Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 596 i arkivet.   
2018
22
Dec

AKTUELLT

JULPANELEN - SAMMANKOMST 17 2018/19

Publicerad 07:36 av Nigge

Panelen önskar God Jul! Pelle, Nigge och AC ger svaren på Dans funderingar kring den eftrlängtade första hemmasegern, våra ungtuppar och vad vi kan hoppas på i januarifönstret.

Merry Christmas!

 

Så kom den äntligen, den så hett efterlängtade segern. Att det var skönt fattar jag att ni tycker, men precis hur skönt var det? Och hur betydelsefullt?

Pelle: Finwhisky-värdigt och livsviktigt.

Nigge: Som vi var inne på i förra veckans panel så var det oerhört viktigt. Självförtroendet fick sig en boost, både för spelare och supportrar. Inte var det vackert, men skit i det. Tar gärna tre pinnar idag med samma tillvägagångssätt.

AC: Naturligtvis ovärderligt att äntligen bryta förbannelsen. Nu gäller det bara att spinna vidare. Jäkligt kass tajming att stöta på Sheffield United nu med andra ord som kommer från en förlust mot West Brom så man är säkert revanschsugna. Det ska bli intressant att se McGoldrick igen...

Okej, Wigan var väl egentligen ingen större värdemätare, men kanske kan segern lyfta laget så här inför jul och nyår. Hur många poäng tror ni på under jul och nyår, och hur många poäng behövs det för att vi ska slippa känna avgrunden mot League 1 öppna sig ännu mer?

AC: Realistiskt tror jag att vi skrapar ihop fyra poäng men visst hade vi behövt fler. Extremt viktigt att vi slår Millwall. Förlust är direkt otänkbart.

Pelle: Tycker faktiskt att det är fel att säga att Wigan inte var någon större värdemätare. Tycket istället att det var en perfekt värdemätare. Det är ju lag av den kalibern som vi måste kunna ta tre poäng av (inte WBA, Derby, Leeds osv), vilket nu gudskelov visade sig vara möjligt. Tittar vi på de fyra kommande matcherna (mellan 22:e december till 1:a januari) så bedömer jag det som att vi möter motstånd av samma kaliber som Wigan vid åtminstone två tillfällen; Millwall och QPR. Låt säga att vi tar med oss fyra poäng ifrån dessa matcher. De andra mötena blir tuffare, Sheffield United (som ju är dagens match) och Middlesbrough. En pinne från dessa matcher och jag blir väldigt nöjd.

Totalt sett, så vore det bra om avståndet till de andra lagen ovanför nedflyttningsstrecket inte blev större än fyra, fem poäng.

Nigge: Ja du, Dan. Man kan ju drömma och man kan tänka lite mer realistiskt. I sann svenne-anda kör jag på den realistiska linjen med en touch av drömmande och tänker som så här:

Sheffield United: En pinne vore bra, men finns en rimlig chans till en ny trea. Ok, vi kör en trea här.

QPR: Solklar trepoängare. Loftus Road i december är Darren Currie, målfest och rock n roll på kortsidan med bortafansen.

Boro: En poäng på Riverside vore sensationellt bra. Här blir det ingen vinst, men ett oavgjort resultat vore en seger i sig.

Millwall: Vi städar av även Millwall och inkasserar tredje viktorian på fyra matcher.

Sen vaknar man förmodligen ur drömmen och inser att vi har tagit två ynka poäng under jul och nyår. Aldrig får man vara glad :(

Härligt att Ben Morris kritade på nytt kontrakt i dagarna. Vilka unga förmågor anser ni ha störst potential att lyckas i en snar framtid, och kommer Lambert att ge dem några chanser?

Nigge: Lankester är min nya favorit! Visst, ibland är det lite väl valpigt med en extra dragning när han istället borde rulla lätt i sidled. Men jag gillar att han utmanar både motståndare och sig själv. Sen hoppas jag verkligen att Dozzell får chansen och växer med den. Han har ett stort spelsinne i sig och förhoppningsvis får han möjlighet att utveckla det ytterligare i takt med större förtroende och mer speltid. 

AC: Om vi räknar Lankester, Downes, Dozzell som etablerade så är nästa genombrottare inte direkt glasklar, men jag säger Nydam då. Tiden i St.Johnstone blev nog inte riktigt vad han tänkt sig och han verkar riktigt hungrig att få visa Lambert vad han kan. Om han får chansen inom en snar framtid är väl dock mer osäkert.

Pelle: Om man bortser från Downes, Dozzel och Lankester, som alla numera är etablerade i A-truppen, så tror jag stenhårt på innerbacken Luke Woolfenden (just nu utlånad till Swindon i League 2, men som visade sig vara väldigt mogen i sitt spel i slutet på förra säsongen), den tekniskt skicklige mittfältaren Idris El Mizouni (som övertygat stort i U23) och allround-anfallaren Ben Folami (som även spelar för Australiens U20). Utlånade talangen Tristan Nydam då? Osäker, faktiskt. Han fick en hel del speltid i startelvan under förra säsongen, men jag tycker att han aldrig riktigt tog chansen. Upplevde honom som vek och lite fumlig. Men kan ha fel. Har haft det förr. Och kommer att ha det igen.

Vad önskar ni mest av allt av januarifönstret, och hur kan ett realistiskt resultat tänkas se ut?

Nigge: Prio skulle vara en target på topp, spelartyp Daryl Murphy. Han var fenomenal på att plocka ner bollen och hålla den när det tjongades långt. Huruvida det finns några dugliga till rätt pris på marknaden har jag alldeles för dålig koll på. En Waghorn-typ hade inte heller varit fel. Kan vi låna in Murphy och Waghorn? Yes please.

De två flaskhalsarna lär vara utbudet och kosingen. Har med lika stora delar fascination och skräck tittat på Netflix-serien om Sunderlands ökensäsong 2017/18 när man pade ner i League 1. Det finns ganska många paralleller med vår nuvarande säsong när det gäller missnöje med ägare som inte vill splash the cash längre, nedåtgående spiral, relativt oprövad tränare som sparkas efter rekordkort tjänstgöring, namnkunnig ersättare in och sen får vi hoppas att likheterna stannar där. Oerhört intressant att se hur de försöker förstärka innan transferfönstret stänger men inte riktigt har råd att plocka in spelare som fansen vill se. Känns det igen? En av de man plockade in var Jonny Williams. Han spelade ett par matcher, fick en tackling och fick säga tack och hej till spel en rejäl tid framöver. Känns det igen? Hoppas som sagt att likheterna upphör där.

Men hörrni, Jonny får taskigt med speltid i Palace. Haha, skoja bara.

Pelle: Hoppas på tre till fyra nytillskott. Men tror på två till tre. Sannolikt kommer samtliga dessa att vara på lån....(eller om nu Lambert lyckas hitta några intressanta freebies). Och som läget är nu, så har jag absolut inget att invända mot en sådan strategi. Först och främst behöver vi stärka upp anfallet, det är vi ju alla överens om. Vi behöver få in en eller två anfallsspelare med erfarenhet, tyngd, target-potential och med förmågan att göra en 12 till 15 baljor. Sen behöver vi definitivt stärka upp backlinjen och det har ju viskats lite om att Cameron Carter-Vickers kan vara på gång på lån igen. Han var ju briljant för oss under hela vårsäsongen och är verkligen en klasspelare på den här nivån. Stor, stark och resolut. Vore grymt, men det vi egentligen behöver är en spelare som kan ta över Adam Websters mantel. Det vore verkligen fantastiskt om vi kunde addera en passningsskicklig, bolltrygg back till befintlig trupp, framförallt med tanke på att Lambert verkar vilja ha en ”spelande” defensiv som utgångspunkt. Önska, önska!

AC: Även om inte Knudsen direkt briljerat konstant så tror jag det finns en risk att han lämnar. Jag hade gärna sett två ytterbackar alltså, då jag tycker att Spence är lite för högrisk emellanåt, och tyvärr är där minst en horribel gåva för motståndarna per match. En dröm hade ju varit om Carter-Vickers hade återvänt... Och när vi ändå är igång så klämmer vi in en anfallare också då om man får vara riktigt girig.
Jag har ju väldigt svårt för att se några permanenta övergångar så vi får nog nöja oss med ett par lån. Det har ju även talats om Frankrike och det kan väl vara spännande.

 

2018
15
Dec

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SAMMANKOMST 16 2018/19

Publicerad 07:22 av Nigge

Panelen är tillbaka, nu med super sub Kassör Hedensjö! Hur ska vi klara oss utan Skuse? Hittar vi en ersättare eller två bland halvt avdankade britter eller finns det nåt av värde i de franska ligorna? Så var det där med eftermiddagens match. Dags att vinna igen!

 

 

Som om det inte var nog med elände så gick Cole Skuse och hade sönder knät. Vad betyder hans frånvaro?

AC: Eländes elände. Den betyder tyvärr mycket. Vi har egentligen inte råd med fler skador på centrala mittfältare (även om Adeyemi och Huws knappt räknas längre). Tråkig tajming dessutom i detta intensiva skede av säsongen med vårt tabelläge och täta matchande men vi får se det som att Chalobah och Downes får steppa upp och växa med uppgiften. Kanske Bishop får lite mer speltid än han egentligen skulle fått. Hoppas han håller denna gång…

Dan: Troligen mer än jag egentligen tror. Jag har aldrig riktigt förstått hans storhet, men samtidigt är det alltid svårare att se och uppskatta defensivt arbete, tycker jag (som gammal back...). Det har alltid varit lättare att kritisera honom för hans brist på kreativitet framåt och korta passningar i sidled eller bakåt. Men samtidigt har han stått för en stabilitet och trygghet som jag tror att vårt numera väldigt darriga försvar säkert skulle ha mått bra av att ha framför sig. Så nu gäller det för de unga att steppa upp och visa var skåpet ska stå. Antar att Downes och Chalobah får ta på sig lite mer defensivt arbete nu, och jag tror säkert att de kan klara av det, även om rutinen talar emot dem ibland. Och tyvärr kommer vi nog se en ännu mer utsatt backlinje under Skuses frånvaro, och det var ju inte precis det man önskade sig av tomten...

Kassör Hedensjö: Jag tycks tillhöra den minoritet (?) av supportrar som gillar Cole Skuses egenskaper som spelare under sina år i Ipswich. I synnerhet i dessa tider då vi parkerar som jumbo och då vi har flera unga spelare och ytterligare många spelare med begränsad erfarenhet av Championship så vill jag tro att hans erfarenhet är värdefull. Manager Lambert har också lovordat Skuse för hans spel och då vi inte har någon naturlig ersättare på hans plats så anser jag att det är ett klart avbräck. Under hans skadefrånvaro får vi hoppas att någon annan kliver fram.

Enligt EADT kommer Lambert söka efter spelare han tidigare jobbat med samt kolla av de franska ligorna. Är det en bra idé att få in spelartyper som Charlie Adam, Darren Fletcher och/eller Jason Puncheon? Eller är deras bäst före-datum passerat för länge sen? Och vad kan man tänkas hitta i Frankrike?

Kassör Hedensjö: Som berörts i ovanstående fråga så tror jag att erfarenhet av den här tuffa ligan är oerhört värdefull i en så här utsatt situation. Spelare med karaktär, hunger och vinnarmentalitet kan bara vara av godo i det här läget och då det troligtvis kommer att röra sig om lån då vi inte vet vilken serie vi spelar i nästa säsong så skulle jag inte ha något emot att ta emot någon av de angivna meriterade spelarna. Om det rör sig om permanenta lösningar ser jag hellre andra alternativ att bygga på för framtiden. Vad gäller franska (och andra utländska) spelare är det bara ett sundhetstecken att sondera andra marknader då de engelska yngre förmågorna har närmast löjeväckande prislappar hängande kring nacken. Men om det är rätt väg att gå i nuvarande situation m h t den eventuella tid det tar att anpassa sig till den engelska krävande spelstilen är jag mer tveksam till.

AC: Det är väl egentligen ingen dum idé att vända sig till tidigare spelare som man är bekant med och vet vad man kan förvänta sig av, men samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över hungern hos de oftast äldre korttidsspelarna. Om de kämpar för ett kontrakt är det väl sin sak, men om det är under några månader för en spelare som är kontrakterad en längre tid hos en avsevärt generösare klubb. Hmmm… Oavsett gäller det ju verkligen att hitta rätt. Att snegla på kontinenten behöver ju inte vara fel och Lambert har som sagt shoppat i Frankrike tidigare, så vi får väl se. Vi har ju haft stor lycka med fransmän(man) tidigare i form av hjälten Sylvian Legwinski, men även haft Ulrich Le Pen (1 match), som dock senare etablerade sig i Ligue 1 ska sägas, och kanske framförallt Manuel Thetis!

Dan: Jag tror nog att det är en bra idé att kolla på den typen av spelare. Spelare som har rutin och kan gå in direkt och göra skillnad. En risk är ju alltid att man får in spelare som så att säga har gått ut, men i det här läget måste vi nog ta lite risker på den fronten. I Frankrike går det säkert att hitta en hel del guldklimpar, och till en billigare penning, men problematiken är väl densamma även där - om det är rutin vi söker, finns risken för att även de har gått ut, och dessutom att de kan ha svårt att anpassa sig till Championship. Bäst vore förstås att hitta nån spelare som är på rätt ställe i karriären, med rätt ålder och rätt rutin, men det lär ju inte hända, då de säkert redan är kontrakterade. Men låt oss hoppas att Lambert har lite bra kontakter och kan locka till sig nån eller några riktigt bra förstärkningar, men visst känns det nästan oöverkomligt, tyvärr.

Exakt hur viktig är eftermiddagens match? Är det nu eller aldrig? Räcker det om vi börjar vinna matcher med start i januari eller hur ser du på saken?

Dan: Den är givetvis väldigt viktig, men det är ingen måstematch, även om jag så klart helst ser en seger. Och för varje nytt poängtapp blir det ju allt svårare att hämta in lagen framför. Redan nu krävs det ju drygt 40 poäng på resterande 25 matcher för att hänga kvar, och det kan bli jobbigt nog, om än inte oöverkomligt. Det är svårt att säga när det räcker att börja vinna matcher, men det bästa är givetvis att börja omedelbums. Men med det sagt så är det inte total panik än, och jag ger inte upp förrän det är helt teoretisk omöjligt att klara det, och det dröjer ju länge innan det läget infinner sig. Men tyvärr finns det nåt som heter praktik också, och där är fönstret inte lika öppet, så jag hoppas att laget tar chansen och börjar vinna redan nu. Och visst känns väl dagens match överkomlig, eller?

Kassör Hedensjö: Det börjar bli lite uttjatat med att varje match är ”vinna eller försvinna” men faktum är att goda råd är riktigt svindyra nu. Vi måste börja vinna igår. Alla matcher kommer att vara cupfinaler innan den feta damen eventuellt sjunker men hemmamatcherna är s k måsteviktorior. Ipswich har redan tappat poäng mot alltför många potentiella bottenkonkurrenter och det måste få sin ände nu. Och det startar med säsongens första hemmaseger mot Wigan i eftermiddag. Inhämtningen och marschen uppåt börjar idag. COYB!!

AC: Vi har inte råd att förlora fler (hemma)matcher överhuvudtaget är känslan, och definitivt inte mot lag vi eventuellt måste kämpa mot för överlevnad, så minimum en poäng i eftermiddag tack.

 

2018
1
Dec

AKTUELLT

DET DYSTRA MÖRKRETS PANEL - SAMMANKOMST 15 2018/19

Publicerad 10:37 av Nigge

Dyster rubrik? Må så vara, men den speglar veckans panel ganska väl. Det är mörkare än mörkt och ingen vet riktigt hur vi ska hitta ljuset :( 

Those were the days

 

Jaha, det såg ju hyfsat bra ut ett tag i onsdags, tills alla de där defensiva misstagen kom. Några reflektioner om vårt försvarsspel skulle jag gärna vilja få ur er.

Pelle: Direkt från start började Bristol City med ett riktigt intensivt presspel högt upp på vår planhalva och det var tydligt att både Bart och backlinjen blev väldigt stressade av detta. Osäkerheten spred sig och ledde till slarv och enkla misstag som i sin tur ledde till de tre j-vla baklängesmålen.

Att Bart inte har hittat tillbaka till formen är både förvånande och oroande. Att vår fyrbackslinje blandar och ger är kanske mindre förvånande. Det är inte en stabil enhet längre. Chambers har tappat tempo och tajming, Berra är Gud någon annanstans och vi har inte hittat vettiga, permanenta ersättare till nickspecialisten Tommy Smith eller den mycket spelintelligente Adam Webster (som var den spelare som vi givetvis borde byggt vår backlinje kring). 

Nigge: Visst blev vi satta under press tämligen omgående, men nog får man väl ändå säga att det var två mediokra lag på banan med vårt gäng som det något sämre av de två. Det går ju bara inte att släppa in dylika Kalle Anka-baljor som när Bart fick för sig att skyffla in lädret i egen kasse på det där viset som han gjorde. Så typiskt ett lag i motvind och med fullständigt krossat självförtroende. Markeringen på deras avgörande mål var verkligen obefintlig och oförklarlig. Vad pysslar vår backlinje med egentligen? Den som kan krita ihop en sammanhängande, uttömmande text med en vettig förklaring i ämnet skulle kunna återuppväcka Svenska Akademin som utdelare av Nobels litteraturpris och samtidigt kamma hem nämnda utmärkelse med hästlängder. Det är skrattretande emellanåt och vad man ska göra åt det vet i fåglarna. Införskaffa en ny backlinje kanske?

 

Det börjar bli lite tjatigt nu, men ser ni egentligen några som helst ljuspunkter i det här laget? Är det bara doom och gloom och rakt ner i League 1 som gäller, eller finns det nån liten möjlighet för Lambert att ta oss över det där förhatliga strecket? Som ni märker famlar jag efter halmstrån, så ge mig gärna nåt litet jag kan suga tag i.

Pelle: Det är riktigt j-vla Sisters of Mercy-mörkt just nu och jag famlar själv efter halmstrån. Typ: jorden går ju inte under bara för att vi inte tar poäng i en match där vi verkligen behövde vinna. Försöker även peppa mig själv med att vi under Lamberts ledning har förbättrat oss spelmässigt och om vi får in några bra spelare under januari-fönstret så grejar det här sig. Det är emellertid en mycket skör övertygelse. Fotboll går ju ut på att vinna och-det-gör-vi-ju-inte.

Sanningen är nog den att tiden nu har runnit ut för en liten klubb som Ipswich Town. Det har varit en långsamt nedåtgående spiral, en smärtsam harakiri-process, där vi under Evans styre har blivit omsprungna av ett dussintal andra lag (Burnley, Brentford, Bournemouth, Preston, Huddersfield, Bristol City för att nämna några). De tre senaste säsongerna så har i princip varje lagdel blivit sämre och istället för att ”steppa upp” för att möta den hårdnande konkurrensen, så har det nedmonterats. League One är på så sätt antagligen rätt serienivå för oss att vara i.

Än är vi inte ute, det finns en hel del poäng att spela om, men skulle vi trilla ut så är det egentligen ingen större överraskning. Hade det inte varit för MM.s cyniska sketfotboll (men även förmåga att hitta bra spelare till liten eller ingen peng alls) så hade detta nog skett redan för en två, tre år sedan.

Nigge: Jag har ju en fäbless för lag i blåvit skrud från landsbygden, oavsett om det handlar om fotboll eller vintersport med puck. Förutom likheten i färgsättning och lokalisering i förhållande till vad som anses vara centrala delar i geografisk mening så råder stark kongruens inom områdena bäst-före-datum (passerat för en halv mansålder sedan i båda fallen), taskigt självförtroende och halvrisig självinsikt om var man befinner sig och hur man ska ta sig ur det. Det sitter i väggarna och så pass hårt att det inte riktigt vill släppa taget förrän någon får för sig att inte bara riva ner tapeterna utan även själva väggarna. Med detta sagt så finns det alltid hopp tills den speldag då den matematiska möjligheten övergivit ens överlevnadskalkyler helt och hållet. Men visst finns det ljuspunkter. Freddie Sears har för bövelen gjort fyra (4!) mål hittills och Gwion Edwards är en liten trollgubbe emellanåt. Lägg därtill 18-årige Lankester som jag gillar mer och mer. Men de kommer så klart inte själva kunna styra om den sjunkande amfibien. Visst är vi dåliga, men det finns gott om andra halvrisiga gäng i den här ligan. Med ett par flytvinster kan självförtroendet så sakteliga komma tillbaka.

Om du famlar efter halmstråna, Dan, så trevar jag i mörkret efter ljuspunkter utan att hitta särskilt mycket. Är det kört? Nej. Är det troligt att vi är över strecket när medlemsresan inträffar i april? Eh, nej. Burr!

 

Hur ska det gå mot Forest i dag? De stänkte ju in fem baljor på Aston Villa senast, så hur många kommer de att stänka in på oss?

Nigge: Bäst att ta med kulramen till City Ground. Det här blir inte kul. Burr.

Pelle: Hoppas på en motreaktion, en vinst när ingen förväntar sig det…men njaeäh, det blir nog inget med det. Gissar istället på en målsnål historia, som slutar 0-0 eller 1-0 till Forest.


Vilka byten tycker ni att Lambert ska göra i startelvan? Är det dags att ta in nån från kylan, eller kanske spela nån lite mer kreativ spelare på mittfältet?

Nigge: Läste att det ska kastas om friskt och jag gillar det inte särskilt mycket. Det har kastats om så mycket redan den här säsongen att till och med en tombolaboll skulle känna sig obekväm. Jag har dock väldigt svårt att begripa varför Andre Dozzell hålls utanför truppen på matchdagar. Vad handlar det om? Är det något annat än spelförmågan? I övrigt tycker jag att Lambert ska välja det gäng som han tror på och ge dem förtroende (även om det måste vara svårt efter att ha sett vissa insatser under de senaste matcherna).

Pelle: Hoppas faktiskt på att han bibehåller startelvan. Vi är i ett läge där vi absolut inte ska börja anamma någon blame-kultur. Det är viktigare att spelarna känner att de har tränarens förtroende, samtidigt som de får en chans att revanschera sig.

 

Nästa match
den 23 februari 2019 kl 16:00

Wigan Athletic - Ipswich Town

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2015 ITFC Sweden