Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 567 i arkivet.   
2018
24
Feb

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SESSION 25 2017/18

Publicerad 10:44 av Erik

Denna härliga lördag gnuggar vi in det sena målet mot Norwich lite extra.
Till detta serveras en kopp med 10 000 miljonersfrågor och fläckfria laguppställningsanalyser. Tack för kaffet!

Inte svära åt supportrarna, Mick.

Vi börjar med att blicka tillbaka till The Old Farm. Inte för att gnugga in det ytterligare men vi måååååste prata om 1-1 målet. Analys tack.

Nigge: Vi gjorde en lysande första halvlek utan att få in bolluslingen i mål. I andra hade vi en chans och gjorde ett mål (eller egentligen hade vi två chanser och skulle ha dödat matchen på den andra om bara Kö-nuddsen kunde passat till sin medspelare 5 meter bort i straffområdet...) och var således oerhört effektiva.
 
Men så var det där med 1-1-målet. 5 minuter tilläggstid (även om vi undrar var de kom ifrån är det bara att acceptera att det stod 5 minuter på tavlan och då får man liksom förhålla sig till det) och trötta huvuden, kanske är det förklaringen till varför inte närmaste man fullföljde jakten efter bollen och därmed kunde fått Bart att stanna i målområdet och inte springa bort sig ut mot straffområdeslinjen (han gjorde en fläckfri match i övrigt med tre svettiga stoppar).
 
En kvart-tjugo minuter tidigare hade jag tagit oavgjort alla dar i veckan, men när man gör 1-0 i 89:e minuten och jublar bort ytterligare två så ska man bara hålla ut, särskilt i ett derby mot Naarwich. Besvikelsen var monumental.
 
Dan: Antar helt enkelt att spelarna slappnade av lite för tidigt. Jag blir inte riktigt klok på Bialkowskis agerande heller. Om han börjar gå ut så där, ska han inte sen tveka utan fullfölja; å andra sidan ser jag då en straff framför mig, så... Nej, han skulle ha stannat kvar i målet och närmaste back skulle ha varit mer aggressiv i sin attack på Norwich-spelaren.
 
Såg det inte ut som om det hade varit enkelt att bara pressa och stressa och tvinga honom att slå inlägget snabbare? Och med Bialkowski kvar i målet hade han säkerligen tagit hand om inlägget, som ju i ärlighetens namn var en ganska långsam lyftning.
 
AC: Riktigt tragiskt. Ingen högoddsare kanske att det är just Maddison som ligger bakom uppspelet och tyvärr misslyckas Knudsen med att knoppa bollen åt vilket j-a håll som helst, bortsett en vek touch bakåt, som gör att bollen lever. En i övrigt prickfri Bialkowski kryddar situationen med en olycklig otajmad utrusning som han DESSUTOM inte committar sig åt, utan vänder om och lufsar tillbaka, och effin´ Hanley av alla mina anti-spelare gör ett chockerande välriktat inlägg och debaklet fullbordas.
 
Om Connolly bara legat tätare på Maddison, om Knudsen bara tryckt till med pannan, om Webster bara inte slutat spela och vinkat efter inspark, om Bialkowski bara stannat kvar i målet, om Chambers bara varit mer resolut... En rad olyckliga beslut som kostade oss årets mest prestigefyllda resultat. Sick.  
 
Pelle: Ett sånt där misstag, som kan ske (och sker) i varje match, men helst inte ska ske i den 95:e minuten i ett derby. Det är en felbedömning av den annars så eminente Bart, i kombination med dåligt markeringsspel av mittbackarna (antagligen pga av trötthet)….. man ”tittar boll” istället för att ha koll på var i straffområdet motståndarna befinner sig.
 
McCarthy fick skapligt med kritik för sin kapten-Haddock-reaktion när Luke Chambers gjorde 0-1. Klart man måste få visa känslor i stundens hetta, eller tror du han egentligen hade velat peka finger åt hela östra England?
 
Pelle: Äsch, det där ...helt klart en överreaktion från vissa supporterfraktioner. Ett litet adrenalinstint ”fuck” kan man gott och väl unna MM med tanke på den oproportionerliga kritik han fått utstå. Jag har inte så mycket mer att tillägga om detta…...
 
Dan: Jag vet inte vem han riktade sin frustration/glädje mot, men redan i live-sändningen var det uppenbart att han skrek "f*** off", vilket han överhuvudtaget aldrig ska skrika i sin roll som manager, oavsett vem det var riktat åt. Det finns egentligen inga ursäkter för ett sånt beteende. Nånstans långt inne i den del av hjärnan som är riktigt logisk och rationell, kan jag förstå hans frustration och även varför han beter sig så, men det är ändå ingen ursäkt. Att han sen duckar för frågan om han verkligen sa de där orden, är bara svagt – "bevisen" är ju så tydliga. Nej, karln verkar faktiskt lite ur balans, minst sagt.
 
Nigge: Det var en väldigt märklig reaktion att vråla "Fuck off!!!" (tre utropstecken känns faktiskt i underkant) i riktning mot vår sektion på motsatt sida. Han kan förklara bort det bäst han vill, det såg inte bra ut.
 
Lyssnade på senaste episoden av Naked Football Show och gästen Benjamin Bloom från Blue Monday Podcast sa nånting klokt och nyanserat i debatten som tenderar att bli något svart och vit. Micks ovilja att möta supportrarna halvvägs hjälper ingen, varken honom själv, klubben, spelarna eller supportrarna. Likaledes leder supportrarnas hat mot honom med visat missnöje under matcherna inte heller till något konstruktivt. Varken spelare, klubben, supportrarna själv eller Mick går framåt. Allt hamnar i en stor korg full med skit som ingen förmår tömma (mina fina ord, Benjamin har bättre omdöme) och jag instämmer i Benjamins förhållningssätt att han vill se att klubben går framåt och att vi får se resultat av att antingen Mick och supportrarna blir sams igen eller att vi byter manager.
 
Så som det är nu är ohållbart, vilket också publiksiffran i onsdags mot Cardiff klart indikerar. 13 205 åskådare är den sämsta publiksiffran i en ligamatch på Portman Road på över 20 år och hade man räknat samtliga närvarande hade man sannolikt inte kommit över 12 000. Många supportrar är irriterade på MM och han verkar ha ett eller annat horn i sidan till den samlade skaran av Ipswichsupportrar vilket får mig att besvara redaktörens fråga med att han nog gärna velat hissa långfingret till hela Suffolk.
 
AC: Det känns som om McCarthys fuck off räckte och blev över åt hela östra England. Tycka vad man vill om McCarthy, spelare, spelsystem, ägare, whatever...så är jag alltid tveksam till att bua åt våra egna.
 
Majoriteten av fansen har bevisligen tappat förtroendet för McCarthy och situationen är minst sagt ansträngd. Jag förstår fansens reaktioner och inte minst blir det tydligt i det låga antalet åskådare och jag förstår samtidigt Micks ”jag ska minsann visa dem” reaktion.  

Cardiff. Bättre spel, ändå förlust. Det var ju inte så överraskande. Däremot var väl laguppställningen lite överraskande. Trebackslinje. Sears från start. Hyam! Hur tänkte han där tror du?
 
AC: Ingen vet väl hur den mannen tänker? :)
 
Jag vill inget hellre än att Hyam överträffar sig själv och bevisar för oss att han är värd ett nytt kontrakt. Jag ska dock erkänna att jag blev själv väldigt överraskad men tycker samtidigt att det är ett friskt val då Hyam spelar för sin existens i klubben då hans nuvarande är på väg att löpa ut, och jag känner personligen att det är bra att inte stänga några dörrar. Är det 100% klart att exempelvis Bru lämnar är jag mer upprörd över att han spelar. 
 
Pelle: MM ville få in lite fräscha ben (säger man så?) och med tanke på nyuppkomna skador och tajt matchprogram så tycker jag inte att det var feltänkt. Dessutom gjorde väl både Hyam och Sears bra ifrån sig?
 
Dan: Ja, hur tänkte han? Med McGoldrick och Garner borta, var man ju rätt säker på en Waghorn från start. Att sen Hyam fick förtroende från start, var ju trevligt – jag är lite svag för honom, får jag medge – men lite överraskande var det allt. Jag kan tänka mig att Mick ville lufta några spelare och spara några inför "viktigare" matcher.
 
Jag känner nästan att han spelade ett lag som först och främst skulle säkra hem i en match som på förhand kanske kändes lite svår att vinna. Och det är ju inget fel på Sears och Hyams kämpatag och slit i alla fall. Men lite negativ kändes uppställningen. Och då blev det ännu mer överraskande med hur det såg ut på plan, men verkligen skönt att spelarna som fick chansen verkligen tog den.
 
Nigge: Laguppställningen var en smula överraskande, ja. Vi spelade dock riktigt trevligt tycker jag och hade det där typiska missflytet som ett lag av vår kaliber har och som ett lag av Cardiffs kvalisort kan räkna in på plussidan istället.
 
Hur MM tänker när han tar ut sina lag till matcherna har jag ingen aning om, en redigt gammeldags 10 000 kronorsfråga det!
 
Det ryktas återigen om att Evans försöker sälja av till något asiatiskt konsortsium. Säkert bara påhitt men låt oss leka med denna tanke en gång till. Om det medför en ny manager, en injektion av pengar och vi förutsätter att den nya ägaren inte är helt tondöv för supportrarna hur skulle du känna för en sådan lösning?
 
Pelle: ...skulle vara otroligt välkommet. För utan en djärvare ekonomisk uppbackning så kommer det vara omöjligt för oss att ta steget upp till Premier League. Men som sagt, det finns troligen ingen substans i de ryktena. Skitsynd, för med Marcus Evans kvar som ägare kommer vi vara ett League One inom en till två säsonger.
 
Dan: Alltså, sånt här är alltid lite läskigt. Vi vet ju vad vi har, men inte vad vi kan få, men med dina premisser är jag helt klart intresserad. För som det är nu, och har varit de senaste två-tre åren, är ju inte särskilt lyckat. Och när en manager, och en ägare, väl har fått fansen emot sig, så är det ganska kört; då ska det mycket till för att det ska vända och normaliseras – otänkbart mycket.
 
AC: Just nu trampar vi vatten och har gjort under flera år så det känns så avlägset att det är svårt att veta hur jag skulle hantera situationen om vi blev det nya Wolverhampton eller liknande.
 
Nigge: Oj, här kommer 10 000 miljonersfrågan som ett brev på posten! Jag läste en tweet i onsdags från en snubbe med knappt 300 följare som hävdade just detta (hans polare har hört det från en av de fyra direktörerna i klubben) och det får väl var och en själv avgöra om det verkar troligt. Han har dock följt upp det med en tweet i fredags kväll där han tycker att MMs kommentarer på pressisen backar upp hans "källa".
Den roligaste passagen i den tweeten är dock hans jämförelse mellan MM och Arsene Wenger: "He is the Arsene Wenger of the Championship without the jacket or pretty football".
 
Nåväl, tillbaka till frågan. En ny manager? Ja, om han är nå bra så är jag på. Injektion av pengar? Det är minst sagt välbehövligt, så ja tack på den. Ett asiatiskt konsortium med en ägare som inte är helt tondöv för supportrarna säger du? Jo, om det finns någon sådan i omlopp så är denne någon välkommen. Som synes finns en viss skepsis och grunden får väl sägas vara den gamla klassikern om att vara lite försiktig med vad man önskar sig.
 
I något annat viktigt meddelande till allmänheten på något socialt media (plattform som jag inte riktigt kan dra mig till minnes namnet på) pekades finger mot alla oss som är lite försiktiga med vad vi önskar oss. Allt är bättre än vad vi har nu, sägs det i många läger. Är det? Sannerligen finns det en E-N-O-R-M förbättringspotential men det betyder ju faktiskt inte att vi har nått botten på något vis, vilket verkar bli en mer och mer utbredd uppfattning i Ipswichkretsar.
 
Jag är bekymrad över:

a) Det till synes irreparabla förhållandet mellan manager och supportrar. Hur lappar man ihop det utan att byta manager?

b) Den ekonomiska situationen. Hur tar vi oss ur den utan att hamna i klorna på någon skrupelfri skojare med noll intresse för vår fotbollsklubb?

c) De vikande publiksiffrorna (en troligt kausal följd av a))

d) Att likgiltighet inträder (om den inte redan gjort det) i passionens ställe.
 
Nu gjorde jag det igen, besvarade en fråga med fler frågor. Så pass förvirrad är jag av situationen. Hur fan ska det gå för oss? Se där, en fråga till som jag inte har en aning om var man hittar svaret till.
 
2018
17
Feb

AKTUELLT

DERBYPANELEN - SESSION 24 2017/18

Publicerad 10:42 av Nigge

Det är den tiden på säsongen igen när vi med skräckblandad förtjusning ser fram emot ännu ett derby mot våra antagonister norr om Suffolk. Panelen delar med sig av sina favoritminnen och utsikterna för att vi ska hamna före kanariefåglarna i tabellen.

Derby day!!

 

Säsongen är mer eller mindre över men det är ju ändå derbydags imorgon! Vilka är dina topp-3 derbyminnen genom åren?

Erik: Åååååh äntligen derby! Eller neeeej är det dags för derby? Det känns mer ångestladdat än på länge. Vi är inte så bra, men det är inte Norwich heller. Och vi ligger sjukt nog på samma poäng inför matchen. Men nu var det ju inte det frågan handlade om.
Derbyminnen genom tiderna var det. På tredje plats kommer ett minne som egentligen inte är ett minne, men jag har sett det så många gånger att det måste få räknas ändå. Bryan Gunns legendariska luftspark i mitten av 90-talet. Vilken klassiker.

På andra plats placerar jag Danny Canary Killer Haynes bedrift från 2006 när han lyckades mecka in bollen i slutminutrarna under vilda protester från de gula spelarna. Hands? Hoppas det, sa Joe Royle på presskonferensen.

Min förstaplacering är ingen stor match i fotbollshistorien för de flesta, men skapligt stor för mig då det var mitt första av ett fåtal derbyn på plats i Ipswich. Om jag minns rätt gjorde Iwan Roberts ett skitfult mål ganska tidigt i matchen och ångesten var total tills vi fick straff på tilläggstid. Darren Bent pangade den i stolpen och i den totala röran lyckas först Ambrose och sen Counago få en fot på bollen och den går till slut i mål. Lättnaden är svår att beskriva i ord.

AC: Där är några riktigt trevliga klassiker att välja på. Extra fint när någon homegrown spelare kliver fram. Bowditch har gjort det men givetvis måste ju självklart tidernas Canary Crusher, Danny Hayes inkluderas i en topp tre och då tänker jag främst på säsongen 2006 när Haynes avgör båda mötena, som inhoppare båda gångerna dessutom vill jag minnas.

Hemmamötet 98 var ju även det helt fantastiskt. Ett äkta hattrick av Alex Mathie i första halvlek för att följas upp av två mål av favoriten Bobby Petta efter paus och slutresultatet skrevs till 5-0.

Jag kan heller inte ignorera hemmasegern 96 som var rätt blah fram till slutminuterna och vid ställningen 1-1 händer det plötsligt. Ullathorne, Gunn och en tuva! Tidernas mål!

Dan: Den absoluta höjdpunkten måste bli derbyt på hemmaplan 2009, som påpassligt råkade sammanfalla med ITFC Swedens första medlemsresa. Annars minns man också Danny Haynes sena mål som avgjorde hemmamatchen 2008. Eller varför inte krossen med 5–0 1998, med Alex Mathies hattrick.

 

Alltså, lördagens debacle mot Burton. Hur dåliga var vi egentligen och hur ska vi kunna ge pippifåglarna en match imorgon med sånt lir?

AC: Lyckligtvis varken såg eller lyssnade jag på matchen och det var nog tur för en 0-0 match hemma mot Burton är under all kritik. Bollinnehav 45-55%, 5-10 i målchanser låter inget vidare. Förväntar mig inget skönspel i morgondagens match men en bra jävla inställning som förhoppningsvis leder till tre välkomna poäng.

Dan: Jag såg inte matchen, vilket jag tackar min lyckliga stjärna för. För att döma av de så kallade "highlightsen" var det verkligen inte mycket att se, om man är särdeles masochistiskt lagd, eller tänder på det här med självspäkning. Och att bara få 0–0 hemma mot seriens bottengäng, skapa färre chanser och inte ens vara i närheten av att vinna, är riktigt genomuselt. Och med sånt lir har vi inte skuggan av en chans i derbyt. Det är väl bara att bryta ihop och komma igen, och visa att vi kan så mycket bättre. Om vi nu kan det... För annars blir det ännu en svidande förlust mot granngänget. Inte bra.

Erik: Jag lyckades missa matchen, och det verkar ha varit bra tajming på den missen. Det känns ju onekligen väldigt olovande. Men jag tror inte att vi plötsligt har hittat en formsvacka i den allmänna svackan. Alla fattar ju hur viktig en bortamatch på Carrow Road är och spelarna kommer att vara superladdade. Kamp är allt, in och kör bara. Norwich har betydligt bättre form än oss men gör oftast inte så många mål. Gör vi mål kan det gå.

 

Vilka kommer sluta högst i tabellen av Ipswich och Norwich? Hur stor roll spelar det att komma före våra Norfolk-grannar?

Dan: Måste ändå tro på att Ipswich hamnar högst, även om det inte spelar så jättestor roll. Båda lagens säsong är ändå över; inget av lagen når play-off och inget riskerar att åka ut. För mig är det inte särskilt viktigt att hamna över Norwich i tabellen, även om det så klart är roligare att komma före dem än efter dem. Men låt mig säga så här: jag vill hellre att vi kommer tvåa efter Norwich, än sjua före dem.

Erik: Svår fråga, men risken är väl stor att de kniper några fler poäng än oss innan säsongen är slut. Det spelar såklart roll, men så länge de inte heller landar i play-off, vilket de inte kommer att göra, så bryr jag mig ärligt talat inte särskilt mycket. Förutsatt att vi vinner derbyt då, förstås.

AC: Det kan ju knappast vara jämnare men självklart måste jag tro på att vi fixar en plats över Norwich i sluttabellen. Jag skulle säga att det betyder en hel del för oss supportrar då vi tyvärr fått vänja oss vid att komma lite efter på senare tid.

 

2018
10
Feb

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SESSION 23 2017/18

Publicerad 10:42 av Dan/Nigge

Här kommer lördagspanelen och jinxar järnet inför dagens fight mot Burton! I övrigt är det väl mest medlemsresan som frambringar några Ipswichrelaterade ögonblick att se fram emot under resterande del av säsongen.

Vem vare som jinxa?


Ja, vad har vi egentligen att se fram emot resten av säsongen? Förutom ett derby, och medlemsresan, förstås. Finns det överhuvudtaget någon ljusglimt kvar?

Pelle: Ja, det känns onkeligen som vi befinner oss i ett vakuum. Och konstigt nog, så tycker jag att det känts så under större delen av den här säsongen. Hade nog förväntat mig att det egna engagemanget skulle öka i och med livesändningarna via iFollow, men istället har det blivit tvärtom. Kanske för att man nu faktiskt kan ”se” skiten mer frekvent eller för att den fotbollsekonomiska verkligheten gör att det känns så satans tröstlöst att vara ITFC-supporter. Nåväl, medlemsresan kommer såklart bli en riktig höjdare.

Erik: Det kan ju faktiskt bli managerbyte redan innan sommaren. Om vi ändå inte kan ta oss någonstans i tabellen är det väl lika bra att börja påbörja processen, eller? Sedan hoppas jag att vi kan få se några roliga offensiva matcher och få njuta av skönspel igen. Kanske för mycket begärt, men det är ändå ett hyfsat lag vi har i grunden.

Nigge: Vad skulle vi göra utan vår medlemsresa egentligen? Det känns som att den alltid räddar säsongen då det sällan finns mycket annat att se fram emot. Men förutom den får en väl hoppas på några kanonskott av Waghorn och Celina, Garners tröttsamma dykande så fort nån står närmare än en centimeter (jag griper efter halmstrån här) och några omöjliga räddningar av Bartman. Derbyt ser jag inte fram emot för fem öre med tanke på historiken. 

Hur ser ni på vårt mittfältsspel i den nu etablerade 4-2-3-1-uppställningen? Har det blivit mer kortpassningar eller är det fortsatt tjongande uppåt, fast nu till fyra offensiva krafter? Och kommer nye wingern Carayol att få någon speltid, så länge de tre givna plus Sears och Ward är hela?

Nigge: Spelsystem är verkligen inte min starka sida, men tycker nog det är en vettig uppställning med det material och, framför allt, med den manager vi har. Vad gäller hoofandet tycker jag att det har gått åt rätt håll, dvs vi försöker att ta oss framåt via mittfältet mycket mer än tidigare då gräset ungefär 10 meter åt vardera håll kring mittlinjen sällan såg bollen vid fötterna på våra egna spelare. För Carayol kan det nog bli några starter de sista matcherna på säsongen när vi ligger i limbo-mid-table.

Pelle: Jag gillar den formationen och tycker MM har hittat rätt, sett till vilka spelare han förfogar över. Jag tycker också att vårt passningsspel har blivit marginellt bättre, om det har med formationen att göra eller något annat, låter jag vara osagt.

Och Carayol kommer få sina chanser, det är jag säker på. Om han tar dem, det är en annan femma, men så här på förhand tror jag att han kan vara ett intressant alternativ till högerpositionen i anfallsformationen. Mer ytter än McGoldrick och troligtvis mer irrationell än Ward.

Erik: Man vet aldrig med Mick, han kanske skiner på träningarna och får starta eller så ser vi honom aldrig i truppen ens. Jag tycker framför allt att det defensiva mittfältsspelet har blivit mycket bättre och inte alls lika aningslöst som tidigare. Sen har vi lite svårt att dra nytta av kantspelarna i den offensiva trean med många felpass och en tendens att göra det för svårt för oss själva. Men som grunduppställning ger jag den tummen upp, det är nog det bästa alternativet med den trupp vi har.

Nu lägger vi bort dysterperspektivet och ser fram emot matchen i dag. Efter den senaste vinsten kan det väl ändå bara gå på ett sätt? Frågan bör väl lämpligen vara hur stor segern blir och om Bialkowski får hålla nollan igen, eller?

Erik: Det måste bli seger, kanske inga tennissiffror men en eller ett par baljors marginal ska vi kunna skaffa oss tycker jag. 2-0 känns rimligt. Jinxade jag det nu? Förlåt. Men det var du som började.

Nigge: "Det finns inga lätta matcher i The Championship", väggord som snart är lika vanligt i svenska hem som "Carpe Diem". Blir ingen walk in the park idag men tre poäng hemma mot Burton är givetvis ett måste om man har några som helst amibitioner att befinna sig i toppen av tabellen. Jag gissar på en värdelös tillställning där vi får se en repris på Celinas frisparksmål i 89:e minuten. Troligt. 

Pelle: Ja idag vinner vi, men det lär inte bli någon utskåpningsseger. Tänkbart scenario; Luke Chambers förlöser oss i den 88:e minuten genom att kötta in 2-1.

 

Nästa match
den 31 mars 2018 kl 16:00

Birmingham City - Ipswich Town

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2015 ITFC Sweden