Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 681 i arkivet.   
2021
23
Jan

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 3

Publicerad 11:38 av Nigge

Nya spelare i truppen och toppmotstånd, kan det vara nu det vänder? Det verkar inte riktigt som att panelen tror på att det skulle vara aktuellt, så att säga. Men, men. Hoppet är ju det sista som överger en Ipswichsupporter, som det heter. Come on you Blues! 

Är det nu det vänder?

 

Jaha, lite nya ansikten in. Men är lån rätt väg att gå? Och vilka förhoppningar sätter du till Harrop och Thomas? Vem får mindre speltid nu?

AC: Jag förespråkar sällan lån, men i detta nu har vi nog inte så mycket att välja på. Förhoppningsvis får vi en ny energi och fart i vårt spel. Bra speed på Luke Thomas och kreativitet och betydligt bättre fasta situationer i Harrop och det är väl inte otänkbart att båda debuterar i eftermiddag. På vems bekostnad återstår att se. Nu kommer vi från en seger senast så det är möjligt att Lambert vill fortsätta och vi får se våra debutanter från bänken.

Kassör Hedensjö: När vi ännu inte vet vilken division vi spelar i nästa säsong så är det med hänsyn till de nya reglerna avseende lönetak och antal seniora spelare i truppen kanske klokt med lån för att på kort sikt kunna åstadkomma resultat. Troligen skulle vi inte kunna erbjuda Harrop och Thomas liknande villkor som de har i sina klubbar idag. Mest troligt skulle de då välja att inte komma till klubben och vi skulle istället få blicka neråt i divisionerna för potentiella nyförvärv. Båda spelarna ska förhoppningsvis tillföra offensiven något men jag hävdar fortfarande att felet inte finns i spelarmaterialet utan i systemet. Är det någonstans vi har offensiva krafter och kreativitet så är det på mittfältet. Jag hade hellre sett en renodlad anfallare/striker och möjligen en vänsterback också. Min känsla är att Huws dagar är räknade nu och att våra unga spelare som kommit genom akademin, t ex Lankester, Dobra, McGavin och El Mizouni, bör hitta låneklubbar om de vill ha mer än sporadisk speltid under våren.

Pelle: Utifrån rådande läge, så skiter jag helt och hållet att det rör sig om lån. Det handlar (just nu) inte längre om att bygga något för framtiden. Vi måste….VI MÅSTE göra allt för att ta oss uppåt och härifrån den här säsongen. Om inte, kommer vi vara fast i denna gegga under flertalet år framöver. Om Harrop och Thomas kan bidra med framdriften i ovannämnda projekt så är jag väldigt tacksam. Nu hade jag, med tanke på vårt redan lättviktiga lag, i och för sig önskat få in spelare med mer fysikalitet och bollvinnande egenskaper än vad dessa unga herrar kommer att kunna erbjuda. Men jag förstår hur Lambert har tänkt här. Och jag köper det också. Båda lär gå direkt in i startelvan och jag tror …eller hoppas åtminstone, att det här bli en positiv injektion för hela laget. Luke Thomas ska vara snabb som fan, är vänsterfotad och det är nog tänkt att han ska spela på högerkanten som en ”inverted winger” (liksom Gwion Edwards gör på den andra kanten). Dobra, Lankester, Judge, Bennetts och Jackson har samtliga testat rollen, men inte övertygat i någon större utsträckning. Thomas är ett mer naturligt alternativ som högerytter och förutsättningarna för att hans ska lyckas är påfallande goda. Harrop däremot, är jag lite mer tveksam till. Det finns ju en skadehistorik där som gör mig lite nervig. Dessutom tycker jag att vi redan har en drös spelare av nr.10-karaktär i vårt lag. Men. Och det är ett mycket väsentligt men. Josh Harrop sägs ha ett mycket bra tillslag (med båda fötter) på bollen och ska vara en riktig fena på frisparkar och sånt där. Och det är ju egenskaper som vi saknat allt sedan Luke Garbutt packade sin väska och försvann. Det här kan således bli bra…..för alla utom möjligtvis tidigare nämnda Dobra, Lankester och Bennet (kanske också Judge)….som alla kommer att få mindre speltid nu. Troligtvis lånas Lankester och Dorbra (och El Mizouni) ut. Men Teddy Bishop, då? Har han en roll att spela, här? Jodå, han kommer få sina chanser. Troligtvis kommer han att alternera med Harrop (som även kan spela ytter) om den centrala, offensiva positionen. Och att både Bishop och Harrop kommer att vara skadefria från nu till säsongsavslut håller jag som osannolikt. De kommer att få agera back-up till varandra.
 

Med förvärvet av Harrop, verkar det som om en ”överårig” (över 21 år 1 januari i år) spelare måste bort ur truppen. Vem kan det tänkas bli?

Pelle: Utan att tveka så säger jag att det blir Janoi Donacien som får lämna. Han har aldrig ingått i Lamberts planer. Det är lite synd, faktiskt. För han verkar vara en sympatisk kille och är även en habil spelare på den här nivån. I och med att han kan spela både som högerback och som vänsterback så borde han vara bra att ha som back-up på bänken. I mitt tycke är han ett bättre alternativ än kycklingspringaren Myles Kenlock. Och i skrivande stund så ser jag att Plymouth, Wigan och Fleetwood har visat intresse för honom….så jag tippar att det blir väl någonstans där han hamnar…om nu inte Accrington blandar sig i leken. Sen är det inte helt otänkbart att Freddie Sears returnerar till Colchester (en stad som han fortfarande lever och bor i). Ledsamt, om så…. men just nu finns det inget utrymme för nostalgi och det var ett tag sedan Freddie levererade.

AC: Ja det blir intressant. Det logiska svaret är Donacien eftersom Lambert verkar ha noll förtroende för honom. Det känns som det finns en gnagande historik från Villa-tiden där… Plymouth har tydligen lagt ett (för lågt) bud som inte accepterades, så Accrington borde väl ligga nära till hands. Lite egendomligt att vi inte passar på att avlasta. En teori kan vara att det finns en option på ett extra år i kontraktet så möjligen kommer klubben trigga denna för att sen sälja och inte förlora hela £750K som vi spenderade.

Ett annat, inte helt troligt, alternativ är att pensionera Skuse och kanske erbjuda honom en roll i klubben om han är intresserad av det. Ett annat är Huws som inte är i närheten av att återfinna sin fina form, han en gång visade, efter sin minst sagt jobbiga skadehistorik. Sears till Colchester är ett alternativ som nämnts, och Lambert-favoriten Judge till någon London-klubb kanske ett annat, i och med värvningen av Harrop. Några av dessa gossar lär väl dessutom sitta på en rejäl veckopeng… Edit: Donacien blev klar för Fleetwood Town på lån under gårdagen.

Kassör Hedensjö: Donacien tycks vara på väg att lämna klubben inom kort via antingen lån eller en försäljning och då är frågan löst. Annars har det ryktats om att det är tredjemålvakten, Harry Wright, som blir den spelare som ställs utanför truppen.

 

Nu har väl ändå hoppet ökat inför de stundande två matcherna. Är det nu vi vänder trenden och besegrar en av toppkonkurrenterna?

Kassör Hedensjö: Tveksamt. Det som möjligen talar för en vändning är att det inte finns så mycket som talar för det.

Pelle: Jag skulle verkligen vilja säga att det är nu det vänder. Säga det… och tro på det. Men det gör jag inte…..tror på det alltså. Oavsett vad de nya spelarna kan komma att tillföra så är det trots allt Lamberts lag. Det är hans val av taktik och hans val av spelsätt som fortfarande gäller. Stoppa ned två guldkorn i det här maskineriet och de har snart transformeras till något som är håglöst, stillastående och självförtroendebefriat. Inget indikerar att vi plötsligt ska börja spela på sådan nivå att vi faktiskt ska kunna hävda oss mot de bättre lagen i serien. Självklart behöver vi vinna båda dessa matcher. Jag blir dock nöjd om vi lyckas slå något av dessa två toppkonkurrenter. Tror likväl att vi bara kommer att mäkta med att ta en poäng.….men utesluter samtidigt inte två riktigt jobbiga förluster.

AC: Två, eller egentligen tre, riktigt tuffa matcher väntar och skulle vi lyckas att undvika förlust mot formstarka Posh idag blir jag mycket imponerad. Följande matcher mot Sunderland och Crewe känns lite mer öppna.

 

2021
16
Jan

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 2

Publicerad 10:30 av Nigge

Dags för ny match och för första gången på en månad blir det Zoomhäng för våra medlemmar! Dags för Ipswich att styra upp skutan mot Burton borta idag. AC, Dan och Kassör Hedensjö ger sina synpunkter på rådande läge.

Ingen rök utan eld...

 

Det ryktas om ”dressing room unrest”. Hur mycket sanning tror du det ligger i det och vad ska göras åt det?

AC: Ingen rök utan eld brukar det ju heta, men givetvis förnekas detta från klubben och hänvisar till sociala medier-rykten som pressen snappat upp. Såklart onödigt om det bara är skvaller för det är ju bensin på elden för redan missnöjda fans och för det bistra twitterklimatet... Om det inte är totalt kaos brukar ju detta vanligtvis hänga ihop med usel form så vi får hoppas att dagens vinst får oss i rätt riktning. :-)

Dan: Det skulle inte förvåna mig om det finns lite oro i omklädningsrummet, och lite varstans där lagets spelare och personal rör sig. Ingen kan ju vara nöjd med läget som det är just nu. Och då är det lätt hänt att spelare vänder sig mot ledningen, i frustration över att inget förändras och att inget egentligen verkar göras för att vända på skutan. Så ser det i alla fall ut utifrån, och då är det inte så konstigt att såna här rykten kommer i schvung. Vem vet hur det egentligen ser ut i omklädningsrummet? Fast jag tror inte att det är särskilt munter stämning där, efter otaliga förluster och mediokra insatser på plan. Om det går att göra nåt åt? Bästa sättet är troligen att byta ut hela ledningsgruppen, för det lär behövas lite nya impulser och ny dynamik för att stilla eventuella orosmoln. Ett annat sätt vore ju för Lambert att inse att hans väg inte leder nån annanstans än neråt, och göra som exempelvis Woolfenden påpekade: att spela spelarna efter deras förmågor och styrkor, och inte efter ett system som inte längre fungerar. Men det lär väl knappast hända i förstone…

Kassör Hedensjö: Svårt att veta vad som är sanning. Helt klart är att laget inte har presterat efter förmåga vilket har ökat pressen på både spelare och ledare. Och ingen rök utan eld som talesättet lyder även om det alltid är lättast att kritisera tränaren i motgång. Intervjun med Woolfenden efter matchen mot Swindon förra helgen andades en stor portion frustration över såväl prestation som spelsystem. Ward har sedan dess gått ut i media och försvarat Lambert. Jag lutar nog till att tro att allt inte står rätt till inom klubben. För att komma till bukt med detta bör spelare/ledare/ägare visa upp en enad front alternativt få in nya influenser.

 

Downes fick hoppa in senast och nu är Bishop, Edwards, Sears och Nolan åter i träning. Kommer det räcka för att vända den tråkiga trenden eller behövs det ändring av fler parametrar runt klubben?

Kassör Hedensjö: Chanserna ökar definitivt då Bishop, Edwards och Nolan stått för huvuddelen av målproduktionen denna säsong. Jag håller de två förstnämnda som några av klubbens bästa spelare. Downes har också saknats på mittfältet med sin attityd och box-till-box spel. Men jag vidhåller fortfarande att kräftgången till stor del beror på spelsystemet och avsaknaden av en alternativ plan när spelet hackar. Det spelar ingen roll hur duktiga spelarna är då inga mål producerades genom bolltrillande i backlinjen och snett-bakåt-spel.

AC: Det är många mål och kreativitet som är tillbaka i träning. Kan vi få tillbaka dessa herrar i spel ganska snart och kanske t.o.m. stärka upp med Luke Thomas och/eller Josh Harrop, som verkar ligga närmast till hands, så vill jag tro det finns hyggliga möjligheter. Idag är tre poäng ett måste så förhoppningsvis vänder det.

Dan: Som jag skrev ovan, krävs det nog ganska snart en helt ny inställning från Lambert, eller en helt ny manager. Men givetvis är det klart att den kvartetten, tillsammans med Norwood och Downes, kommer att förstärka laget enormt. Och som Woolfenden sa, snart har de inte längre nåt att skylla på (underförstått: förutom managern, då) om det inte går bättre.

 

Vi förlorade alltså mot bottenlaget Swindon hemma på Portman Road. Nu ska vi möta jumbon Burton. Kan du hitta någon anledning att vara optimistisk?

Dan: Egentligen inte. Förutom att det rimligen inte kan gå sämre. Eller får jag äta upp de orden på lördag kväll? Men om vi fortsatt ska vara med i snacket om de där översta sex placeringarna i tabellen, så får vi inte tappa poäng i alltför många av de här matcherna. Och efter debaclet senast har vi inte råd med nåt annat än vinst. Och jag vill inte ens tänka tanken att en förlust kunde innebära det positiva att Lambert kommer närmare ett avsked, för så negativ vill jag inte vara. Så det skriver jag inte.

Kassör Hedensjö: Ja, jag har en stark förhoppning och känsla för att vi kan gneta till oss 0-0 idag.

AC: Alla är givetvis sorgligt medvetna om att detta inte duger och en ny plattmatch skulle vara direkt oacceptabelt. OM det är myteri på g med hänvisning till fråga 1 är vi som sagt illa ute och då är det inte otänkbart att vi kommer lida rejält som vi gjorde vid samma period för ett år sedan, för trots att spelarna känner ett stort ansvar och kämpar för sin heder så blir det naturligtvis några procent som automatiskt saknas om det är unrest… Intervjun med Woolfenden efter förlusten senast är kämpig. Det där är ansiktet av en bruten spelare, och önskan är väl egentligen att alla känner likadant efter en sådan match… Men till frågan, det som kan ge oss en gnutta optimism i dessa hårda tider är att vår trupp är rejält revanschsugen och naturligtvis ska lösa detta då hedern står på spel.

 

2021
9
Jan

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1

Publicerad 11:16 av Nigge

Efter 25 dagar är det äntligen dags för match för Ipswich Town igen! Dessvärre sänds den varken på iFollow eller Viaplay, så ITFC Sweden håller inget Zoom-möte idag dessvärre. Men, vi kan alltid lita på panelen! Pelle, Kassör Hedensjö och AC svarar på Dans frågor. Come on you Blues!

Äntligen!

 

Äntligen match igen, eller? Mot Swindon hemma. En match vi givetvis ska vinna, men hur osäker känner du dig inför dagens drabbning, med tanke på den senaste månadens händelser?

Pelle: Ja, äntligen. Det ska bli kul…eller nja, åtminstone intressant att se vad det ofrivilligt långa uppehållet har fört med sig i fråga om form och returnerande spelare (från skada). Om vi vinner? Förväntar mig inget annat än vad vi tidigare sett under säsongen. Fantasilös bolldominans, ineffektivitet, en eller två nya skador och möjligtvis, möjligtvis…..om det är en sådan dag…..en tursam uddamålsvinst.

Kassör Hedensjö: Ja, äntligen får jag instämma trots att omständigheterna kunde vara roligare. För mig är fotbollen en bra distraktion till den nya vardagen och ger ett visst mått av normalitet. Får se hur länge det varar. Till matchen då. Komfortabel är en känsla jag är direkt obekant med när det gäller Ipswich Town. Den finns nämligen inte. Åtminstone inte hos mig. Men vi bör kunna ha goda förhoppningar om att besegra Swindon om det inte är särdeles uselt. Matchen sänds förvisso på Sky där segrarna oftast lyst med sin frånvaro de senaste två decennierna och matchtempot kan vara ett frågetecken med tanke på det långa uppehållet samt att många spelare drabbats av viruset och kanske inte är fullt fysiskt återhämtade ännu. Likväl bordet det räcka mot motståndare som inte ser särskilt skräckinjagande ut att döma av deras säsong hittills.

AC: Skrämmande usel form på Swindon som endast mäktat med en oavgjord på de sex senaste! Även usel form på målvakten Matej Kovar, som släppt in näst mest mål i ligan, som Swindon haft på lån från Manchester United. Han är nu tillbaka i United och man har istället förstärkt med Bournemouths irländske (reserv)landslagsstopper Mark Travers på lån. En bra förstärkning men såklart ska vi vinna denna matchen. Naturligtvis livrädd att Brett Pitman sänker oss. Släkten brukar, som bekant, vara värst… Min förhoppning är att vi delar ut rejält med smörj och framförallt att vi inte åker på några nya skador.

 

Dags för ännu ett transferfönster, och ryktena är i full schwung. Vi ”missade” Ched Evans, men ska vara intresserade av Luke Thomas från Barnsley. I skrivande stund (onsdag) är Ndaba på väg till en lånesejour i Ayr, Donacien är gjord tillgänglig för utlån och Elkan Baggott kan vara på väg till Premier League. Vilka känner du att du kan klara dig utan till våren, och vad för förstärkningar ska vi leta efter?

AC: Ndaba verkar mer eller mindre klar för Ayr. Bra där. Kan kännas som en lite märklig destination, men vi har ju samarbetat med dem tidigare. Stackars Donacien lär inte få fler chanser och det var inte de bäst spenderade £750K kan vi nog enas om. Man kan ju drömma om att cirkeln sluts och att Accrington köper tillbaka honom för en symbolisk summa. Baggott hade givetvis smärtat lite mer om vi skulle tappa men jag hoppas att han har lite is i magen. Tur i oturen att Gwion Edwards och Flynn Downes är skadade annars hade de nog varit i riskgruppen att lämna också.

Angående anländande. Ska vi förstärka frontlinjen ser jag hellre någon annan än Ched Evans. Han kommer säkert leverera helt ok i Preston men hans off-pitch incidenter och det senaste stöket i Fleetwood är det sista vi behöver just nu. Jag har precis börjat titta på Apple-serien ”Ted Lasso” (som jag kan rekommendera för lite lättsam tv-underhållning om fotbolls-England) och jag tänker Ched Evans som en karbonkopia av en av de arroganta och mindre samarbetsvilliga karaktärerna. Fördomsfullt, men det kan jag bjuda på. Då tar jag hellre Luke Thomas även om typen är en helt annan. Sen att VI lånar en spelare från Barnsley, ja jisses, det trodde man inte för 3-4 år sedan. Men nu är det som det är. Det närmaste nyförvärv vi kommit är att vi hämtar hem El Mizouni efter en mindre lyckad utlåning till Cambridge. Risk för ny utlåning såklart, men jag hoppas att han stannar kvar under våren och utvärderas för framtiden. Det kommer ju trots allt bli ett ganska pressat spelschema om vi nu lyckas slutföra säsongen så alla kroppar kan behövas…

Pelle: Utan att gå in på några specifika namn så kan jag ju säga att det finns en hel del spelare i dagens trupp som jag lätt skulle kunna klara mig utan. Att just Donacien och Ndaba försvinner ut på lån känns ju rimligt då de inte har varit i närheten av vår startelva under den här säsongen och jag kan tänka mig att vi kommer se någon/några mer spelare försvinna ut på lån. Och det är helt nödvändigt att vi frigör lite ”space” i vår kvantitetsspäckade trupp, för att vi ska kunna ta in en eller två nya spelare i laget. Med tanke på att Lambert inte kommer att försvinna än på ett tag och således inte heller det mediokra spelet så måste vi ta in några nya krafter i laget för att eventuellt få till en vändning, en förändring, en nytändning. Det här transferfönstret är kanske det viktigaste fönstret sedan 2014/15 (då vi jagade en play-off plats till Premier League) och ett lyckat fönster här och nu och kanske, kanske att vi har en chans att ta oss härifrån senare i år. Ett misslyckat värvningsfönster och….ja, ni fattar. Lambert har ju sagt att han vill få in lite kreativitet i laget och Luke Thomas tickar en del boxar. Han är snabb, kan spela på båda kanterna och har hyfsad teknik (men framförallt är han under 21 och påverkas således inte av rådande salary-cap regler). Men ja, jag vet inte. Jag förstår att det är lätt att man tänker så då man inte skapar något framåt, men är det verkligen kreativa spelare som saknas i det här maskineriet? Bishop, Dobra, El Mizouni, Edwards, Dobra, Dozzel, Judge, Bennetts och Lankester är väl alla att betrakta som just kreativa spelare. Sen kanske inte formen på en del av dessa herrar är den bästa och likaså vet vi ju inte när nyckelspelare som t.ex. Gwion Edwards och Teddy Bishop kan vara tillbaka från skada. Men. Handlar det inte snarare om att vi saknar pondus, auktoritet, tyngd och lite jävlar anamma för att spela som ett välbalanserat och koordinerat lag, ett lag som inte är paniskt rädda för att förlora bollen, ett lag som inte komplicerar till sådant som inte behöver kompliceras. Det jag försöker säga är att jag hellre ser en hårdför elak bollvinnande defensiv mittfältare som kan ta hand om skitgörat på mitten och på så sätt frigöra våra kreativa spelare och samtidigt minska trycket på vår backlinje. En spelare som gör andra spelare bättre, helt enkelt. Är det dessutom så att James Norwoods skada är betydligt allvarligare/segare än vad som har indikerats så ser jag gärna även att vi tar in en riktig power-anfallare som (tillfällig) ersättare. Vi behöver en anfallare som kan göra mål. Kontinuerligt. Av de anfallare vi förfogar över så är bara James Norwood kapabel till detta.

