halmstrån, så ge mig gärna nåt litet jag kan suga tag i.

Pelle: Det är riktigt j-vla Sisters of Mercy-mörkt just nu och jag famlar själv efter halmstrån. Typ: jorden går ju inte under bara för att vi inte tar poäng i en match där vi verkligen behövde vinna. Försöker även peppa mig själv med att vi under Lamberts ledning har förbättrat oss spelmässigt och om vi får in några bra spelare under januari-fönstret så grejar det här sig. Det är emellertid en mycket skör övertygelse. Fotboll går ju ut på att vinna och-det-gör-vi-ju-inte.

Sanningen är nog den att tiden nu har runnit ut för en liten klubb som Ipswich Town. Det har varit en långsamt nedåtgående spiral, en smärtsam harakiri-process, där vi under Evans styre har blivit omsprungna av ett dussintal andra lag (Burnley, Brentford, Bournemouth, Preston, Huddersfield, Bristol City för att nämna några). De tre senaste säsongerna så har i princip varje lagdel blivit sämre och istället för att ”steppa upp” för att möta den hårdnande konkurrensen, så har det nedmonterats. League One är på så sätt antagligen rätt serienivå för oss att vara i.

Än är vi inte ute, det finns en hel del poäng att spela om, men skulle vi trilla ut så är det egentligen ingen större överraskning. Hade det inte varit för MM.s cyniska sketfotboll (men även förmåga att hitta bra spelare till liten eller ingen peng alls) så hade detta nog skett redan för en två, tre år sedan.

Nigge: Jag har ju en fäbless för lag i blåvit skrud från landsbygden, oavsett om det handlar om fotboll eller vintersport med puck. Förutom likheten i färgsättning och lokalisering i förhållande till vad som anses vara centrala delar i geografisk mening så råder stark kongruens inom områdena bäst-före-datum (passerat för en halv mansålder sedan i båda fallen), taskigt självförtroende och halvrisig självinsikt om var man befinner sig och hur man ska ta sig ur det. Det sitter i väggarna och så pass hårt att det inte riktigt vill släppa taget förrän någon får för sig att inte bara riva ner tapeterna utan även själva väggarna. Med detta sagt så finns det alltid hopp tills den speldag då den matematiska möjligheten övergivit ens överlevnadskalkyler helt och hållet. Men visst finns det ljuspunkter. Freddie Sears har för bövelen gjort fyra (4!) mål hittills och Gwion Edwards är en liten trollgubbe emellanåt. Lägg därtill 18-årige Lankester som jag gillar mer och mer. Men de kommer så klart inte själva kunna styra om den sjunkande amfibien. Visst är vi dåliga, men det finns gott om andra halvrisiga gäng i den här ligan. Med ett par flytvinster kan självförtroendet så sakteliga komma tillbaka.

Om du famlar efter halmstråna, Dan, så trevar jag i mörkret efter ljuspunkter utan att hitta särskilt mycket. Är det kört? Nej. Är det troligt att vi är över strecket när medlemsresan inträffar i april? Eh, nej. Burr!

 

Hur ska det gå mot Forest i dag? De stänkte ju in fem baljor på Aston Villa senast, så hur många kommer de att stänka in på oss?

Nigge: Bäst att ta med kulramen till City Ground. Det här blir inte kul. Burr.

Pelle: Hoppas på en motreaktion, en vinst när ingen förväntar sig det…men njaeäh, det blir nog inget med det. Gissar istället på en målsnål historia, som slutar 0-0 eller 1-0 till Forest.


Vilka byten tycker ni att Lambert ska göra i startelvan? Är det dags att ta in nån från kylan, eller kanske spela nån lite mer kreativ spelare på mittfältet?

Nigge: Läste att det ska kastas om friskt och jag gillar det inte särskilt mycket. Det har kastats om så mycket redan den här säsongen att till och med en tombolaboll skulle känna sig obekväm. Jag har dock väldigt svårt att begripa varför Andre Dozzell hålls utanför truppen på matchdagar. Vad handlar det om? Är det något annat än spelförmågan? I övrigt tycker jag att Lambert ska välja det gäng som han tror på och ge dem förtroende (även om det måste vara svårt efter att ha sett vissa insatser under de senaste matcherna).

Pelle: Hoppas faktiskt på att han bibehåller startelvan. Vi är i ett läge där vi absolut inte ska börja anamma någon blame-kultur. Det är viktigare att spelarna känner att de har tränarens förtroende, samtidigt som de får en chans att revanschera sig.

 

2018
24
Nov

AKTUELLT

DAGEN EFTER-PANELEN - SAMMANKOMST 14 2018/19

Publicerad 10:25 av Nigge

Det är dagen efter kvällen före. Kvällen när WBA kom på besök inför ett fredagstaggat Portman Road och vi hade förhoppningar om att skutan med dåliga resultat och tveksamma insatser skulle ta en annan riktning. Hur blev det egentligen med den saken? Panelen analyserar uddamålsförlusten.

Oväntat positiv panel dagen efter

Dan: Första halvlek: fruktansvärt dålig.

Nigge: Jag hade livesport på agendan under gårdagskvällen och tryckte igång ITFC-WBA i efterhand vid kvart över tio-tiden. Efter en halvlek tänkte jag att det var skönt att bara kunna hoppa över halvtidsvilan och kasta mig rätt in i andra halvlek. Frågan är varför jag inte tryckte mig förbi hela första halvlek på en gång?

Pelle: Givetvis hade vi aldrig någon riktigt chans mot ett sådant här skickligt och kvalitativt motstånd, där måste man sätta saker i perspektiv, det handlade hela tiden om en match mellan David och Goliat. WBA är tillsammans med Leeds det bästa lag som vi mött hittills.

Dan: Andra halvlek: första kvarten bra mycket bättre, men det var ändå mest vilja och inte så mycket kunnande.

Egentligen kan det hela beskrivas med ett enda ord, även om det egentligen är tre: sparka-och-spring. Ständigt denna långboll, ofta hög, mot en stackars isolerad forward som inte har mycket chans att göra nåt vettigt med den. Det påminner mest om när jag coachade ett gäng 12-åringar och det bästa sättet att få upp laget var en långboll att springa på. Men jag kan förstå Lambert för det blir alldeles för många misstag när spelarna försöker sig på att passa bollen. Det är väl också därför backarna sällan spelar sig ur en situation, utan antingen slår en långboll upp eller passar Bialkowski så att han får slå den där långbollen. 

Nej, det här var verkligen inget att hänga i julgranen, och jag hoppas att Lambert har ett eller två äss i rockärmen inför januarifönstret, som inte kan komma fort nog. Men fanns det några ljuspunkter då?

Nigge: Ja, inledande kvarten i andra halvlek var det ju ett helt annat Ipswich vi fick se. Och det är ju ett mer sympatiskt (om än inte lika roligt kanske?) förhållningssätt att fokusera på det positiva. Pelle, du hade hittat många positives som vi kan ta med oss. Kan du dra några stycken?

Pelle: Absolut, det går att plocka ut många positiva saker från gårdagens match.

1) Grymt läktartryck, där publiken stöttade laget matchen igenom (vilket kan vara en av orsakerna till att spelarna lyfter sig under andra halvlek).
2) Även om vi är tekniskt och tempo-mässigt mycket sämre än WBA så blir vi aldrig riktigt utspelade.
3) Det rinner inte iväg målmässigt heller. 1-2 mot ett nyligen nedflyttat PL-lag (och topplag i den här serien) är inget att skämmas över.
4) Inga spelare i ITFC sticker ut nämnvärt, det är en stabil laginsats och det är tydligt att spelarna nu förstår sina roller, tror på spelsättet och därför kan spela med större självförtroende.

Nigge: Grymt, du får spara andra halvan av den andra halvan av dina betraktelser så vi inte blir alldeles för hoppfulla så här halvvägs in i panelen. Dan, du får delge dina uppsidor från gårdagen.

Dan: Tja, som sagt, första kvarten i andra var ju åtminstone inspirerande, även om det inte resulterade i nåt. Och West Brom såg verkligen inte särskilt mycket bättre ut, även om det hela tiden kändes som om de behärskade matchen. Så om övriga lag i ligan inte är bättre än så, finns det ändå möjlighet att hanka sig kvar, för det behövs inte jättemycket extra för att slå ett lag som spelar som West Brom. Kul var väl också att Bishop fick hoppa in och att Lankester visade framfötterna - synd på frisparken i slutet. Och givetvis att vi fick ett mål, även om det var en bjudning. Kul också för Jackson som gjorde ett bra avslut. Och för mig som fick rätt resultat på tipset, även om jag förstås hellre hade haft fel.

Nigge: Om jag får lägga mig i lite så håller jag med er om att WBA såg ut som ett klasslag. Har man Dwight Gayle och Gareth Barry (även om de väl båda passerat sin prime) på bänken så finns det spelare att välja på. De hade fullständig koll i första halvlek och nog kunde det stått 0-2 redan då, men det kom ju ändå efter att vår fina inledning av andra hade lagt sig.

Om vi går in på spelare för spelare i vårt lag så har Bart inte hittat tillbaka till förra säsongens form, vilket oroar mig en smula. Han hade tur att domaren flöjtade när han missade en utboxning där i andra och även om skottet på andra målet kom från nära håll så såg det inte otagbart ut. Backlinjen är shaky och det visar sig givetvis extra mycket mot bra motstånd. Ändå har vi Chambo och Knudsen med plenty erfarenhet från Championship, Pennington med meriter från Everton och Spence som också har sin beskärda del av erfarenhet av andradivisionen. Hoppas Lambert har möjlighet att ingjuta mod i backlinjen framöver. Dan, vad har du att säga om de bakre linjerna?

Dan: Bland enskilda spelare tyckte jag att Bialkowski ibland såg lite osäker ut; han är inte riktigt där han var förra säsongen.

I backlinjen var Chambers svag, med en del rejäla misstag och total avsaknad av känsliga fötter att passa med.

Nigge: Vi verkar hyfsat överens om bristerna där. Om vi pratar mittfält och anfall, vad har ni att anföra där?

Pelle: As follows:

5) Jack Lankesters frispark i slutminuten (tänk om….). Där har vi en spelare för framtiden.
6) Teddy Bishop hoppar in efter ett års skadefrånvaro och hinner med att göra en hel del bra saker.

Dan: Chalobah varvade, som vanligt(?), bra insatser med mindre bra. Han har bra energi och kan göra det oväntade, men mest kändes det som om han slog bort enkla passningar.

Sears och Roberts sprang och sprang men fick inte ut mycket av det, då de var alltför ensamma. Men Sears växer alltmer; han är en klok spelare.

Lankester tog för sig och visade prov på att det finns nåt i den lankiga kroppen.

Men som sagt, i stort en ganska miserabelt genomförd match, som inte får mig att hoppas särskilt mycket inför resten av säsongen, om inte Lambert gör några riktigt bra värvningar i januari, som kan balansera upp laget och stabilisera det lite varstans.

Nigge: Jag gillar verkligen också att Lankester tar för sig som han gör. Sears springer lika mycket som han alltid gjort, men framåt märker vi verkligen av att vi inte har någon retsticka som Garner eller för den delen någon målskytt som Waghorn (vad skulle den senare till Derby och göra när han mest får nöta bänk och gör färre mål än nånsin?). Nåja, vi kanske får förlita oss på att få in en vettig striker i januari? Hur som helst så lär vi ju avsluta den här panelen i positiv anda med Pelles två avslutande punkter. Shoot man!

Pelle: 7) Återigen tydligt att Paul Lambert med sitt engagemang, fotbollskunnande och beteendevetenskapliga talang har lyckats förvandla ett mycket mediokert lag till att vara konkurrenskraftiga.

8) Inga självförtroenden torde ha tagit stryk vilket är otroligt betydelsefullt inför den livsviktiga matchen mot Bristol City nu på onsdag. För den, mina vänner, måste vi bara vinna….. 

 

2018
10
Nov

AKTUELLT

HÖSTRUSKPANELEN - SAMMANKOMST 13 2018/19

Publicerad 08:30 av Nigge

Mörka november är här och höstrusket är lika mörkt som tabelläget. Hur ska vi kunna få någon rätsida på det här? Panelen lyser upp tillvaron en smula.

 

 

Nu kunde jag inte se hela matchen i lördags men det kändes som att det fanns ljusglimtar av det lilla jag såg. Hur känner du?

Pelle: Jo, det var en hel del som såg bättre ut. Laget var kompakt, bättre organiserat och man spelade med en helt annan rörlighet än vad jag sett dem göra under Hurst de senaste tio matcherna. Vi fick även bevittna några bra spelkombinationer och när bollen närmade sig motståndarens straffområde så fanns det faktiskt ett antal spelbara ITFC-spelare där. Det negativa, då? Trots stort spelövertag, så skapar vi alldeles för få målchanser och om man inte lyckas göra mål själv så brukar motståndaren passa på att göra det istället. Och självklart skedde ju detta…..på en fast situation. Gaah!

Vi hade verkligen behövt få med oss de tre poängen och med tanke på hur matchen såg ut (spelövertaget, alltså) så borde vi också fått det (tänk om tekniskt kompetente Danny Rowe lyckats få in sitt fantastiska volleyskott i mål….vilken eufori det hade varit). Men som sagt det var på det stora hela en bra insats av oss och det är det som vi får ta med oss. Och sen måste man ju också lyfta fram Paul Lamberts sidlinjes-engagemang. Är mycket svag för den typen av tränarbeteende (är nämligen av åsikten att ett positivt kroppsspråk alltid är bättre än ett där man står med korslagda armar och ser svår ur). Att som ledare instruera situationsanpassat och samtidigt visa att man är delaktig och dedikerad brukar nästan alltid smitta av sig.

Dan: Visst fanns det ljusglimtar. Roberts var en av dem, liksom Sears, som tillförde lite välbehövlig energi framåt. Men samtidigt såg det verkligen inte jättebra ut, långt därifrån. För ett formsvagt lag som Preston är ett lag som vi ska slå om vi vill hänga kvar. Så det finns verkligen en hel del att göra för herr Lambert.
Skönt också att se Downes få en genomkörare, och att Lambert bara spelade två av våra lånespelare (plus två som outnyttjade avbytare). Om vi ska satsa långsiktigt måste vi, åtminstone så småningom, satsa på de spelare som är våra. Men i den här situationen måste han givetvis spela de spelare som bäst kan förverkliga hans mål med spelet.

AC: Jag delar tyvärr frågeställarens erfarenhet, att jag missade stora delar av andra halvlek, men det jag såg var betydligt trevligare än det vi hittills bevittnat under säsongen. Kul att se lite passion på sidlinjen också. Det ska helt enkelt bli riktigt spännande att följa lagets framfart i vinter. Jag som även älskar att pinas klarar av att hantera vår nuvarande position utan att tappa gnistan/modet...


Dessvärre fast förankrade i botten med fem pinnar upp till närmaste tre lag, varav ett är dagens motståndare Reading. Hur viktigt är det att inte förlora idag?

AC: Snacka om sexpoängare. Samtliga lag på plats 18-24 känns på pappret som tänkbara nedflyttningskandidater, the usual suspects om man så vill, så en Reading-förlust är ju inte direkt att rekommendera. Vi får verkligen passa oss för att gapet inte blir större än vad det är idag.

Pelle: Oerhört viktigt skulle jag vilja säga. Oavgjort kan jag ta, men en förlust vore, om inte katastrofal, så nästintill. Glappet får absolut inte bli större än fem poäng om vi ska kunna ta in det här innan vi når januari-månad (och möjligheterna att stärka upp laget med ett par välbehövliga spelartyper).

Dan: Det är oerhört viktigt, men även om vi förlorar ska vi inte kasta in handduken riktigt än. Lambert måste ändå få ett par matcher till på sig att vända skutan. En oljetanker är som bekant inte det smidigaste vattenfordonet som finns, och lite så känns väl hans uppdrag. Det gäller först och främst att bromsa fallet och sen sakta men säkert vända om och börja stiga i tabellen. Det kan ta sin tid, men det ska kunna gå. Men å andra sidan, skulle en vinst betyda otroligt mycket. En vinst är ju precis en sån sak som kan få skutan att vända lite fortare och ge både spelare och ledare en välbehövlig paus att hämta andan under. Men det blir väl oavgjort, som vanligt, och det är alls ingen katastrof – kanske snarare ett steg framåt.

Efter dagens match är det återigen dags för ett fjorton dagars uppehåll för tämligen ointressant landslagsspel. Men ska man för en gångs skull vara glad för två veckor att slipa formen?

Dan: Som supporter är det alltid tråkigt med de här uppehållen, och i Sveriges fall har vi troligen inte särskilt mycket att se fram emot vad gäller Nations League – utan minst oavgjort mot Turkiet är vi sist i gruppen. Men det är bara att stå ut och hålla abstinensen borta på annat sätt, för den här gången hoppas jag verkligen att ett uppehåll är just det Lambert, och spelarna, behöver för att börja hitta fram till varandra och formas till ett nytt lag under Lamberts överinseende. Men det hoppades jag ju inför förra uppehållet också, då segern mot Swansea ingav hopp som genast grusades av tre försmädliga förluster efter uppehållet. Låt oss hoppas på en något bättre utgång av det här uppehållet. Annars kan det bli rejält knivigt för Lambert och laget.

AC: Dessa j-a landslagsuppehåll… Är det någon gång vi ska vara glada för två veckors uppehåll är det väl iofs nu, så Lambert och co kan samla styrkorna och bekanta sig ytterligare med truppen. Men nja, jag föredrar klubbfotboll och skulle vi få med oss ett förträffligt resultat i eftermiddag så hade man ju såklart hellre kört på…

Pelle: Lambert får nu mer tid till att sätta sig in i verksamheten, lära känna spelarna och öva på det som han bedömer att man behöver öva på…… så ja, det finns en hel del fördelar med att landslagsuppehållet kommer nu.

 

Nästa match
den 19 januari 2019 kl 16:00

Blackburn Rovers - Ipswich Town

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2015 ITFC Sweden