Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 769 i arkivet.   
2023
25
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 12 (NR 404)

Publicerad 10:59 av Nigge

Matchledigt denna helg, men panelen jobbar vidare. Trevlig helg!

Spelledigt :(

 

Ingen match mot Barnsley idag. Hur känns det att den blev flyttad en månad framåt i tiden?

Pelle:
Jag har förståelse för att klubben ville skjuta upp matchen, men tillhör samtidigt den skara av supportrar som gärna sett att vi tagit oss an den idag. Inte enbart för att lördag eftermiddagen nu ter sig som innehållsligt tom och meningslös, utan för att vi faktiskt har en trupp som ska kunna hantera att ett antal ordinarie spelare inte är tillgängliga, kombinerat med att vi just nu är inne i ett väldigt bra flow. Nu finns det risk att vi tappar rytm och momentum, samtidigt som det finns en stor risk att vi hamnar poängmässigt längre bakom plats ett och två, vilket kan bli jobbigt mentalt även om vi har matcher tillgodo. Barnsley är förvisso inne i ett liknande flow, men vi är trots allt ett bättre lag. The show must go on.

AC:
Två lag i monsterform så det är väl dött lopp om vem som förlorar på flytten. Nu landade ju matchen den 25/4 vilket är säsongens tredje sista och således är eventuell ”reparationsmöjlighet” vid förlust minst sagt begränsad. Men vårt öde är väl beseglat vid det laget så fine by me!

Martin D:
Tråkigt med så långt uppehåll mellan matcherna, men även om vi haft bra form har Barnsley haft grym form så kanske ändå bra att den blev flyttad när vi då skulle sakna två i förstauppställningen.

Dan:
Den första känslan är: tråkigt. Det är alltid roligare när det blir match. Men om man tänker lite på det är det väl det enda logiska och förnuftiga. För både Burns och Broadhead har varit bra på sistone. Samtidigt känns det synd eftersom vi är i våldsamt bra form nu (vilket visserligen Barnsley också är), och jag får lite oroande vibbar från Lambert-eran, då den ena matchen efter den andra sköts upp, när vi hade hyfsat bra form; matcher som vi sen förlorade (känns det som i alla fall). Så, det känns tråkigt och lite oroande, men trots allt som ett riktigt val. Konfunderande? Ja, men så är det ju ofta med känslor.

 

Orsaken till matchflytten ovan är landslagsspel och vi har både Wes Burns och Nathan Broadhead på samling med Wales. Hur orolig är du för att någon ska komma tillbaka till Ipswich skadad?

Dan:
Det hade jag inte en tanke på. Tack för att du påminde mig, liksom. Nu är jag hastigt och mindre lustigt väldigt orolig för just det. Det vore jobbigt att förlora en av dem, eller värsta scenariot, båda. Men med det sagt har vi bra täckning och djup i truppen, så vi står inte och faller med just dem. Och det vore så klart ett rejält avbräck. Men samtidigt får man se det positiva en landslagssamling ger, i form av större utmaningar och att man växer som spelare. Jag tänker hellre: vad härligt om de får spela och gör världens match. Det du, olyckskorpen!

Martin D:
Burns kom igång i senaste matchen och kan han fortsätta hålla den formen är han viktig för oss, annars har jag ju glunkat om att vi har ett alternativ i Jackson. Vi lider väl egentligen inte någon brist på ersättare till Broadheads position, men allt eftersom han kommit igång så känns han all mer värdefull. Just Broadhead är en spelare som KMac har jobbat försiktigt med för att få upp i fitness så om inte landslagscoachen är lika varsam ser jag högst skaderisk på honom. Bägge dessa Walesare är viktiga för oss så låt oss hålla tummarna att det går vägen utan skador och att de tvärtom kommer tillbaka stärkta av landslagserfarenhet.

Pelle:
Inte speciellt. Båda anses tillhöra den ordinarie startelvan, men samtidigt så har vi (i princip) fullgoda ersättare i Kyle Edwards, Sone Aluko, Marcus Harness och Kayden Jackson.

AC:
Huga, risken är ju tyvärr alltid där. Det är väl mer tveksamt om någon startar, eller får speltid(?), vilket förvisso gör att skaderisken inte är lika stor. Dock överväger förhoppningsvis den positiva boosten att vara uttagen i landslaget framför missnöjet till förmodad begränsad speltid.

 

Nu verkar Barnsley ha blandat sig i striden om direktuppflyttning efter en formidabel formtopp, särskilt de 10 senaste matcherna. Formtabellen över den perioden visar Barnsley i topp på 26 poäng, Ipswich på 24 och Sheffield W på tredje plats med 23. Först på sjätte plats finns Plymouth med 19. Vi återvänder till den ständiga frågan: hur stor chans tillmäter du en plats bland de två första för Ipswichs del?

AC:
Svårt. Varje match är ju kniven-mot-strupen och en måstematch och jag är lättad över hur vi lyckats mobilisera efter den något svajiga inledningen på året. Jag flaggade för Barnsley i förra panelen och nu vet jag ärligt talat inte längre vilka jag håller som favorit till direktuppflyttning. Personligen hade jag ju räknat in Wednesday som helt klara, men f-n vet. Usch detta scenario är inte bra för pumpen.

Dan:
Jag tycker att vi har en riktigt stor chans. Men jag tror också att det kommer att bli historiskt tajt i toppen, och att trean kanske missar direktuppflyttning trots över 90 tagna poäng. Och det blir ju otroligt surt för lagen efter de första två, att ”bara” få kval trots ovanligt höga poängnivåer. Men jag hoppas fortfarande på att Ipswich kan lyckas ta sig förbi Plymouth och hålla Barnsley bakom sig. Men frågan är hur det ska gå till. Vi får helt enkelt fokusera på vårt eget, ta så många poäng vi bara kan, och hoppas att det räcker. Det allra viktigaste hindret att överkomma på vägen är den nu framflyttade matchen mot Barnsley; 25 april lär bli ett ödesdatum av stora mått.

Martin D:
Inte så stor chans, även om det tightat till sig i toppen. Topp fyra verkar nu brutit sig loss med ett 8-poängsgap mellan Barnsley och Derby. Det är dock fortfarande ett litet glapp till topp 2 där både Plymouth och Sheffield har på papperet lättare motstånd kvar än vi. Som sagt tidigare så är vi alltså beroende av att de tappar flera oväntade poäng och att vi konsekvent kommer nära maxutdelning härifrån in i kaklet. Det har vi inte visat kapacitet till tidigare under säsongen… Sheffield har nu två täta matcher (sön + ons) mot klubbar i de lägre regionerna av serien och det ska bli intressant att se om den ovana förlusten mot Barnsley leder till att t o m de kan svaja till. Barnsley spelar sig ikapp denna vecka så man slipper de mest förhatliga försåtliga haltande tabellerna. Men jag tror tyvärr fortfarande att vi kommer landa i play-off-lotteriet.

Pelle:
Det är absolut inget orealistiskt scenario, men samtidigt så tror jag inte att det blir så. Som den emotionella ITFC-supporter jag är, så handlar det nog för egen del om att ombesörja mig själv, för skiter det sig så mildras ju fallet av mina modesta förväntningar……och skulle det ändå gå vägen, ja då kommer ju glädjen att vara större än livet själv. Så jag fortsätter med att vara måttligt hoppfull och menar på att våra bleka insatser i januari och februari gjort oss en stor otjänst. Sheffield Wednesday (som förvisso förlorade i tisdags) är med största sannolikhet bortom räckhåll och Plymouth har, hur vi än vänder och vrider på det, ett väldigt mycket lättare avslutningsprogram än vad vi har.

 

2023
18
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 11 (NR 403)

Publicerad 11:43 av Nigge

Lördag, ny match, nya insatser och ännu en storpublik på Portman Road. Håller formen i sig tro? Vi håller tummarna! COYB!

Nollor gillas

 

Fem raka segrar och sex hållna nollor – nu börjar det likna nåt! Hur länge kan vi fortsätta så här, och hur länge måste vi fortsätta för att det ska bli ett lyckligt slut, med direktuppflyttning?

AC:
Plymouth fick smaka på en rejäl överkörning av Barnsley senast och visst hade det varit festligt om Norwood fått näta. Han fick dock nöja sig med en assist. Gott så. Barnsley släpar efter på 34 matcher spelade till skillnad från oss och Plymouth som spelat 36. Vinner de dessa hängmatcher så är de ikapp oss, så vårt enögda fokus på Plymouth ska kanske vidgas något. Nästa lördag skulle vi gjort trippen till Oakwell för en s.k. sexpoängare, men denna match är ju nu uppskjuten… Efter detta svamlande – till frågan: tio matcher kvar, trettio poäng att spela om. Rotherham som slutade tvåa ifjol slutade på 90 poäng (Wigan vann på 92) och vi måste säkert upp på dessa höjder. (Som jämförelse kan vi notera att vid samma tid (36 matcher) ifjol var ställningen följande: 1.Rotherham 79p, 2.Wigan 75p, 3.MK Dons 69p, 4.Plymouth 65p. I år: 1.Sheffield 77p (34ma), 2.Plymouth 74p, 3.Ipswich 72p, 4.Barnsley 66p (34ma). Vi har ett relativt tufft spelschema in, med många övre-halvan-lag som har chans på kvalplats, men även lyckligtvis några som skvalpar runt i mitten och som således har mindre att spela om. Tyvärr ser Plymouth resterande matcher orimligt enkla ut (Forest Green, Accrington, Bolton, Morecambe, Lincoln, Exeter, Shrewsbury, Cambridge, Bristol, Burton, Port Vale…ja ni fattar). Även Barnsleys motstånd klart överkomligt… Det här kommer bli stenhårt!

Nigge:
Ja, äntligen! För första gången på länge är vi tillbaka på ett poängsnitt på två per match. Jag har tjatat hål i huvudet på många om att lyckas vi hålla oss över två pinnar så kommer vi att lösa direktuppflyttning. Skulle vi ha 2.0 eller högre men ändå inte hamna på de två översta platserna så är det bara att lyfta på hatten för Wednesday och Plymouth plus skriva trist historia som första laget som inte fixat direktuppflyttning trots att ha snittat två poäng per match. Hur fortsätter vi för att hålla igång detta? Tja, vinna hemma och kryssa borta kanske? Nån plump i protokollet kommer det förstås att bli så någon vinst borta behövs nog också.

 

Det var längesen jag var så nervös under en match som den senaste mot Bolton. Hur upplevde du den? Var matchen en riktig nagelbitare, eller var det bara som det kändes eftersom motståndet var avsevärt tuffare än i de senaste matcherna? Eller hade vi rent av full kontroll?

Nigge:
Full kontroll var väl att ta i med tanke på straffen som Bolton brände, men bortsett från den så hade grabbarna bra koll på skeendet. Vi är inne i ett sånt där flyt som gör att man känner att det nog kommer att gå bra, till skillnad från perioden tidigare under säsongen när känslan var den totalt motsatta. 

AC:
Efter en hel del tuffa år så är jag i stort sett alltid nervös och bombsäker på att det ska skita sig, men i år har det infunnit sig ett lugn a la ”vi löser det”. Ovanlig men angenäm känsla. Jag tror att mot just Bolton, dessutom på bortaplan, var det precis som i frågeställningen att vi stötte på ett lag av helt annat kvalité än säg våra 4-5 matcher innan det. Vill helst inte tänka på vad som hänt om Dion Charles tryckt dit straffen…

 

Hyfsat tuff hemmamatch i dag mot ett formstarkt Shrewsbury som släpper in få mål på bortaplan. Hur ska vi lyckas dyrka upp deras försvar?

AC:
Ett Shrewsbury som blandar och ger och som med lite god vilja fortfarande har en minimal chans att nå sjätteplatsen. Inget i deras offensiv skrämmer mig och där vi befinner oss för stunden bedömer jag att vi kommer ha detta under total kontroll. Tre säkra.

Nigge:
Det är bara att fortsätt jobba stenhårt på att flytta bollen snabbt. Det kräver mycket rörelse och att inte falla in i Shrewsburys försvarsfällor. Slår vi sedan hål på deras nolla så gäller det att envetet fortsätta trycka på och gå för ett andra mål. Som vi har gjort de senaste fem matcherna alltså. Svårare än så behöver det inte vara.

 

2023
11
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 10 (NR 402)

Publicerad 11:43 av Nigge

Kan Ipswich Town FC fortsätta vinstraden och behålla hoppet om direktuppflyttning? Panelen presenterar sina tankar kring det hela. COYB!!

att-komma-till-avslut-angst-problematiken

 

Plötsligt är vi inne i ett stim och har fyra raka trepoängare. Beror det på att vi mött lag från lägre regioner i tabellen eller ser du några andra faktorer som gjort att vi sett 12-0 på den senaste kvartetten ligamatcher?

Pelle:
Skulle väl säga att det är en kombination mellan att vi just mött lag i den nedre delen av tabellen samtidigt som vi börjat variera vårt spelsätt utifrån motstånd och olika skeenden i matchen. Det passningsorienterade grundspelet finns alltjämt kvar, men vi passar inte boll in absurdum längre utan värderar lägen och matchsituationer bättre, samtidigt som det nu finns en angenäm adderad direkthet i spelrepetoaren. Sen har givetvis våra januarinyförvärv en stor inverkan på att vi blivit mer effektiva. Samtliga av dem tillför kvaliteter som höjer vårt spel med flera snäpp.

AC:
Gissningsvis en kombo av finfina prestationer och halvknackigt motstånd, men det är synd att klaga. Spelmässigt har det sett riktigt stabilt ut, möjligtvis lite svaj mot MK Dons och första kvarten nu senast, men i övrigt positivt. All problematik med att-komma-till-avslut-angst kändes plötsligt som bortblåst och anfallsspelet gick inte att känna igen mot tidigare svårigheter. Behagligt för en gångs skull.

Dan:
Det är nog mycket att vi har mött just lite sämre motstånd. Men också att vi har fått utdelning framåt i första halvlek. För när vi väl tar ledningen verkar det lite som om en tyngd släpper från våra axlar och vi kan spela ut lite. Och undantaget som bekräftar den regeln är matchen mot MK Dons, där vi inte gled iväg som mot övriga motstånd, men ändå lyckades avgå med segern. Och nu gäller det ”bara” att rida på vägen och fortsätta som om vi ställs mot ytterligare lag av sämre kvalitet.


Hur ska vi ta oss an det tidigare så formstarka (nu två matcher utan vinst) Bolton i eftermiddag?

Dan:
Se förra frågan: det är ”bara” att rida vidare på våg och gå på i ullstrumporna. Det blir förstås lite hårdare i dag, och jag tror att det är väldigt viktigt att få första målet, gärna tidigt, så att Bolton börjar svaja lite. För vårt självförtroende borde vara bättre än deras. Och det kan betyda mycket. Så, satsa framåt och sikta på tre poäng, är receptet som gäller. Och jag har ändå en känsla av att det kan gå riktigt bra. Känner vi måhända en femte raka seger och en sjätte raka nolla bakåt? Kanske, men det viktigaste är de tre poängen.

Pelle:
Jag hoppas att vi ska fortsätta spela på det sätt som vi gjort de senaste fyra matcherna. Lite mer respektfullt, lite mer varierat. Och med återerövrat självförtroende och med betydlig bättre spelarkvalitet än Bolton, så finns det ingen anledning för ”de våra” att gå ut på plan och vara ängsliga. Gör alla sitt jobb, så finns det all anledning att tro på tre fina poäng. Jag tror åtminstone inte att vi kommer att förlora.

AC:
Eftermiddagens batalj blir fruktansvärt viktig och jag skulle säga att det egentligen är helt fel läge att springa på Bolton just nu, som efter ett par poängtapp har kniven mot strupen. Kvaljagande Wycombe har två matcher färre spelade och är sex poäng efter…och det är i vanlig ordning lite getingbo om kvalplats fem och sex. Vi ska naturligtvis fortsätta spela med självförtroende och inte bli för fega. I normala fall skulle jag säga att ett försiktigt optimistiskt spel med fokus på att inte gå bort oss hade gjort sig bra, men vi är inte i den angenäma situationen. Varje match måste vinnas!


Det är inte bara Ipswich som ångar på, Sheffield Wednesday och Plymouth fortsätter också att vinna. Ska vi ge upp hoppet om direktuppflyttning eller ser du anledning att inte tappa det riktigt än?

AC:
Visst släcktes, eller dimmades, det något senast när Plymouth lyckades vända och vinna mot Derby. Avgör dessutom på en ruskigt soft penalty vilket inte gör frustrationen mindre direkt. Jag får nog dra fram den gamla klyschan ”så länge det är matematiskt möjligt så…” och för att spä på dramatiken ytterligare så reser Plymouth till Oakwell och tar sig an fjärdeplacerade Barnsley! Ja jag säger då det… :)

Dan:
Vi ska inte tappa hoppet riktigt än. Allt kan fortfarande hända. Fem poäng känns i och för sig ganska mycket, framför allt som båda lagen går riktigt bra. För det är ju svårt att knappa in på lag som bara vinner; det funkar liksom inte. Men redan efter i dag kan det se oerhört mycket bättre ut. Om Barnsley slår Plymouth och vi gör vårt mot Bolton, är gapet plötsligt bara två poäng, och det är ju ingenting. Fast å andra sidan kommer Barnsley starkt bakifrån, så det finns fler lag som kan blanda sig i det här. Men jag tror på Sheffield W. och Ipswich. Där har ni de två som tar direktplatserna.

Pelle:
Nej, det här med direktuppflyttning fipplades nog bort i januari och februari. Det är framför allt konsekvenserna av de horribla insatserna mot Cambridge och Oxford och att vi inte heller lyckades vinna mot vare sig Wednesday som Plymouth. Nu får vi istället fokusera på bygga upp oss formmässigt och mentalt inför det kommande play-off spelet.

 

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden