Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 688 i arkivet.   
2021
13
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 10

Publicerad 11:41 av Nigge

Panelen kämpar på och med Paul Cook vid rodret så är tongångarna positiva. Men hur lång tid kommer han att behöva för att få skeppet på rätt köl? Dan och Kassör Hedensjö ger svar på veckans frågor. Come on you Blues!

We believe in Paul

 

Vilka är dina intryck av Paul Cook så långt? Är det för tidigt att säga eller sänder han dig några vibbar som får det att pirra lite gött i kroppen?

Dan: Mitt första intryck är väl att han verkar vara ganska jordnära och rakt på sak som person, en som försöker vara ärlig och uppriktig. Men, det intrycket hade jag väl om Lambert i början också. Så, de vibbarna kan ju snabbt förbytas i nåt annat, och därför väljer jag nog att förhålla mig lite neutralt, så här i början. Jag vet inte så mycket om honom, mer än de siffror som har presenterats lite här och var. Men, det är ju alltid spännande tider, så här i början av ett förhållande som man hoppas ska leda till många bra upplevelser och få besvikelser. Där kanske det finns något av ett pirr.

Kassör Hedensjö: Mina intryck av vår nya manager är än så länge begränsade men det lilla jag har hört honom uttala sig har varit uppfriskande och får mig att vädra morgonluft. Men i sanningens namn så är det väl så inför varje managerbyte och till viss del en luttrad supporters önsketänkande som skiner igenom här. Han har dock ett fint cv och flera i branschen har talat gott om honom så det blir förhoppningsvis bra det här. För övrigt är det mest en massa krämpor som pirrar i den här gamla kroppen.

 

Efter tre raka vinster klev Paul IV in vid sidlinjen och då blev det summa en förlust och en oavgjord. Jag själv var oerhört besviken efter Gillinghamfighten efter att ha byggt upp stora förväntningar. Går jag för snabbt fram i min och Pauls relation? Hur mycket tid ska det gå innan vi kan börja ställa krav?

Kassör Hedensjö: Ett managerbyte brukar kunna ge åtminstone en tillfällig injektion i resultatraden men nu har det snarare blivit tvärtom. Men sanningen är att Paul Cook inte har haft så många träningar på sig att implementera sina idéer p g a det täta matchandet och förlusterna ska nog inte han lastas för. Han har dessutom ärvt en trupp och vi får nog vänta till en bit in i nästa säsong innan vi kan göra en rättvis bedömning och ställa krav. Då har han haft slutet av denna säsong samt en hel försäsong att forma om truppen och spelsystem efter sina tankar. Först mot slutet av innevarande år får vi se om han är Cooked.

Dan: Jag känner som du, matchen mot Gillingham hade jag räknat in en trepoängare för långt innan vi närmade oss matchstart. Så, det var en stor besvikelse. Samtidigt visade spelarna upp en hel del trötta ben, och kanske dito huvuden, och bjöd långt ifrån på några fyrverkerier. Men jag tycker inte att det är för tidigt att ställa krav på Paul IV. Vi måste ställa krav nu, annars finns det risk att sista båten går utan oss. Vi måste helt enkelt kunna kräva – eller åtminstone få hoppas – på en plats i playoff, och då måste resultaten in; närmare 30 poäng på de 14 sista matcherna lär behövas, men med vårt till synes inte så skräckinjagande matchprogram, skulle det mycket väl kunna gå vägen.

 

Efter den magnifika insatsen mot Hull har den höga pressen fått sig en törn i mitt tycke. Hur gör vi för att komma tillbaka till den sortens energi i laget och tryck på motståndarna?

Dan: Saken är den att vi just nu, trots den ganska goda formen, läget i tabellen och tre vinster mot topplag, ändå är och förblir ett ganska mediokert lag. Möjligen såg det ganska bra ut mot Hull, men de var riktigt, riktigt dåliga. Mot Doncaster såg det lite sämre ut, och segern mot Accrington har vi bara utvisningen att tacka för, inget annat. Utifrån det var det inte konstigt att en förlust kom allt närmare, och när Gillingham följde sin game plan och gjorde vad de skulle hade vi inte mycket att sätta emot. Det såg väldigt tamt ut framåt, vilket har varit ett stort problem i princip hela säsongen. Men det är där Paul IV måste gå in och väcka spelarna, ingjuta mod och energi i dem och se till att de tror på sig själva och sitt spel. Men han måste se till att det finns en spelidé, att spelarna hittar vägen fram på plan på ett fungerande och organiserat sätt. Det jag har sett på sistone är mest tjongande på chans och mer och mer försiktigt rullande i backlinjen, då ingen verkar vilja ha bollen. Paul IV måste se till att vi hittar bra rörelsemönster och löpvägar, så att vi rör om lite i försvarsgrytan. För det har varit på tok för stillastående alldeles för länge. Och med mer rörelse, styrd av en tydlig spelidé, kommer också den höga press du efterlyser.

Kassör Hedensjö: Med det täta matchandet med matcher lördag och tisdag så är det sannolikt att ett spel med hög press rimligen tar på krafterna på spelarna över tid. Vi har tidigare kritiserat vår förra manager för att rotera för mycket i laget men möjligen är det så att vi bör kasta in någon eller några fräscha spelare emellanåt för att avlasta trötta spelare om vi ska spela med hög press. Om jag får tillåtelse att sväva ut lite så tycker jag ändå det såg spelmässigt bra ut periodvis mot Lincoln (som är ett spelskickligt lag) men eftersöker mer kontinuitet i matcherna då kvaliteten svänger betänkligt. På skalan mer eller mindre dåligt. Sedan hoppas jag kunna skönja en tydlig spelidé framöver för hittills den här säsongen har det känts som om vi kan få se vad som helst.

 

2021
6
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 9

Publicerad 12:17 av Nigge

Panelen kommer med sina tankar tätt inpå matchstart idag (kick off kl 14 i Gillingham) och det är en något decimerad sådan. Pelle och Nigge svarar på Dans frågor om vår nya manager, eventuellt nya ägare och kommande matcher. Come on you Blues!

Fresh start!

 

Ny manager, som genast gjorde sig hörd från läktaren i tisdagens match. Vad tycker ni om valet av Paul Cook? Vilka chanser har han att lyckas, och vad måste han göra för att fortsätta hålla skutan på en kurs mot den övre delen av tabellen?

Pelle: Det är väldigt många som är positiva till Paul Cooks tillträde, dels p.g.a. den typ av karaktär han är, dels baserat på hans faktiska framgångar. Jag sällar mig till de som åtminstone är försiktigt positiva…..och ut av de brittiska tränare som just nu var tillgängliga, så tycker jag att det här var ett bra val. Tämligen jordnära kille, sympatisk, energisk och alltjämt väldigt omtyckt av supportrar och spelare i de klubbar han varit i tidigare. Och som tidigare nämnts, en hel del succéer på CV:et. En typisk 4-2-3-1 tränare och inte helt olik Lambert i sin spelfilosofi (vilket iofs känns lite oroande), men som jag förstår det, något mer pragmatisk. Och därför hoppas jag att han ska fortsätta (på den sedan fyra matcher tillbaks) inslagna vägen, d.v.s. ett rörligt och lite mer direkt spel. För Cook, så måste ju vägen till omedelbar framgång vara att fortsätta spela boll med utgångspunkt i vad som är spelarnas styrkor. Och han har som jag tänker, ett guldläge nu (inte bokstavligen menat). Vi ligger någon poäng från play-off, har 16 matcher kvar och är samtidigt inne i en uppåtgående form. Skulle Cook ta oss till play-off så är förtjänsten hans, skulle det inte gå, så är felet någon annans. Således kan han omöjligen misslyckas.

Nigge: Oavsett vem som kommer in är min inställning först och främst att vederbörande måste få chansen. Vad gäller Paul Cook tror jag inte att jag har läst en enda människa som har haft något ont att säga om honom, varken som manager eller person. Hans track record talar också för att vi kanske kommer att träffa rätt med vår fjärde Paul som manager senaste decenniet. Som Pelle är inne på så kommer han också i ett tacksamt läge där han har ett fint läge att faktiskt kunna leda laget till play-off. Om han inte gör det så kan det inte belastas honom, då Paul III har lagt en minst sagt lös grund.

Han har pratat om att det är en bred trupp och att det kommer att bli rotation, men idag är min önskan att han i möjligaste mån fortsätter med den uppställning som har gått så bra de senaste matcherna. 

 

Och den där takeovern som verkar vara länkad med det här managerbytet. Hur tror ni att det går med det, och är det nu vi ska tänka på Evans bevingade ord om att man vet vad man har, men inte vad man får, eller är det bara att köra på och sälja ut?

Nigge: Ingen rök utan eld och att det kommer dementier om att något sådant är på gång kan man bara rycka på axlarna åt. Ena dagen skulle det tas god tid för att utse en ny manager och dagen efter presenterades Paul Cook, så nog kommer något att hända. Sen är frågan om det är den som det ryktas om eller om det är någon annan grupp som ligger bäst till. Oavsett vilket så är nytt ägande välkommet och för de flesta är det nog svårt att se att ägandet skulle gå till att bli sämre än vad det varit under Evans. Med det sagt ska man vara medveten om hur mycket Evans skjutit till, trots att vi upplever att satsningen på nya spelare uteblivit under lång tid. Kommer nya ägare putta in lika mycket stålars och hur kommer man investera i spelartruppen? Givetvis omöjligt att säga. Det som sett mest positivt ut i det som kunnat läsas om eventuell overtake är att Evans skulle omvandla sina fordringar på klubben till tillskott och att en ny ägare därmed skulle ha ett clean slate att jobba med. Be careful what you wish for? Absolut, men gör en rejäl due diligence innan överlåtelsen så ska det nog bli ett positiv ägarbyte (famous last words?). 

Pelle: Det finns just nu inget annat som jag hoppas på mer, än att ITFC och Marcus Evans vägar ska skiljas åt. För det här har varit ett synnerligen misslyckat projekt. För samtliga inblandade parter. Sedan är jag inte dummare än att jag förstår att saker och ting inte nödvändigtvis behöver bli fantastiska bara för att man får en ny ägare. Men det finns. Ingen. Väg. Framåt. Med Evans. Längre. Om någonsin. Det är…..en chansning, men alternativet är enbart en förlängning av den plågsamma harakiri-process som vi upplevt under de senaste 13 åren. Således, finns det egentligen inga andra alternativ. Det är nya ägare eller inget. För det spelar ingen roll hur många Paul Cooks i världen som vi tar hit, om inte ägaren har förmåga eller vilja att bidra med ”rätt” förutsättningar. Kloka, genomtänkta investeringar, långsiktiga strategier kombinerat med kortsiktiga målsättningar. En vilja att lyckas. Och ett förstånd att inse vad som krävs för att göra det. Som ägare och affärsman måste väl ändå syftet och drivkraften för Evans vara att uppnå maximal ekonomisk vinst. I fotbollens värld kommer ju detta oftast vid sportsliga framgångar. Inget av detta har Evans fått erfara. Inkompetens? Naivitet? Kanske, men inte nödvändigtvis. Men det finns mycket med Marcus Evans och hans ägarskap som förbryllar. Vad var det egentliga syftet med att ta över vår klubb?

 

Tre vinster i rad med mer positivt och rakt spel. Men är ni jätteimponerade, eller kan vi bättre? Och är det här verkligen rätt elva just nu?

Pelle: Exkluderat insatsen mot Hull (som impade) så kan jag inte säga att jag är eld och lågor över vad jag sett. Men det ser bättre ut, i jämförelse med då det såg dåligt ut. Och så länge vi fortsätter med att spela bättre och samtidigt plocka poäng så är jag lycklig……och startelvan bör ju vara den samma, åtminstone tills den inte är rätt längre.

Nigge: Spelet kanske inte är jätteimponerande rakt igenom, men sättet vi genomfört de senaste tre-fyra matcherna har verkligen återfört hoppet om play-off. Givetvis kan vi ännu bättre spellmässigt, men det är inget som kommer att vända bara så där enbart för att Paul Cook har kommit in. Just nu har det varit rätt elva, men med Paul Cooks ankomst så är det säkerligen ett antal ytterligare spelare som återfått gnistan och som vill vara med och tävla om en startplats. Känns väldigt spännande!

 

Härnäst Gillingham borta och sen Lincoln hemma. Fortsätter vinsttrenden med Paul Cook vid rodret, eller hur kommer det att gå?

Nigge: Hoppas verkligen det nu när vi har fått korn på en plats i play-off. Det vore ytterst förargligt om vi nu skulle hamna in i en nedåtgående trend efter de senaste veckornas starka insatser. Jag tror på fortsatt flyt och att vi har goda chanser att ta tre poäng både i eftermiddag och på tisdag (famous last words, part II?).

Pelle: Vi får väl se, vi får väl se. Sex poäng är definitivt inte en omöjlighet, men en vinst idag som följs upp med en förlust mot Lincoln känns också som en rimlighet. Det är i alla fall det som får bli mitt tips.

 

2021
27
Feb

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 8

Publicerad 09:43 av Nigge

Frågeställare Nigge är fortfarande i chock efter tisdagens vinstmatch mot Hull. Hur gick det till och hur bibehåller vi momentum från de senaste två fina matcherna? Panelen har förstås svaren på frågorna och går lös i sina utläggningar. Come on you Blues!

Vi vann en match mot ett topplag?!

 

Helt plötsligt spelar vi en närapå felfri match, borta mot topplaget Hull. Hur i hela glödheta gick detta till? Blev du jublande glad över segern eller grusades ditt jubel av att du insåg att nu sitter nog Lambert säkert resten av säsongen? Eller gör han det? Jösses vad många frågor det blev på en gång, ni får ursäkta mitt uppspelta tillstånd efter detta minimirakel.

Pelle: Inget grus här, utan jag gläds självklart därför ITFC är mitt lag i vått och torrt….även om jag hade önskat och fördragit ständig framgång före det motsatta. Och jag gläds av flertalet anledningar. Över den välbehövliga vinsten. Över att vi lyckades ta tre poäng mot en toppkonkurrent. Över det fina spelet (för det var en till stora delar en perfekt genomförd match). Och jag gläds också över att Lambert nu får lite andrum. För det är tufft att vara tränare (och människa) då det mediala drevet börjar snurra fort och skoningslöst. Han är givetvis ingen ond människa. Han vill självklart inte att det ska gå illa för ITFC. Och han föredrar (rimligtvis) också ständig framgång före det motsatta. Men. För mig förändrar dock vinsten inget. Jag vill fortfarande att Lambert lämnar klubben. Och detta kommer jag stå fast vid, även om han skulle lyckas med bedriften att få oss uppflyttade. Det har varit för mycket skit längs vägen (och jag är enligt fru och barn, en sådan där långsint jävel som inte glömmer en oförrätt). Jag ogillar Lamberts lynnighet och märkliga uttalanden. Jag ogillar hans sätt att medialt lägga skulden på annat och andra. Och han är, sett till vad han har åstadkommit här, en taktiskt begränsad tränare. Ingen eller tämligen lite progress har uppnåtts under de här två och ett halvt åren. Men som sagt, matchen i tisdags var en riktig höjdare. Definitivt den bästa insatsen den här säsongen. Och troligtvis den bästa insatsen vi skådat under de senaste två åren. Nyckeln till vår seger, var fokusförflyttningen och återgången till ett mer simplifierat spelsätt. Att helt enkelt utgå från våra spelares styrkor, istället för att låta dem underordna sig ett system de inte riktigt är kapabla att hantera. Således ingen tiki-taka i backlinjen längre. Istället snabb bollflytt till längre upp på plan, där vi har ett gäng mer bolltrygga killar. Detta medförde ett snabbare spel, med bättre rörlighet och bättre presspel, vilket resulterade i att vi kunde hota mer framåt (och samtidigt reducera trycket på vår egen backlinje).

Dan: Det som har gjort att det har vänt lite grann nu, är väl mest att Lambert helt har övergett sin filosofi om att spela boll. Ni vet, det där med att passa bollen runt, runt och ha störst bollinehav, att försöka spela sig igenom en liga som mest handlar om att kämpa och grisa. Och nu, när han bytte ut innerbackarna, gjorde han det samtidigt lätt för Nsiala och Wilson att glänsa, eftersom de verkar ha fått grönt kort att bara försvara sig, och sen tjonga iväg bollen på vinst och förlust. Och det har stor del i förändringen, och med det sagt tror jag att Woolfenden och McGuinness hade gjort det precis lika bra. En annan del i förändringen är att vi faktiskt har två anfallare på plan, och lätt kan växla mellan ett mer klassiskt 4-2-2 och ett mer Lambertskt 4-2-3-1. Men en stor skillnad är förstås Norwood, för Parrott har inte varit särskilt framstående de tre senaste matcherna. Men visst blir man alltid glad när vi vinner, även om det kanske ger Lambert en räddningsplanka. Nu tror jag i och för sig inte att vi kommer att bli av med honom än på ett tag, så det var inte därför jag ändå inte kände den där riktiga glädjen. Det är som om nåt liksom har försvunnit i kärleksförhållandet. Och stor del i det har Lamberts behandling av press och spelare. Exempelvis att Jackson och Nolan är förpassade till U23, och att Woolfenden och McGuinness plötsligt står utanför två matchtrupper i rad, trots att de på inget sätt har misskött sig utöver nån annan. Så, det blir ändå lite smolk i glädjebägaren.

AC: Smått chockad (och jublande glad). Det är väl högst troligt att Lambert köpte sig ytterligare lite tid…men rykten (så här dags om aftonen intensifierade) florerar angående en försäljning av klubben och om så är aktuellt så ser Evans till att inte behöva köpa ut Lambert, utan detta får ju bli eventuella nya ägares beslut, och huvudvärk. Som sagt, helt fantastisk match och en del spelare visar sig vara ovärderliga, eller åtminstone extremt viktiga, för att vårt spel ska fungera.

 

Om de elva som startade i tisdags (och i lördags) inte får starta idag, vad har Lambert för argument för ett sånt beteende? Eller finns det inte på kartan att han byter ut någon?

AC: Efter tisdagens match kan han ju faktiskt inte ändra i laget, såvida det inte finns några mindre skavanker eller liknande. Förvisso tätt matchande så det är väl onödigt att ta gift på att startelvan kommer vara identisk. :-)

Jag hoppas i alla fall att centrallinjen kommer vara densamma med Nsiala och Wilson i mittlåset.

Pelle: Lamberts ageranden tenderar emellanåt att bli till rena skära märkligheter, men jag har svårt att se honom göra några ändringar i den startelva som nu har stått för två bra insatser (förutsatt att det inte har uppstått skador och slitage på någon av spelarna). Möjligen att han funderar lite extra på vad han ska göra med Flyn Downes, som nu är tillbaks efter sin avstängning. Huruvida Downes ska ersätta Dozzel eller Bishop från start får väl sägas vara en taktisk avvägning beroende på motståndet. Jag är både för och emot…..

Dan: Med den karln vet man aldrig. Men troligen inga byten, om det inte är så olyckligt att Norwood har lite skavanker och är sliten. Och sen kan det vara så att nån av mittbackarna byts ut. Med tanke på att både Wilson och Nsiala precis är tillbaka från skador, och har två 90-minutare i benen. Så, det är väl de tre som kan komma ifråga för byte.

 

Nu har ni kanske hunnit hylla någon av dem i svaren till frågorna ovan, men vi kan inte utelämna de två utropstecknen Norwood och Kenlock. Båda med i veckans lag i League One och välförtjänt så. Vad betyder det att de två tycks hittat formen och vad skulle det betyda om de inte startar idag?

Dan: Jätteroligt att Kenlock äntligen får ett par matcher i benen, och visar att han faktiskt växer med uppgiften. Och bra att ha honom som komplement till Ward, som, som det har visat sig, inte riktigt orkar med en hel säsong. Hoppas nu bara att han får fortsatt förtroende, men det måste han väl få? Och sen är det jätteviktigt att Norwood har fått upp ångan lite, för han är väl egentligen den enda anfallaren vi har som verkar kunna hitta målet med någorlunda regelbundenhet. Och som han har sett ut de senaste matcherna, verkar han riktigt jobba att möta som motståndare.

AC: Ruskigt vad lite kontinuitet, men kanske framförallt självförtroende, har gjort med Kenlock. Så jäkla kul att se! Han var väl mer eller mindre uträknad när Ward hämtades in. Angående Norwood så får jag tyvärr konstatera att han är vår enda naturliga målskytt och hans närvaro och hot är absolut avgörande för vårt anfallsspel och jag tror att Lambert passar sig för att rotera ut honom (eller Kenlock) framöver. Direkt avgörande.

Pelle: Utifrån sin roll som målspottare med en utpräglad jävlar-anamma-attityd, så är Norwood en nyckelspelare för oss. Till skillnad från våra andra anfallare kan han skapa målchanser av nästintill ingenting, samtidigt som han med sin rivighet och styrka äger förmågan att på egen hand sätta motståndarens backlinje under rejäl press. Det skulle vara ett stort avbräck om han inte kom till start idag. Men till skillnad från Norwood, vars kvaliteter vi redan kände till, så har Myles Kennlocks fina insatser kommit som en total överraskning för mig (och säkerligen för majoriteten av supportrarna). Jag hade sedan länge avfärdat honom som vek, fladdrig och spelmässigt begränsad. Detta ställningstagande bör självklart ses över nu. Men oavsett vad, Norwood är med sina matchavgörande kvaliteter viktigare för oss än vad Kenlock är. Skulle den sistnämnde (mot förmodan) inte komma till start idag, så skulle jag absolut kunna hantera det.

 

Doncaster idag och Accrington på tisdag. Inget motstånd man hade gjort i brallan av för ett par säsonger sedan, men nu är de topplag i den serie vi råkar befinna oss i. Kör vi över dem av bara farten eller vad händer nu?

Pelle: Vi kommer definitivt inte köra över någon eller någonting i den här serien, men om vi ska vara med i kampen om en play-off plats så måste vi börja plocka trepoängare. Frekvent. Back-to-back. Kontinuerligt. Och från ultra-misären efter matchen mot Northampton till nu, så känns detta plötsligt inte längre som en utopi. Lyckas vi bara spinna vidare på det som nu har visat sig fungera, med en intakt startelva och med lite nytt självförtroende innanför västen, så kan det bära oss uppåt och framåt. Men för nu är tre eller fyra poäng kanske mer realistiskt än sex. Som ITFC-supporter förhäver man sig gärna sällan. Oavgjort idag och vinst på tisdag får bli mitt tips.

Dan: Ja, du… Det här kan gå precis hur som helst. Före matchen mot Hull, hade jag tveklöst trott på två förluster här, eller åtminstone inte mer än totalt en poäng. Men nu, vete sjutton. Och varken Doncaster eller Accrington har varit på topp på sistone, så det kanske faktiskt finns utrymme för lite poängskörd här. Och tänk, med sex poäng här är vi verkligen med i mixen igen; det var vi inte före Hull-matchen, och det krävs nog sex poäng i de här matcherna för att jag ska tro på ett mirakel. Men, varför inte? Men, jag blir inte förvånad om det blir noll poäng. Kan det vara nu det ska bära eller brista?

AC: Hehe, köra över och Ipswich av idag rimmar illa, men kan vi bygga vidare på tisdagens succé så varför inte. Inte stenkoll på dagens motståndarna men jag kan konstatera att de inte befinner sig i någon kanonform men lyckades rädda poäng i minut 90+12 i sin senaste match. Poängräddare var vårt gamla rykte, och nyblivna fyrtioåringen(!), James Coppinger, som var tillbaka efter skada. Imponerande. Vi vinner i eftermiddag.

 

Nästa match
den 17 april 2021 kl 13:30

Charlton Athletic - Ipswich Town

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden