Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 555 i arkivet.   
2017
9
Dec

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - SESSION 15 2017/18

Publicerad 13:12 av Dan/Nigge

Den här veckan är det Dan som ställer frågorna och Pelle, AC, NIgge och Erik som står för svarsmålen. Det dryftas FA-cup, Waghorn, spelsystem samt spekuleras i hur det ska gå i eftermiddag. Inga konstigheter således, business as usual. Enjoy!

När ska Waghorn byta?

Jaha, då var det dags för cup igen. Hur spännande var det egentligen att få Sheffield U. hemma? Och hur ska vi bära oss åt för att gå vidare? Och vill vi ens gå vidare?

Pelle: Spännande och spännande……tycker att det var en bra lottning. Sheffield Uniteds mentala fokus borde ju rimligen vara på seriespelet just nu, vilket gör att vi har en mycket god chans att slå ut dem. Egentligen bryr jag mig inte speciellt mycket om FA-cupen, men det hade faktiskt varit kul om vi kunde ta oss till nästa omgång och där ställas mot ett PL-lag. Potentiell folkfest på Portman Road.

AC: En cuprun är alltid en cuprun som jag brukar säga men motståndet kunde kanske varit lite gynsammare alternativt mer upphetsande. The Blades är i en lite bättre situation än vi och prioriteringen kommer säkerligen ligga på ligan, men nu är det ju faktiskt FA-cupen och inte Carabao det handlar om så visst vill vi gå vidare. Vi får väl se hur skadeläget i truppen ser ut då och hur intensivt matchprogram vi har, men jag förmodar att vi kommer satsa med ett starkt lag.

Nigge: VM i ospännande lottning. Dessutom först av alla lag som kom upp ur hatten (ok, ur den där runda grejen). Men. Kan vi möjligtvis ställa ett hyfsat konkurrenskraftigt lag på benen och få en enkel lottning i fjärde rundan för att sedan få ett storlag i femte? Jag hoppas lite grann på det varje år, mest i eget syfte för att få åka som del i ett jättefölje till en stor arena och sjunga för full hals. Dock ej Chelsea, det har vi gjort. Två gånger dessutom och det var definitivt en gång för mycket.

Erik: Jag måste säga att jag var ganska nöjd med den lottningen. En chans på hemmaplan att slå ett lag i toppen av tabellen, även om det inte ger ligapoäng så vore det bra för självförtroendet. I stort sett hela säsongen har vi slagit de lag som skvalpar runt i botten och fått stryk mot de i toppen, allt enligt plan för en stabil mittenplacering.. kan ofta sakna mitt Ipswich som alltid var bäst mot bättre lag. Klart vi vill gå vidare!

 

Waghorn har verkligen hittat målet, och en rad målgivande passningar därtill. Bra frisparkar och hörnor får han också till. Men varför är det nästan alltid han som blir utbytt i slutet av matcherna? I hans 15 starter har han blivit utbytt 9 gånger. Är det inte precis en sådan spelare man ska ha kvar på slutet?

Erik: Det var en väldigt intressant fråga faktiskt, tycker inte han har sett särskilt vissen ut mot slutet i de matcher jag sett heller.

Pelle: Nja asså, Waghorn springer mycket och rör sig över stora ytor och borde rimligtvis mattas en hel del på slutet. Så de konsekventa bytena är definitivt inget som jag retat upp mig på. Som ett fan av förnybar energi (fyndigt!) ser jag gärna en pigg, snabbspringande Freddie Sears komma in och ersätta de sista 15, 10 minuterna.

AC: Intressant fråga. Jag vet inte om det handlar så mycket om att förändra matchbild eller säkra upp, utan helt enkelt att få in pigga ben. Waghorn spelar med mycket energi men känns samtidigt inte som spelaren som tar slut i en match...

Nigge: I mitt tycke är de en spelare som har hittat sin perfekta roll, dvs vara en igel i ögat med sina till synes outtröttliga löpningar i hög press. Klart karln är trött efter 75-80 minuter av rivande och slitande. Det var så härligt att få se honom få belöning för sitt slit mot Nottingham när han utnyttjade en halkande back där han snodde bollen och rullade in den på sidan av målvakten i friläge. Som svar på din fråga: nej, han ska göra sitt jobb som han gör nu och bli utbytt mot en fräsch snubbe på slutet.

 

Det pratas mycket om formationer hit och dit. Hur ser ni på vår nuvarande 4-2-3-1? Varför fungerar den så bra, och när kommer motståndarna ha läst oss sönder och samman, utan att Mick förstår nåt?

Nigge: Det här är the shit för den här truppen. Om motståndaren vet att vi lirar så här eller som när vi ägnade flera säsonger åt att slå långbollar på Bengt Murphy tycker jag spelar mindre roll. Funkar det så funkar det och nu funkar det ganska bra för det mesta. En stor anledning är att vi har Waghorn längst fram och att vi även utan Garner och McGoldrick lyckas att hålla ihop laget. Sen vet vi att vi har en av ligans bästa (kanske DEN bästa) målvakter och det gör att vissa tillkortakommanden i försvaret ändå gör att vi har en chans till vinst i varje match där vi ställer elva Ipswichpojkar på planen.

Erik: Historiskt sett tycker jag inte att fyrbackslinje har funkat så bra under Mick i någon annan formation än 4-4-2 (ibland), men med två innermittfältare framför verkar det kunna bli lite lugnare. Det innebär dock ganska hårt jobb av alla framåt, och jag tycker att det är tydligt att vi spelar väldigt mycket bättre när vi verkligen gör det jobbet. Och det är säkert anledningen till Micks frustration ibland, när vi inte gjort det. Men jag vet inte om det finns så mycket att läsa ut i det spelet heller, det är inte särskilt finurligt. Ett bra Premier League lag skulle göra hur många mål som helst på oss är jag rädd.

Pelle: Jag har ju varit inne på det här tidigare; tycker att MM äntligen har hittat rätt uppställning baserat på spelarmaterialet han tillgår. Och det där med att bli sönderläst….ja, jag vet inte…..är man tillräckligt bra på något så spelar det inte så stor roll att motståndaran vet hur man spelar. Inte för att vi över en natt har förvandlats till Barcelona eller så, men vårt spel ser faktiskt mindre statiskt ut nu. Istället är vi rörligare och mindre förutsägbara. Gillar det.

AC: En lek med siffror men jag har alltid varit förtjust i 4-2-3-1 sen den "slog igenom" på, vad jag vill få det till, tidigt nittiotal i Spanien (á la Athletic Club, Valencia etc.) när vi "här uppe" körde stenhårt på klassisk 4-4-2. Vi har även visat att vi kan alternera och (tyvärr?) anpassa oss efter motståndet med framgång vilket är ok för mig. Den passar oss väl taktiskt, både offensivt och defensivt.

 

Få trodde väl på en seger borta mot Derby? Kan vi upprepa det i dagens match, eller vad tror ni?

AC: Allt verkar möjligt med årets upplaga. Hemma som borta, snittar vi gissningsvis 35-40% bollinnehav och har väldigt sällan fler goal attempts än motståndet, ändå lyckas vi knipa poängen. Starkt, men jag är dock nöjd med en pinne idag så vi behåller trepoängsmarginalen till Boro.

Nigge: Hade det varit hemma hade jag trott på minst en pinne, men idag är jag inte särskilt optimistisk trots Boros halvljumma form. Men, som uttryckt i föregående fråga, vi har alltid en god chans till ett bra resultat, oavsett motstånd i ligan. Tror på hedersam förlust med 2-1.

Erik: Klart vi kan, Middlesbrough är inte i någon ligavinnarform just nu så det är bara att ösa på. 1-3, Waggy hattrick :)

Pelle: Ett gott-självförtroende-boostat ITFC kan absolut rå på ett Middlesbrough som uppenbarligen har fått in lite grus i maskineriet. Men rent realistiskt så tror jag ändå att Boro på hemmaplan, fylld av revanschlusta (efter förlusten mot Bristol C) och med kvalitetsspelare som Stewart Downing och Assambalonga, blir en allt för svår nöt för oss att knäcka. Tippar 2-1 till dem. Eller 3-2.

 

2017
2
Dec

AKTUELLT

LÖRDAGSPANELEN - SESSION 14 2017/18

Publicerad 12:03 av Erik

 I eftermiddag får vi så chansen att välkomna Dary Murhpy tillbaka till Portman Road. Idag funderar Lördagspanelen på hur vi löser backlinjen på kort och lång sikt och hur året kommer att sluta egentligen.

 

Ipswich Town - Stryktipparnas nemesis 2017

Svårtippad säsong, detta. Tre poäng borta mot Derby kändes väl allt annat än självklart. Nu kommer sex matcher under December varav fyra hemma, bland annat mot nyss nämnda Derby. Kan vi haka på play-off platserna trots allt eller hur tror du att det kommer att ha gått när vi stänger 2017?
 
Pelle: Innan vinsten mot Derby hade jag nog inte trott att det var möjligt för oss att haka på racet, men nu känner jag mig försiktigt optimistisk.
 
Vi har spelat bra i ett antal matcher och det känns som om MM har hittat en formation (4-2-3-1) som funkar och som spelarna känner sig trygga i. Kan dessutom Huws komma tillbaka i gott gammalt slag, samt att vi får se någon av herrarna Adeyebi, Smith och McGoldrick returnera inom kort, så kan det här bli rätt så bra.
 
Nigge: Dessvärre tror jag vi kommer ligga utanför topp-6. Jag baserar resonemanget på den gamla beprövade sanningen att när vi börjar få vittring på topplacering så skiter det sig alltid. Duktigt.
 
Alla fyra hemmamatcherna är vinnbara, men jag tror Derby får revansch dagen före nyårsafton, Nottingham får med sig en pinne idag och bortamatcherna slutar med förluster mot überstarka Wolves samt Boro. Återstår hemmafighterna mot Reading och QPR där vi tar två treor.
 
Summa summarum bara sju med min negativa inställning. Det måste vara decembermörkret som får mig så pass pessimistisk.
 
Dan: Svåra bortamatcher mot Wolves och Middlesbrough ger max en poäng. Hemmamatcherna känns mer överkomliga, men tror ändå inte på mer än åtta poäng. Och en sån poängskörd på sex matcher gör att vi sakta men säkert börjar glida neråt i tabellen, tyvärr.
 
Niondeplatsen inför dagens drabbning lär i slutet av december vara förbytt i en elfte plats och de tre poängen från playoff har plötsligt blivit sju. Så kan det gå.
 
Statistiskt sett hittills under säsongen har vi faktiskt gjort fler mål per match än ligasnittet, men även släppt in fler. Behöver vi förstärka försvaret i Januari eller hur tror du att vi bäst kommer vi till rätta med det här?
 
Pelle: Om Tommy Smith kommer tillbaka, så finner jag ingen anledning till det. Om inte, så borde vi göra ett nytt försök att låna in Connor Goldson. Vad jag förstår så spelar han fortfarande ingenting för Brighton. Men egentligen tycker jag att det finns andra positioner som vi istället bör prioritera.
 
Dan: Jag är inte så mycket för det här med förstärkningar, men vi är å andra sidan ganska sårbara i mittförsvaret med bara tre egentliga mittbackar, så det kanske finns ett visst behov, framför allt inte om Smith är helt återställd då, eller om någon annan har fått någon skada.
 
Annars skulle jag hellre förespråka att ge någon ungdomsspelare chansen att spela lite på den här nivån, som ett led i ett mer långsiktigt, framtidsinriktat tänk.
 
Nigge: Anfall är bästa försvar! Eller gäller det inte längre kanske? Tyckte ändå vi visade det första halvtimmen mot Derby med den höga pressen som gjorde att de inte visste alls hur de skulle ta sig fram till vårt straffområde.
 
Problemet verkade dock vara att vi inte orkade med den här ansträngande spelformen mer än just en tredjedel av matchen för sen började Derby hitta vägar fram till högkaratiga målchanser. Tur för oss att vi har seriens bästa keeper mellan stolparna, annars vet i fåglarna hur många poäng vi hade lyckats skrapa ihop.
 
Visst kan man väl önska sig en klippa men kom ihåg att vi har Callum Conolly också som kan spela lite varstans i försvaret. 
 
Chambers avstängd idag efter sitt femte gula kort. Jag tycker att det har känts kanon att ha honom tillbaka som mittback och det är tydligt hur viktig han är för laget. Men hur gör vi nu då? Webster, Smith, Spence? Knudsen? Fembackslinje igen?
 
Dan: Det är synd att Smith inte är tillbaka, för det hade ju varit den naturligaste lösningen. Är lite rädd för att Mick återgår till en fembackslinje och inte vågar fortsätta med offensiven som ändå har varit ganska framgångsrik.
 
Som läget ser ut nu skulle jag helst behålla det mer offensivt inriktade mittfältet/anfallet och helt enkelt flyttat in Knudsen tillsammans med Webster, behållit Spence till vänster och satt in Kenlock till vänster. Minsta möjliga antal förändringar, helt enkelt. Synd att också Downes är avstängd, nu när han äntligen fått chansen igen.
 
Pelle: Har alltid gillat Chambers som den profilstarka karaktär han är och tycker att han var en väldigt duktig mittback då han kamperade ihop med Tommy Smith för en si så där fem, fyra år sedan. Därefter har han ju olyckligtvis (kanske mest för honom själv) tvingats spela högerback.
 
Nu är han tillbaka i sin rätta position, men jag tycker att han har tappat lite ”feeling” för det. För att tala i klarspråk; han har stått för en hel del enkla misstag den här säsongen, undantaget den väldigt fina insatsen nu senast, då jag tycker han var klockren. Och kanske att han nu har hittat tillbaka till vad som tidigare gjorde honom till en riktigt stabil Championship-mittback.
 
Det hade helt klart varit bra att ha med honom idag. Nu kommer MM antagligen placera Spence som mittback, men personligen ser jag hellre Knudsen där….. och Myles Kenlock på vänsterbackspositionen.
 
Nigge: En sak är säker efter Villa-matchen och det är att Iorfa saknar det minimum av defensiv kvalité som är erforderlig för att genomföra en Championship-match utan att vara den primära källan till en balja i arslet. Får lite Drissa Diallo-vibbar av honom. Hans offensiva spel är stundtals lysande, men det väger inte upp bristerna i defensiven dessvärre.
 
Det lämnar oss med de fyra du själv föreslagit samt Myles Kenlock. Den gode Myles har likt Iorfa en säregen löpstil som bara den är värd iFollow-pengen (parantes när jag nu förde iFollow på tal: hur såg utbildningsdagen ut för alla kameramän och kvinnor? "Use the zoom-button as much as you can! Feel free to zoom in your mates and relatives in the stands and if possible, make the viewers seasick!!" Tror jag avslutar parentesen innan jag far iväg allt för långt kring just hanteringen av kameran. Hen som sköter den på Portman Road gör det med den äran jämfört med övriga skojare runt om på de brittiska öarna. Nu är det slut på riktigt på parentesen.).
 
Jag säger kör på Webster-Smith-Spence-Knudsen och ha Kenlock (och Callum Conolly för den delen) klar att hoppa in om det går horribly wrong. 
2017
25
Nov

AKTUELLT

ÅTERKOMSTPANELEN - SESSION 13 2017/18

Publicerad 10:10 av Nigge

En något decimerad panel lägger ut texten ordentligt och gör ändå säsongens trettonde panel till en matig sådan. McGoldrick, pungsparkar, Sears, värdelösa domare, skador, Aston Villa, onödigt maskande, hipsterskägg och en kärleksförklaring till Joey Garner. Det är vad vi kallar en fullmatad panelsession!

Du kan va hipster

 

McGoldrick fick kliva av i halvtid mot Wednesday i onsdags, men vi spelade ändå fortsatt fint i andra (åtminstone en kvart). Men vad skulle det betyda i ett längre perspektiv utan honom?

Pelle: Att vi tappar offensiv kreativitet, vilket givetvis inte är bra med tanke på hur tekniskt begränsad truppen är. Men samtidigt kan det också innebära att vi får ett snabbare och effektivare anfallsspel. McGoldrick har en tendens att ibland stoppa upp spelet (på samma sätt som jag tycker att Zlatan brukar göra) och ibland är han för omständig och lite nonchalant. Men med det sagt, trist att han är borta i en månad, skönt att det inte blev längre.

Dan: Det skulle givetvis vara rejält olyckligt. Fast å andra sidan gör inte en spelare ett helt lag, eller borde inte göra det i alla fall, men han har varit bra i år, är vår mest kreative spelare och har dessutom hittat målet. Men jag tycker mig se en hel del kreativitet hos både Celina och Waghorn, som då får ta ytterligare ett steg upp, och så har vi ju Huws tillbaka, och varför inte en Bishop på väg tillbaka. Så visst blir det ett avbräck att han är borta i en månad, men förhoppningsvis kan andra spelare i så fall ta ett kliv framåt och försöka fylla hans skor.

En poäng vunnen mot Hull och två tappade mot Wednesday. Blev vi för försiktiga i onsdags eller vad var främsta orsak till att vi kastade bort den segern?

Dan:
Den stora anledningen var väl att vi försökte maska oss ur matchen i stället för att våga satsa framåt. Det lönar sig aldrig att hålla bollen nere vid hörnflaggan. Hur det än går blir det en fadd smak. Om man vinner känns det lite småkletigt och om man förlorar känns det bara så jäkla onödigt. Tänk om vi i stället hade fått se ett lag som, likt Östersund i torsdags, fortsatte spela och höll i bollen; gör man det, gör motståndarna inte mål.

Pelle: Ibland blir det bara så. Ibland står fru Fortuna en bi. Ibland inte. Men så här; tycker att laget gör en bra match rakt igenom, men givetvis borde de ha plockat med sig samtliga poäng. Och man kan peka på några avgörande faktorer. Först skulle jag vilja diskutera domarens insats och dennes påverkan på matchresultatet. Det horribla överfallet på McGoldrick borde självklart ha inneburit rött kort för holländaren Glenn Loovens. Straffen som vi fick emot oss, tycker jag var felaktigt dömd. Känns som om bollen dimper ned på Jordan Spences överarm (då han är på väg ned från en misslyckad nickduell), men att detta vare sig hindrar eller förändrar bollbanan på ett, för bortalaget, ofördelaktigt sätt. Och sen kan man ju undra vad som var orsaken till att det blev sex minuters tilläggstid?

En annan sak att diskutera är det olämpliga i att placera spelare på positioner som de så uppenbart är obekväma i. Stackars, stackars Freddie Sears. Hans kännetecken är ju löpstyrka, snabbhet och att han alltid vill gå rakt på mål. Okomplicerat…. och ofta effektivt. Som det är nu händer ingenting annat än att han allt som oftast tappar bollen. Han viker aldrig inåt plan och har inte heller förmågan att snurra upp sina motståndare längs med kanten. Att han inte ska spela vänsterytter såg vi ju alla då han helt ren med målvakten, istället för att skjuta direkt, väljer att lägga över bollen på högerfoten,……vilket resulterar i att möjligheten försvinner (eller snarare försämras avsevärt). 3-1 där och vi hade garanterat vunnit.

Det var bättre förr när Sears jobbade som målskytt

Roliga saker då. För de fanns också. Adam Webster gör en formidabel insats i försvaret. Kanske bäst i hemmalaget i onsdags. Och Jordan Spence går från klarhet till klarhet. Defensivt mogen och nyttig framåt. Högerbackslånet Callum Connolly fungerade ju överraskande bra som defensiv mittfältare. Även han gör en riktigt stark insats och överglänste den betydligt mer rutinerade Cole Skuse. Sen måste jag även lyfta fram den lille ettrige Joe Garner. Vilken komplett fotbollspelare han är. Blir bara mer och mer förtjust i honom. Pådrivare, bra target, utmärkt i huvudspelet, bra passningsfot och fin blick för spelet. Och avslutningsvis Waghorn (han gör ju förböveln mål på allt), som jag tycker tog mer plats då McGoldrick utgick.

 

Som Pelle skrev på forumet tidigare i veckan är det kul att se Huws tillbaka och det blev en knapp halvtimme i onsdags för hans del. Någon annan du vill se tillbaka truppen?

Pelle: Det lilla man sett av Tom Adeyemi har lovat gott, tycker jag. Önskar därför honom ett snabbt tillfrisknande och att vi kanske kan få se honom i par med just ovannämnda Huws. Längtar även efter Tommy Smith och dennes nickmål på fasta situationer.

Dan: Bishop. Och Downes – vart tog han vägen. Och så Dozzell, förstås.

 

Aston Villa har fått upp farten efter en något trevande inledning. Har vi nåt att hämta på Villa Park idag? (minns delar av panelmedlemmarnas besök där förra säsongen!)

Dan: Det blir en tuff match i dag. Mycket hänger nog på Micks attityd och om han vågar ställa upp med ett offensivt lag i stället för att "säkra" bakåt (det gick ju så där mot Cardiff). En förändring från förra matchen är det enda som krävs: Huws från start i stället för McGoldrick, som ju är borta. Sen lär Mick förstås även byta Kenlock mot Knudsen. Om vi går in med en positiv attityd och försöker ta tre poäng, kan det faktiskt gå vägen, men om Mick fegar för mycket med formation och uppställning, så lär det gå rakt åt skogen, tyvärr.

Pelle: Jag var ju en av dem som bevittnade den där matchen live i Birmingham. Och det var en bra match där vi med snabba omställningar och en glödhet Emyr Huws lyckades ta med oss tre poäng. Men Aston Villa är ett helt annat lag den här säsongen (bättre och mer samspelta) och det kommer att bli skit svårt. Kanske att vi kan överraska igen. 1-1 säger jag, men förbereder mig samtidigt mentalt på en förlust.

 

Bonus! Hipster-special: Vem har truppens bästa skägg?

Pelle: Frågan kommer tre år för sent. Vill minnas att vi under play-off-säsongen hade både Paul Andersons och Daryl Murphys fantastiska ”barr” att tillgå. Och även om Bartosz skägg var betydligt saftigare och frodigare då, lägger jag min röst på den polska målvakten. Men som sagt….. det var bättre förr.

Dan: Det måste nog bli Bart. Resten, möjligen förutom Gerken, har alldeles för småskalig skäggväxt. Bara Bart närmar sig ett skägg i Jimmy Durmaz-klass.

 

Nästa match
den 20 januari 2018 kl 16:00

Bolton Wanderers - Ipswich Town

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2015 ITFC Sweden