Kassör Hedensjö: Så länge manager Lambert envisas med ett spelsystem som bygger på ett massivt bollinnehav genom trillande i ett mördande långsamt tempo i försvaret så spelar det ingen roll vilka kreativa och/eller offensiva spelare vi ställer upp med. Min uppfattning är att Ipswich har ett tillräckligt bra spelarmaterial men taktik och spelmodellen är inte anpassat efter det. Jag tycker möjligen att Ipswich ser tunna ut framåt och skulle gärna se en pålitlig, och gärna lite ”grisig”, målskytt. Å andra sidan har våra offensiva krafter inte fått leveranserna eller förutsättningarna att visa vad de kan. Vad gäller spelare på väg ut så är det med tanke på det täta matchandet under vårsäsongen inte troligt att vi har råd att avvara så värst många spelare. Det verkar däremot vettigt att få ut lovande ungdomar på lån för att få erfarenhet av tävlingsmatcher. Av våra seniora spelare kan jag tänka mig att släppa Donacien och Kenlock, som jag inte tror har någon framtid i Ipswich, om de ersätts av två andra seniora spelare.

 

Om alla matcher blir av har vi fem matcher i januari, sen match varje lördag och tisdag från 6 februari till 20 mars – 13 matcher på 43 dagar. Hur ska lagen klara av ett så pressat schema? Känner du, precis som jag, att EFL kanske borde förlänga säsongen några veckor och göra spelschemat lite mindre packat?

Kassör Hedensjö: Jag håller med frågeställare Dan om att det bästa hade varit att förlänga säsongen och sprida ut matcherna istället. Möjligen är det ett eventuellt stundande EM i sommar som begränsar ligorna från att förlänga säsongerna. Men matchschemat ser onekligen väldigt tufft ut.

AC: För oss supportrar blir det härligt med tätt matchande, men ja, man borde nog titta på en förlängning av säsongen trots ett eventuellt EM i sommar. Vår division lär ju knappast påverkas av detta. Jag tror dock det kan gynna oss, som jag vill tro har en lite bredare trupp än många konkurrenter. Det förutsätter så klart att vi håller oss hyggligt skadefria och det är inte helt självklart med ett så pressat schema. Läget är tyvärr väldigt ansträngt på öarna och man är kanske inte i position att uttala sig om slutförande av säsongen, men visst hade det hade varit väldigt trevligt om det gått.

Pelle: Ja, jag håller med. Att förlänga säsongen några veckor in på sommaren känns nödvändigt och borde också vara genomförbart. Troligtvis är inte kulmen nådd då det gäller den här andra vågen av smitta och fler matcher kommer att bli uppskjutna under vårvintern. Var så säkra på det.

 

 

Nästa match
den 27 februari 2021 kl 16:00

Ipswich Town - Doncaster Rovers

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden