Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 691 i arkivet.   
2021
2
Apr

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 13

Publicerad 12:05 av Nigge

Vafalls, det är väl inte lördag idag? Nej, men världens längsta fredag får väl också duga som lördag. Pelle och Nigge tar sig an Dans frågeställningar inför helgens matcher. Trevlig påsk och Come on You Blues!

Blir det en glad påsk?

Ingen kan ju med den bästa vilja i världen säga att Paul Cook har fått en så där jättebra start – en vinst, två oavgjorda och tre förluster. Jämför med Cowley i Portsmouth, och varför inte med Lambert när han tillträdde. Vad beror det här på, och hur mycket kan vi egentligen hoppas på Cook?

Pelle: Om man tittar lite på vad Mick McCarthey gjorde då han kom hit 2012 och ryckte upp laget från botten av Championship, så var det genom att ”simplifiera” och gå tillbaka till det basala. Sätt de försvarsmässiga grunderna först, spela rakt och enkelt från det som utgångspunkt, med ett spel som passar förutsättningarna (spelarnas kapacitet och kvalité), med en tydlig spelmodell (vid tidpunkt 4-4-2) och vinn avgörande fördelar genom att nyttja motståndarnas misstag. För det är lättare att spela destruktiv fotboll än konstruktiv sådan, men framgångarna, d.v.s. de positiva resultaten utifrån förutsättningarna, kommer fortare. Danny Cowley är förvisso inte Mick, men han är mer av en Mick-typ än vad han är en Cook-typ i sitt sätt att resonera fotboll. Dessutom har han, om jag inte är felunderrättad, ett kontrakt som enbart sträcker sig fram till säsongsavslut. Hans uppdrag är att ta Portsmouth till play-off NU och försöker göra detta genom sin spelfilosofi som är att ”simplifiera”. Cook å andra sidan, som aldrig har varit en ”rak och direkt” 4-4-2 kille, försöker implementera en spelfilosofi och ett spelsätt utifrån ett lite längre perspektiv (kanske med vetskapen att nya ägare är på väg in). Jag hävdar att han gör det svårare för sig än vad Cowley gör för att nå den direkta framgången, men samtidigt; Cook har lyckats förr och jag har ingen anledningen att misstro honom. Dessvärre så är inte förutsättningarna på plats…just nu. Så vi får nog vackert vänta till nästa säsong innan vi kommer att se någon större Cook-effekt.

Nigge: Han har uttryckt sin önskan att rensa i spelartruppen och det är väl bevis nog på att han inte ser de rätta typerna för den typ av fotboll han vill att laget ska spela. Det är givetvis alltid svårt att komma in mitt i säsongen och ärva en trupp, även om det finns gott om exempel på managers som är mästare på att kliva in under brinnande säsong och göra underverk med en trupp som vederbörande haft nada komma noll att göra med. Varför har det gått så skralt för Paul IV då? Tja, till att börja med har inte spelarna direkt visat på någon större energiurladdning för att ge honom ett bättre facit än 1-2-3 så långt, vilket är ett väldigt, väldigt svagt facit, det måste sägas. Cook verkar heller ingen förespråkare för att spela ett rakt och enkelt spel, vilket Pelle redan varit inne på ovan och det hämmar nog honom. Det fortsätter lite i samma stil som Lambert så envist vägrade att avvika från. Den här säsongen har jag väldigt svårt att se oss ta steget upp och det kommer, som Cook antytt, bli en väldigt intressant sommar med många som lämnar och en hel del nya ansikten in. Ge honom en chans att visa vad han kan bygga nästa säsong. 

 

Sex poäng på påskens matcher, annars kan vi glömma play off. Ungefär så går tongångarna på diverse forum. Vad tänker ni om det? Kan det i värsta fall vara så att den där lite väl runda damen har sjungit redan på måndag?

Nigge: Just detta har vi väl sagt i minst en månad nu, att om vi inte vinner veckans matcher så är vi rökta i kampen om play-off. På något märkligt vis är vi ändå med i fighten om att att ta en plats bland topp-6, tack vare att i stort sett samtliga andra lag runt omkring oss i tabellen verkar lika ojämna som vi är. Championship brukar pekas ut som en sjukt jämn serie, men frågan är om inte säsongens League One tar priset. Skillnaden skulle väl vara att lagen i Championship är jämnbra medan lagen i League One är jämndåliga... 

Pelle: Nu är ju det här en mycket märklig säsong i en kvalitativt undermålig serie och det känns ju som vi kan tappa hur mycket poäng som helst och ändå bara ligga två poäng från play-off. Men som sagt, under fyra poäng på dessa två kommande matcher, samtidigt som topp-6 sticker iväg poängmässigt, ja då kan det nog bli aktuellt att hänvisa till den dam som nämns ovan.

 

Cook har gett Lankester chansen igen, men han verkar inte ha tagit den. Dobra verkar däremot tillbaka ”in contention” igen. Finns det nån mer som ni skulle önska att han gav chansen att visa upp sig och imponera lite, eller är det helt enkelt alldeles för tunt i vår gigantiska trupp?

Pelle: Jag vet faktiskt inte, de flesta spelare i truppen har väl fått minst en eller två chanser, men kanske att jag faktiskt skulle vilja se lånet från Barnsley, Luke Thomas, få chansen en gång till på högerkanten. I den första matchen som han gjorde för oss så tyckte jag att han visade prov på saker som jag tyckte att vi tidigare saknat. Men i match nummer två och tre, så var han väldigt anonym (men inte mer än vad många av de andra spelarna var). Så testa honom gärna en gång till. Vem vet, det kanske finns något där. Även babyface Luke Matheson (som är på lån från Wolves), skulle vara intressant att se returnera som högerback, nu när KVC gått sönder igen. Han är ju mer av en Paul Cook-högerback med sin förmåga till att göra offensiva räder, än vad exempelvis Luke Chambers är.

Nigge: För att upprepa en del av vad Pelle sagt ovan så undrar jag vad som hände med Luke Thomas och Luke Matheson? Vilken öken att bli utlånad till ett mediokert lag i League One och få nästan ingen speltid alls. Det hade varit intressant att se både Thomas och Matheson lite mer. Dobra är härlig att se, även om han behöver fler matcher för att riktigt komma upp i nivå. Andra namn som ploppar upp är Tyreece Simpson och Brett McGavin, vad hände med dem? Om de är skadefria hade det varit uppfriskande att blanda upp matchtruppen med dessa herrar. 

 

2021
27
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 12

Publicerad 11:26 av Nigge

Lördagspanelen kämpar oförtrutet på och idag får Nigges frågor svar av Pelle, Dan och AC. Come on you Blues!

Hur går slutspurten?

 

I fyra av de fem kommande matcherna så möter vi de fyra lag som nu ligger i botten av tabellen. Bättre chans än så får vi nog inte för att hänga på i jakten efter play off. Finns det en rimlig chans att ta sig dit med den jojo-form vi besitter för närvarande? Och: ska vi gå upp med det här laget?

Pelle: En ständigt återkommande fråga, det här. Och mitt standardsvar är…att så länge det är poängmässigt möjligt, så är det möjligt. Det svaret gäller fortfarande. Det finns en del saker som indikerar att vi kan vara med i racet om en play-off plats. Men det finns tyvärr fortfarande saker som inte kommer att kunna lösas under den här säsongen. Skulle vi ta oss till play-off, så kan ju allt hända. Sämre lag än ITFC har ju lyckats i kvalsammanhang. Men helt ärligt så har jag mycket svårt att se att det här kommer sluta i succé.

Dan: Alltså jag är väldigt kluven till alla aspekter i den här frågan. Chansen finns fortfarande, men vi måste komma bort från jojo-insatserna och få ihop nån sorts konsekvent form, för det lär krävas lite drygt 20 poäng på de 11 sista matcherna, kanske upp till 23 poäng. Och då måste vi ju sätta minst 6 eller 7 vinster, och hur det ska gå till, vet jag inte riktigt. Men, med tanke på det lite klenare motståndet kan man tänka sig att det inte vore så svårt, men samtidigt är nästan alla av våra motståndare inblandade i en nedflyttningsstrid, och med tanke på att motivation ofta slår klass, så kanske det inte ser lika bra ut, om vi nu kan räkna oss till klasslagen, vill säga. För egentligen bör vi gå upp med det lag vi har. Tänker vi fans i alla fall, som ser att det finns ganska bra spelare i laget, men kanske har vi också haft lite för blå ögon och idealiserat de våra lite för mycket. Men, frågan är vad som är bäst – att gå upp eller inte? Gå upp och riskera antingen en rejäl omstuvning i laget och kanske ändå bara bli bottenlag? Eller ligga kvar och satsa på ännu ett år av uppbyggnad, men med en kanske vettigare ledning? Fast, då är nog ändå det första alternativet det vi ska satsa på, för det ger oss ännu större möjligheter framåt.

AC: Ja det blir ju inte mer ”nu eller aldrig” än så här och jag vill tro att det fortfarande finns en liten chans att vi slutar topp sex. Å andra sidan är jag inte helt säker på att vi lyckas kämpa ner två av de andra tre lagen som kommer sluta på kvalplats... Om vi ska gå upp med det här laget, tja oavsett om vi spelar i League One eller the Championship nästa säsong kan vi nog räkna med en hel del förändringar i truppen. Vi har flertalet spelare som inte håller på den här nivån, och således inte i the Championship, och vi behöver dessutom banta truppen betydligt så flertalet, eller kanske till och med en majoritet, av spelarna med utgående kontrakt kommer inte spela med oss 21/22. Det kommer bli en mycket intressant sommar.

 

Andre Dozzell, jag blir inte klok på karln. Han kan slå en formidabel passning emellanåt, men utöver det tycker jag inte att det händer så mycket. Är jag orättvis i min syn på hans prestationer? Hur tycker du att han sköter sig och får Ipswich ut maximalt av hans fotbollskunnande?

AC: Tyvärr är nog inte rollen helt optimal och han har varit väldigt ojämn och blandar och ger. Lite frustrerande då man vet och/eller hoppas att det finns en riktigt fin lirare där. Frågan är om han eventuellt hämmas av sitt namn och man jämför honom kanske omedvetet med farsgubben, vilket inte är helt enkelt då förväntningarna automatiskt skruvas upp. Han har ju dessutom varit stjärna i många U-landslag och har väl inte riktigt levt upp till hypen. Hoppas han får fortsatt förtroende, även efter den här säsongen, och växer med uppgiften.

Pelle: Jag delar den ståndpunkten…och har varit lite inne på det i tidigare lördagspaneler. Dozzel bidrar med för lite offensivt och är samtidigt inte tillräckligt bra i defensiven ….och ska jag vara riktigt jävla gubbgnällig så anser jag att Dozzell är en tämligen överskattad spelare. Man måste kunna så mycket mer än att bara emellanåt slå bra passningar för att vara betydelsefull. Vi supportrar sätter ofta våra egna spelare på piedestal och kanske att vi har blivit lite förblindade i det här fallet (framförallt med tanke på att Andre är Jasons son). Dozzell kan fortfarande bli en duktig spelare på en lite högre nivå än League One, men för detta behöver han bli mer mångsidig, men samtidigt även ännu bättre på sina spetskompetensområden. Som det är nu symboliserar han bara det icke-energiska, det ineffektiva och det taffliga som vi har fått se under merparten av denna säsong.

Dan: Jag tycker trots allt att han sköter sig ganska bra. Men kanske har Lambert använt honom i en lite för djup roll. Jag hade hellre sett honom i en mer offensiv position, där han kunde vara med och skapa mer farligheter och styra det offensiva spelet på ett annat sätt. För defensivt är det helt enkelt inte samma klass på honom. Men kanske om han får spela ihop med Downes som defensiv polare, kanske han kan få mer utrymme att röra sig längre upp i banan. Han har ingalunda överpresterat i år, men jag tycker ändå att han har presterat bra mycket bättre än många andra. Så, om Cook lyckas få honom längre upp i banan och fokusera mer på det offensiva spelet, tror jag att vi kan få mycket glädje av honom; och som sagt, gärna bredvid en riktigt tjurig bollvinnare och tufft spelande medspelare, som Downes när han är som bäst.

 

Paul Cook verkar vara en härlig karaktär, men det har inte blivit någon omedelbar effekt av hans ankomst. Tror du att det kan komma att lossna nu när han haft en hel vecka på träningsanläggningen med grabbarna eller kommer det att behövas mer tid än så?

Dan: Jag hoppas verkligen att det lossnar nu, men är väl tveksam till om det gör det. Jag tror att vi måste ge honom ett bra tag till att få ordning på det här gänget. Men förhoppningsvis har han fått till tillräckligt mycket för att vi ska kunna se åtminstone lite skillnad redan i dag. Det viktigaste han kan göra är säkert att ingjuta mod och självförtroende bland spelarna och välja ut en elva som fungerar så bra som möjligt ihop. Då kan det möjligen räcka tillräckligt långt. Men, vi får se…

AC: Egentligen behövs nog mer tid för även om han haft tid på sig att förmedla sina idéer är det ju en annan sak att omsätta dessa i praktiken. Nu är ju tid en bristvara och matchandet intensivt så förhoppningsvis lyckas vi ändå. Många spelare spelar troligtvis för sin framtid i klubben vilket borde fungera som ytterligare tändvätska.

Pelle: Tveksam till det, då han i sin spelfilosofi är lite för lik Lambert. Och samtidigt är han inte heller speciellt villig att göra avsteg från denna spelfilosofi. Materialet som Cook har till förfogande är ju samma som vår förre tränare hade. Vi har fortfarande inte de ytterbackarna som man behöver för att spela 4-2-3-1, våra mittbackar är fortfarande inte tillräckligt bra med boll på fötterna, vi har inte heller tyngden och ”nasty:nessen” på mittfältet och våra yttrar är synnerligen ineffektiva. Jag tror att det blir svårt att få till någonting, förrän först efter att Cook fått en möjlighet att under sommaren plocka in de spelare han anser sig behöva.

 

2021
20
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 11

Publicerad 11:08 av Nigge

Berg- och dalbanan som är Ipswich Town fortsätter i eftermiddag och återigen är det tidig matchstart kl 14.00. Panelen ger veckans analyser och svarar på Dans frågor.

VM i berg- och dalbana

 

Ganska skakigt efter de första tjugo minuterna mot Plymouth. Och så förlust mot Fleetwood efter en riktig botteninsats. Ska man fortfarande våga hoppas på en playoff-plats? Finns det nåt som talar för det?

Pelle: Asså, man börjar ju att tvivla ordentligt…igen, förstås. Men samtidigt ligger vi bara en poäng från Charlton och en play-off plats och har samtidigt två matcher mindre spelade än dem. Det här kan gå. Riktigt bra. (Men åt helvete, utesluts inte heller). Det är många poäng att spela om och det är mycket som kan hända innan det här är över. För våra play-off konkurrenter gör liksom vi, riktiga plattmatcher every now and then…och så länge det är så, så lever chansen i allra högsta grad.

AC: Ja det ska vi absolut hoppas på, även om Fleetwood-matchen var en riktigt sorglig historia. Nu fick vi det efterlängtade managerbytet och även om starten varit en aning vinglig så har vi givetvis goda möjligheter att sluta på en kvalplats. Vi ska inte glömma bort att vi inte bara har sjätte- utan faktiskt även femteplatsen inom räckhåll. Bara en sån sak som att Charlton, med ynka en poäng ovanför oss, har två matcher mer spelade talar ju för vår del.
Twitter är vad twitter är och hälften av mitt flöde består av experter med god inblick i klubben verkar det som då där höjs många röster om att vi inte har en chance in hell på kvalplats och att samtliga spelare är fullständigt odugliga och vi måste göra en t o t a l utrensning av truppen. Jag håller inte helt med. Ja, vi måste banta truppen rejält, vilket jag är övertygad om att vi kommer göra, men jag tror att vi har material att bygga vidare på. Vi behöver släppa några överbetalda som underpresterar och vi behöver skruva till det med kvarvarande.

Kassör Hedensjö: Det som talar för en plats i play-off och att vi har hoppet kvar är väl det faktum att många lag i den här serien blandar och ger och tycks ha förtvivlat svårt att vinna mer än några matcher i rad och hitta någon typ av form. Med tiden hinner kanske Paul Cook dessutom sätta sin prägel på laget vilket förhoppningsvis ger en del positiva resultat. Men efter matchen mot Fleetwood, som var direkt sinnessjukt usel, så är det klart att att ens förhoppningar fick sig en ordentlig törn. Jag tror dock Ipswich reser sig igen och att vi kniper den sista play-offplatsen.

 

Portsmouth i dag, med ny tränare. Får de det lyft vi hoppades på, eller påbörjar vi den där härliga segerraden nu?

Kassör Hedensjö: Det enda man vet är att man inte vet för matchen kan gå precis hur som helst. Liksom alla matcher i League One. Pompey har inte direkt rosat marknaden den senaste tiden och möjligen får de den effekt av ett tränarbyte som vi inte fick. Men jag hoppas och tror på en reaktion efter Fleetwoodfadäsen och att Paul Cook sagt några väl valda ord och att spelarna är fyllda av revanschlust och vill ha upprättelse. Vi vinner med uddamålet.

AC: Trist att Kenny Jackett som närmade sig fyra år vid rodret, vilket får ses som en evighet i dagens fotboll, fick lämna. Festligt att hans företrädare var Paul Cook! Pompey har ju en deppig svit med fem raka förluster så det skulle väl vara själva f-n om de får det där ny-manager-lyftet mot oss. Tajmingen är mao dålig. Säkert dessutom revanschsugna efter senaste matchen som var en chansfattig historia mot topplaget Peterborough där man förlorar på ett sjukt självmål efter en hörna, signerat målvakt/mittback. Stor buskis. Vi räknar med att vår segerrad vevas igång idag (igen)!

Pelle: Vilken nyckelmatch det här är i kampen om en play-off plats…..och det kan sluta….precis hur som helst. Jag tycker att lagen är relativt jämbördiga, men kanske lite fördel till Portsmouth för hemmaplan (om det nu betyder något i dessa pandemitider) och att de kan vara lite extrataggade iom Danny Cowleys tillträde som ny manager. Att vi skulle påbörja en segerrad från och med nu, håller jag som något helt osannolikt. Vi kan vinna idag…men likväl förlora. Så därför tippar vi oavgjort.

 

Efter dagens match har Cook äntligen lite tid på sig att jobba ordentligt med laget under en veckas träningar. Vad skulle du ha fokuserat på under den veckan – tyvärr hinner du och Cook inte med allt, vilket kanske hade varit önskvärt – och sett till att få ordning på?

Pelle: Cooks viktigaste uppgift just nu är att gjuta nytt mod i truppen och stärka spelarna mentalt, förmedla tydlighet, samt locka fram passionen och kämpaglöden. Och detta sägs ju vara en av Cooks största styrkor. Det här med man-management, alltså. För spelarna behöver tro på att det här faktiskt kan bära sig. Tyvärr har det hittills inte resulterat i några synliga succéer. För de fyra matcherna med Cook vid rodret, har spelmässigt (eller resultatmässigt) faktiskt inte varit något vidare. Jag har dock svårt att se honom göra något annat än vad han försöker göra just nu. Så som svar på frågan; om jag vore Cook; så hade jag agerat på samma sätt som han verkar göra nu (kanske att jag hade försökt få laget till att spela lite mer instinktivt än vad de gör). Det är för lite tid till att skapa något nytt spelrevolutionerande och spelarna som han har till förfogande är ju de spelare som han just har till förfogande. Det kan inte påverkas i dagsläget.

Kassör Hedensjö: Ja, vad ska man välja. Det tydligaste är nog ändå avsaknaden av att skapa kvalificerade lägen. Det är ingen tillfällighet att vi har ett ganska dystert målsnitt så jag skulle vilja lägga fokus anfallsspelet och hur vi skapar målchanser. Nu är det viktigt att håva in så många poäng som möjligt och det blir svårt om vi inte gör några mål. Vi måste gå för det.

AC: Att återfå den höga intensiteten och lite jävlar anamma så ska vi se att den här säsongsavslutningen kan bli riktigt trevlig.

 

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden