Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 571 i arkivet.   
2018
17
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SESSION 28 2017/18

Publicerad 10:24 av Erik

När säsongen gått i stå och publiksiffrorna viker nedåt kan Panelen inte göra mycket annat än att spekulera i vad för elände som händer härnäst. Eller, tänk om det händer nåt bra? Vi kopplar in vår fantastiska fyrklöver av filosofer och reder ut det här.

"Kan det bli sämre? Säkerligen."
- Niklas Nygårds, ordförande

Vi diskuterade ju ganska nyligen här i panelen om vi hade nått botten, och.. det hade vi tydligen inte, eller? 0-3 hemma mot ett av världens tråkigaste lag. Burop från en stor del av de 13031 åskådarna, lägsta siffran på nästan 20 år. Vad är det värsta som kan hända härnäst?

 
AC: Jag vet inte riktigt. Ska vi blicka lite längre framåt... En jävligt sval transfersommar med beslutsfattare ”on holiday” samtidigt som konkurrenterna kapprustar med klassnyförvärv efter klassnyförvärv, därefter ännu en intetsägande säsong med tveksamma resultat, oinspirerat spel, fortsatt skadehelvete och svikande publik. Lägg därtill en ägare som fortsätter att lysa med sin frånvaro. En helt vanlig säsong alltså!
 
Och givetvis att vi får skämmas över århundradets fulaste reklam och att Bartosz lämnar i sommar till underprisernas underpris.
 
Det känns som att allt kan slå in.
 
Nigge: Försvarsmässigt var det förstås ett bottennapp att släppa in tre mål på det vis som vi gör det. Bartman visade på första målet att han inte har superhjältemanteln på under målvaktströjan i varje match och kan agera som en vanlig målis emellanåt. Andra baljan fruktansvärt risigt från högerförsvaret och vänstersidan av försvaret gjorde sitt bästa på bakåtkasse nummer tre för att överträffa uselheten i defensivarbetets nobla konst.
 
Kan det bli sämre? Säkerligen.
 
Vi får väl vara tacksamma för att det bara var dryga 13 000 som behövde bevittna eländet på plats. Jag befarar att vi inte har sett det sämsta när det gäller publiksiffra heller med tanke på att vi ska möta Barnsley hemma en tisdag i april kl 19.45. Jösses.
 
Vill inte ens spekulera i vad det värsta som kan hända härnäst skulle vara, det är illa nog med svajigt spel, historiskt låga publiksiffror och allmänt dålig stämning.
 
Pelle: Att Evans ger Mick förnyat förtroende. Personligen har jag inget emot honom (Mick alltså), men det måste ske någon form av förändring för att vi ska få stopp på den här nedåtgående hissen.  
 
Dan: Att både Mick och Evans blir kvar i klubben. Och i det perspektivet vore det näst värsta, paradoxalt nog, att vi avslutar säsongen på ett bländande sätt och mot alla odds når play off. För då kan det hända att klubben plötsligt får för sig att Mick och Evans trots allt är ett radarpar att lita på.
 
Det känns visserligen ganska visset att inte hoppas på det bästa för laget just nu, för att på så sätt kanske få en förändring, men å andra sidan är det ändå helt otänkbart att vi skulle kunna nå play off, så jag kör på det ändå.
 
Låt oss hoppas och drömma lite då. Vad är det bästa som kan hända?
 
Dan: Att både Mick och Evans lämnar klubben. Jag vet inte om det är helt realistiskt att Evans försvinner – de där ryktena om en ny ägare till trots – men att Mick försvinner är knappast någon högoddsare. Och det vore bra, för om det är nåt den här klubben behöver så är det en nytändning – nya impulser, nya tankar, ja, helt enkelt förnyelse.
 
Pelle: Mitt drömscenario är att Marcus Evans inför nästa säsong säljer klubben till en fotbollsdedikerad, ansvarsfull ägare, villig att investera i de spelartyper vi faktiskt behöver för att vara med och utmana om en plats till PL.
 
AC: Det bästa som kan hända är att vi inser att säsongen är körd och vågar spela några fringe players och chanser med ett par yngre förmågor. På så sätt kan vi kanske räta ut några frågetecken i god tid innan nästa säsong. Jag vet inte om detta scenario är realistiskt dock.
 
Nigge: Det bästa som kan hända är väl att Evans får för sig att lätta på lädret och vi får in en ung och lovande tränare som vill spela attraktiv fotboll.
 
Inte realistiskt? Ok. Då får vi väl hoppas att ungdomarna släpps fram, tar enorma kliv och vi bygger ett lag med tonvikt på egna produkter. Fullt realistiskt.
 
Bortamöte mot ett ganska piggt Bristol City idag då. De blandar och ger lite resultatmässigt men är ganska starka hemma. Blir det total omflyttning i startelvan igen och hur kommer det att gå tror du?
 
Nigge: Om det inte blir hela havet stormar idag så har nog Mick fått feber. Den här shuffle-funktionen som han verkar köra med startelvan har jag inte mycket för. Någon form av kontinuitet med några få omkastningar är helt ok, men fem-sex spelare in och ut från den ena matchen till den andra blir för mycket i längden.
 
Det som talar för oss idag är vår stekheta bortaform. Vi har inte förlorat på bortaplan sen i början av januari! Klart vi vinner.
 
AC: Det blir garanterat total omflyttning igen vilket jag kan vara bekväm med i detta läge vi befinner oss i, efter Hull-matchen.
 
Tror det blir en svettig eftermiddag då City, till skillnad från oss, har bra häng på topp sex. 
 
Dan: Det blir säkert en hel del förändringar. Skulle inte förvåna mig om Webster återvänder och vi startar med en fembackslinje (eller trebackslinje, om man föredrar ett mer offensivt synsätt). Att Skuse kommer rakt in i startelvan lär väl inte heller förvåna någon, liksom att Waghorn troligen återkommer. Och det kan säkert bli ytterligare förändringar, men oavsett så kommer vi inte att ha mycket att hämta.
 
Den enda tillstymmelsen till positiv inställning jag kan uppamma är att Bristol City, precis som vi, blandar och ger, varför matchen egentligen kan sluta hur som helst. Men realistiskt sätt blir vi klart slagna, med ett par baljor.
 
Pelle: Nja, kan tänkta mig att MM står fast vid samma startelva som mot Hull (för ge dessa spelare en chans att revanschera sig), undantaget Waghorn som tar Celinas plats och Skuse (eller Connolly) som puttar bort Gleeson från den defensiva mittfältspositionen.
 
Och med tanke på att vi är så konsekvent ojämna så tror jag att vi kommer göra en riktigt bra match idag. Det blir som minst oavgjort.
 

 

2018
10
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SESSION 27 2017/18

Publicerad 08:43 av Nigge

Är två raka vinster anledning att börja drömma igen eller ska vi hålla oss på mattan? Och hur är de med Celinas vara eller icke vara i startelvan? Sen var det där här med skador. Igen. En ganska vanlig lördag med vanliga frågor till panelen.

Får det lov att vara en skada till?

 

Plötsligt händer det! Två raka segrar och dessutom på bortaplan. Nu väntar hemmaplan och det hade ju varit finfint att fortsätta på den inslagna vägen i de två väntande hemmamatcherna så vi får lite kontakt med lagen ovanför strecken inför mötet med Bristol City på Ashton Gate. Borde jag bara sluta drömma och krypa tillbaka under min drömsten eller finns det faktiskt en realistisk chans att haka på i play off-racet?

AC: Jag vill ju tro att hoppet lever, men det jobbiga när man tittar på tabellen är antalet lag mellan oss och Boro på plats nummer sex. Jag är ju dock alltid optimist när vi behandlar Ipswich och vi spelar i en liga där känslan är att alla kan slå alla och så länge det är matetematiskt möjligt så kan jag intala mig att chansen finns.

Erik: Jag är ju alltid den som föreställer mig att det ska gå in i det allra sista. Men den här säsongen är det bara att acceptera faktum tror jag. Visst kan vi minska avståndet under en period och skapa lite nerv inför slutspurten i ligan. Men att vi skulle befinna oss längre upp än på plats 10 när domaren blåser av den sista matchen kan jag inte tänka mig. 

Pelle: Spelprogrammet framöver känns överkomligt, så rent realistiskt kan vi absolut haka på, ja…..men sen (vilket vi också avhandlade i förra veckans panel) är det ju det här med den kontinuerliga berg-och-dalbane-formen. Vi är för ojämna helt enkelt och kommer inte att kunna hämta in försprånget till de sex - sju lagen översta lagen (som dessutom är bättre rustade för slutstrid och knappast kommer att drabbas av någon ihärdig formsvacka). Nix. Nej. No. Det kommer inte att gå.

Dan: Fortsätt du drömma. Det finns inget som att ryckas med i den där kittlande känslan av att det mot alla odds faktiskt skulle kunna gå. Men, som du säkert vet, så är drömmar oftast inte särskilt realistiska, och, tyvärr slår de ytterst sällan in, såvida det inte är just en realistisk dröm man har, fast då kan man ju fråga sig om det verkligen var en dröm det handlade om. Men du behöver inte krypa under din drömsten, det finns så många andra av oss som redan håller till där – risk för trängsel, med andra ord.
Men, semantik åsido, så finns det väl en realistisk chans att haka på i play off-racet, men inte en chans i världen att vi verkligen hamnar i play off. Vi har just nu 51 poäng med 11 matcher kvar att spela. De senaste åren har det krävts nånstans mellan 68 och 80 poäng för att nå play off, med ett snitt på 74 poäng. För att få ihop så mycket som 74 poäng, måste vi ta 23 poäng på de 11 återstående matcherna, det vill säga 7 segrar, 2 oavgjorda och 2 förluster, eller eventuellt 6 segrar och 5 oavgjorda. Var får vi såna resultat ifrån? Jag antar att det finns en mikroskopisk chans att gå till play off, men det kräver enormt flyt, både i våra egna matcher och med resultaten i så gott som alla andra matcher. Men ta gärna upp det här igen, när vi trots allt når play off, så får jag sitta där och rodna i skammens bistra sken, och kanske äta upp min hatt, om jag hade haft någon.

 

Celina har fått taskigt med speltid på slutet men resultaten har gått vår väg ändå. Är det vansinne att lämna honom utanför startelvan och inte ens kasta in honom som super sub eller är det ett taktiskt genidrag?

Dan: Hm, taktiskt genidrag och Mick McCarthy? Hur går det ihop? Att Celina inte spelar har nog inget med vare sig taktik eller geni att göra. Och visst känns det som ett slöseri att inte använda honom nu, när vi har gjort det tidigare. Och att inte kasta in honom när det behövs en joker, eller någon som kan förändra matchbilden får väl ända anses som snudd på tjänstefel. Men varför klaga, när det ändå går bra? Frågan är bara hur länge det funkar.

AC: Han har fått nöta bänk i våra två senaste och med tanke på resultaten är det ju kanske svårt att vara alltför kritisk. Hade matchbilden/resultaten varit annorlunda hade han ju såklart fått hoppa in. Lite lyxig speare att ha på bänken.

Erik: Lånespelare ger mig lite blandade känslor. Visst är det kul när unga talanager får visa vad de kan och roa publiken, men att tänka långsiktigt är alltid bäst. Klarar vi oss lika bra utan honom så låt honom sitta på bänken för all del.

Pelle: Ja och nej på den. Så länge vi vinner så finns det inte så mycket att argumentera om, men visst hade det varit kul att få se honom och Carayol på vardera kant från start. Skulle åtminstone befrämja det fotbollsestetiska ……..

 

Carayol har blivit en ny favorit efter bara en och en halv match. Dessvärre fick han kliva av redan innan första halvlek var spelad i tisdags med "a niggle". Förhoppningsvis är det bara en mindre skada. Vad tycker du om det du sett hittills från honom?

AC: Tyvärr visade det sig vara allvarligare än så då han beräknas missa de kommande tre matcherna. Denna säsong överträffar ju det mesta i skadeväg...

Det var nog inte många som hade några förväntningar överhuvudtaget men Carayol visade sig vara en frisk fläkt med bra speed. Imponerade på mig i sin halvlek mot PNE.

Dan: Det känns lite som när andra spelare, som Huws i fjol, kommer in på lån eller korta kontrakt, och lever på inspiration och aggressivitet och gör bra ifrån sig. Det är ju trevligt i sig, men en och en halv match är inte mycket att bedöma någon efter. Men en frisk fläkt har han allt varit. Och det är bara att hoppas att skadan är av det lindrigare slaget och att han kan fortsätta på det inslagna spåret.

Erik: Typisk Mickvärvning med allt vad det innebär. Hoppas han kan få ordentlig fart hos oss och bli ett givet offensivt vapen. Risken är ju stor att han sakta halkar ur truppen över tid men än så länge har det sett klart lovande ut.

Pelle: Nu har vi ju som sagt bara fått se honom glimtvis, men det lilla man då fått ta del av har indikerat att: 1) Han är en snabb jävel. 2) Har förmåga att skoja bort sin ”gubbe”. Jag är tämligen svag för den där spelartypen och håller givetvis tummarna för att hans vårsäsong inte ska hackas sönder av olika skador och skavankor.

 

2018
3
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SESSION 26 2017/18

Publicerad 08:03 av Dan/Nigge

Det är nästan som gamla Tipsextratider med inställda matcher i helgen och dessvärre är Ipswich-Hull en av dem. Vi tröstar oss med frågor från Dan om hur svårt det ska vara att hålla en hög nivå över fler än enstaka matcher, vilka utlånade spelare som kommer tillbaka och gör succé samt vilka mittfältare som håller i längden. För kännedom kommer Hull-matchen istället att spelas tisdag 13 mars. 

Ingen match - fika hela dagen lång

 

Jaha, en överraskande vinst borta mot play off-aspirerande Preston. Inte illa, men varför måste vi varva bra resultat med sämre och bra insatser med sämre. Och hur svårt ska det vara att hålla en jämn nivå i längre tid än en ynka match?

Pelle: Det där med att vi är så inkonsekventa tror jag beror på att truppen inte har kvalitéter för att vara det motsatta. Återigen handlar det om bristfälliga tekniska färdigheter, vilket leder till att vi ofta gör riktiga plattmatcher mot sämre motståndare (som backar hem och låser spelet för oss) medans vi i nästa stund, då vi stöter på ett lite bättre lag, kan hävda oss rätt så bra på grund av att vi inte behöver vara spelförande.

Nigge: Ja, varför måste vi det? Bortsett från inledningen av säsongen med fyra raka ligavinster och en liten blipp i månadsskiftet november-december har vi inte vunnit flera matcher i rad. Det beror givetvis på att vi inte är tillräckligt bra. Den gamla klyschan om låg lägstanivå och hög högstanivå stämmer ganska gott in på Ipswich Town av denna säsong. Rätt som det är blixtrar laget till och levererar en kanonmatch för att i nästa fight se ut som ett amatörgäng. Märkligt nog har vi bara sju poäng upp till play-off, men med rådande omständigheter vet vi att endast ett mirakel kan få oss att nå ända upp ovanför strecket. Miraklet skulle i detta fall alltså vara att vi i resterande 12 matcher snittar över 2 poäng per match. Vi vinner hemmamatcherna och spelar oavgjort i alla bortamatcherna utom en som vi vinner. Ja, det skulle sannerligen stämplas alldeles i närheten av ett livs levande fotbollsmirakel.

Erik: Det känns som något vi ägnat många, många säsonger åt. Det vi har haft svårast för verkar vara att ha en stabil startelva som verkligen klarar olika situationer, jag tror inte riktigt på Micks förmåga att anpassa uppställningen efter motståndet. Ibland går det bra, ibland mindre bra. Förra helgen gick det bra. Kul! Nu hoppas vi att det går bra fler gånger.

AC: Ja tyvärr är vi, även i år, sådär löjligt ojämna. Fjolårets bragd att inte mäkta med back-to-back segrar förrän i omgång 42-43 är ju snudd på perverst. Vi har varit extremt skadedrabbade (igen) på vårt mittfält och tyvärr har det varit skador på en hel del kreativa spelare vilket har satt sina spår. Det är bara att scrolla ner till frågeställning 3 och syna hur många av de centrala mittfältarna som varit otillgängliga. Flytet vi hade i början av säsongen har tyvärr vänts till lite oflyt nu på slutet.


Som bekant har vi en hel del spelare på lån hos oss, men också en hel del av våra som är på lån hos andra. Fowler och McDonnell har redan lämnat oss permanent för Aldershot. Vilka av de andra spelarna på lån kommer vi att se igen i Ipswich, och vilka kan känna sig rökta? (Jag fick de utlånade till Blanchfield, Downes, Emmanuel, Rowe och Woolfenden, men jag kan ha missat någon.)

Erik: Jag räknar med att Downes kommer att bli en spelare vi kan se i startelvan i många säsonger framöver, om vi inte skulle få något överraskande bra bud från något håll då såklart. Lite oklart varför vi lånade ut honom från första början. Sen tror jag att Rowe och Woolfenden kan få minst en säsong till. Emmanuel gillar jag men känns precis som en sån spelare vi brukar hoppas på och som sedan gör succé i någon League1 klubb. Blanchfield vet jag för lite om men med tanke på hur lite chanser han har fått hittills och att vi har så många bra ungdomar på väg upp skulle jag bli överraskad om han blir mer meriterad i Town än Josh Carson. Är det något man lärt sig under åren är det att inte hoppas för mycket på egna produkter. Både för att utvecklingen är osäker, och att vi tyvärr inte är så superbra på att lotsa in dem i A-laget.

AC: Mycket hänger såklart på McCarthys vara eller icke vara. Ska vi väga in MMs inställning i detta så tror jag i så fall att Rowe är rökt, Downes kommer tillbaka och kommer få chansen nästa säsong. Räcker det inte då får han en ny utlåning säsongen 18/19. Detsamma gäller för Emmanuel och Woolfenden vars kontrakt löper ut i juni 2019. Vad jag vet så går James Blanchfields kontrakt ut i sommar och trots att mycket gott har sagts så är jag inte så säker att han får plats tyvärr då vi har ett koppel av unga mittfältare som vi nog får se som ännu större talanger. Trist i så fall. Sen är där ju även Chris Smith, som kanske kalldes hem till bänken när det krisade(?). Han kommer iaf få ett nytt kontrakt och lånas ut. Slutligen har vi Monty Patterson på lån i Wellington Phoenix. Monty som ju faktiskt är en av våra få a-landslagsmän har vi nog sett för sista gången tyvärr.

Pelle: En utlåning under MM:s regi har ofta varit detsamma som ”tack och hej” för den spelare som lånats ut…..och i de allra flesta fallen så tycker jag att det har varit rätt beslut att ta. Av de spelare som är utlånade just nu, så är Flynn Downes den jag allra helst vill se returnera. Den lille lintotten dök upp från ingenstans under säsongsinledningen och visade sig vara både ettrig och tuff som spelskicklig och mogen sin ålder. Om inte en massa skador skulle komma att hindra honom i hans utveckling så är Downes en blivande nyckelspelare för den här klubben. Men att Danny Rowe verkar ha varit en felsatsning råder det inga tvivel om, han har med största sannolikhet gjort sitt hos oss och jag tror inte heller att Josh Emmanuel får fler chanser i truppen. Blanchfield och Woolfenden lär nog få finna sig i att bli utlånade igen och vi får väl se om de lyckas ta sig tillbaks till truppen igen. Vi kan väl återkomma i ämnet?

Nigge: Jag hoppas verkligen att Flynn Downes kommer tillbaka och tar en ordinarie plats till efter sommaren. Han kom verkligen som en frisk fläkt de matcher han startade och hoppade in i och förhoppningsvis utvecklas han under lånetiden, tränar bra i sommar och äter sin gröt och vips har vi nästa storspelare i vardande.


3. Med lite blåfärgade ögon ser det ut som om vi har ett riktigt kanongäng på framför allt det centrala mittfältet. Men vilka mittfältare står sig i konkurrensen? Finns det någon särskild i gänget Adeyemi, Bishop, Downes, Dozzell, Gleeson, Huws, Hyam, Nydam, Rowe, Skuse och Ward som du är särskilt svag för, eller kanske någon som du kan klara dig utan? Det vill säga, vilka ska ut och vilka ska in?

AC: Där brukar ju alltid finnas någon man gillar lite extra och givetvis någon man ogillar, men jag kan erkänna att jag uppskattar samtliga. Där är väl ett par som ligger lite skrynkligt till men jag kan ärligt säga att jag inte hade haft något emot om samtliga stannat. Adeyemi, Bishop, Dozzell och Huws får ju i princip ses som nyförvärv om de kommer tillbaka i full styrka.

Nigge: Downes är redan avhandlad ovan och utöver honom är Dozzell en given kandidat. Problemet är mängden skador på flera av spelarna. Bishop är väl den som är värst, Dozzell fick hela denna säsong förstörd, Hyam har varit borta i omgångar och lägg därtill Huws. Om våra egenproducerade kunde hålla sig skadefria och leva upp till sin sanna potential skulle det vara en dröm att ha killar som Bishop, Dozzell, Hyam, Downes och Nydam som regelbundna startmän. Huws är en klasspelare så hoppas han kommer tillbaka i fin form också. I verkligheten, till skillnad från min drömvärld ovan, så kommer Skuse spela ytterligare femtusen matcher, Ward dribbla sig igenom på kanten och slå många fina inlägg och Adeyemi kanske göra någon cameo. Av de egenproducerade återstår att se hur många som håller sig hela.

Erik: Bishop är ju en klasspelare, inget snack där. Jag tror dock att hans skadeproblem hittills är symptomatiska för hans fortsatta karriär. Håller verkligen tummarna för att han kan få vara hel och utvecklas som han ska, men vågar inte hoppas för mycket. Downes och Dozzzell kommer att bli riktigt bra spelare som vi kanske får svårt att hålla kvar på sikt. Troligen även Nydam. Så alla dessa ska vi hålla hårt i. Jag är lite svag för Huws spelartyp, men även han har ju haft rejäla problem med skador under karriären. Skuse är stabil och viktig i brist på bättre defensiva mittfältare, men jag kan tänka mig att han kan fasas ut mot någon yngre ganska snart. Adeyemi, Gleeson, Rowe och Ward känns typiskt ojämna.. Ward gillar jag skarpt men de andra har jag sett för lite för att kunna döma ut eller hylla.

Pelle: Tycker att mittfältet har varit vår akilleshäl under många, många år och blir inte speciellt överväldigad då jag ser namnen ovan. Det är allt för många spelare av samma skrot och korn; energiska box-to box, defensivt ansvarsfulla och rätt så skadebenägna. Downes, Nydam och Dozzel (i egenskap av unga & hungriga) ska vi absolut hålla fast vid, likaså Emyr Huws (som imponerade stort under föregående säsong). Adeyemis potential måste undersökas mer…resten kan vi faktiskt kassera. Rowe försvinner, troligtvis även Gleeson. Bishop och Hyam kan vi inte hålla fast vid längre….trots att det rör sig om ”våra” egna gossar. Skuse kommer ju vara kvar, vare sig man vill det eller inte. Personligen hade jag inte velat se att hans kontrakt förlängdes. Det är självklart viktigt att man tillgår den här typen av ”vattenbärare”i sitt lag, någon som gör skitjobbet i det tysta, men tyvärr upplever jag Skuse som allt för endimensionell i sitt spel för att det ska kunna ta oss framåt. Avslutningsvis sticker jag ut hakan lite med att önska mig en ”trade” av Grant Ward som jag numera har lite kluvna känslor för. Han är en ok ytter, marginellt bättre som centralmittfältare, men tycks ha stannat i sin utveckling. Inte tillräckligt snabb, inte tillräckligt klurig och lite slarvig i sitt passningsspel (och troligtvis överflödig när Dozzel kommer tillbaks). Kan vi byta bort honom mot ett riktigt kvicksilver till kantspringare så inte mig emot…….

 

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2015 ITFC Sweden