Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 814 i arkivet.   
2024
23
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 12 (NR 443)

Publicerad 12:27 av Nigge

Med hela den ordinarie panelen på landslagsuppdrag så tar ordföranden och kassören ansvar för veckans panel. Mycket svammel utlovas! Enjoy :)

 

 

Ingen herrmatch i dag, men väl en dammatch. På självaste Portman Road, och förhoppningsvis på Town TV. Det har redan sålts 7 000 biljetter, vilket är väldigt mycket för damlaget, så blir det en riktig publikfest?

Kassör Hedensjö:
Jag tycker det är både roligt och ett viktigt och bra initiativ av klubben att uppmärksamma damlaget när de nu får chansen att visa upp sig på Portman Road. Senaste siffran gör gällande att det förväntas närmare 9.000 åskådare och det bör bädda för en publikfest. Det tycks också som om matchen kommer att visas på TownTV så det blir ytterligare uppmärksamhet där och jag tänkte själv kika på matchen nu när herrlaget har uppehåll.

Nigge:
Nog kommer det att bli en redig publikfest med närmare 10 000 på plats för att heja fram våra damer. Vi hade förmånen att se damerna spela på förra säsongens medlemsresa när vi åkte supporterbuss till schabraket till stadion uppe i Milton Keynes. En välförtjänt seger då med 2-0 och ett hyfsat tillrest gäng Ipswichsupportrar för att vara en match i damernas tredjedivision. Att tjejerna idag får spela på Portman Road är givetvis på tiden, minst sagt. AFC Wrexhams damer gjorde samma resa för någon säsong sen och det föll väldigt väl ut och hoppas att det bli en fantastisk upplevelse för både spelare och publik idag, precis som det var för Wrexhamdamerna. 

 

Ännu ett landslagsuppehåll. Hur känner du den här gången? Är det lägligt, med tanke på skadeläget, eller väldigt olägligt med tanke på att behålla flytet från senaste matchen?

Nigge:
Efter urladdningar som den mot Sheffield Wednesday så brukar det kunna komma en rekyl så jag tror att uppehållet ändå kom lägligt och hoppas att det är ett taggat gäng som möter Blackburn på Långfredagen. Burns skadade sig redan förra helgen och det måste ha svidit rejält att missa Wales kvalmatcher (det blev plural efter vinsten mot Finland i veckan). Både Broadhead och Moore fick hoppa in och klarade sig från skada så när som en fot i huvudet på Moore, men han verkar ändå ha klarat sig bra. Sarmiento var också igång för sitt Ecuador liksom Burgess för Australien. Jag tänker att man kan skada sig på träning också, så det är bara kul att de får chansen.

Det tvistas alltid om huruvida det är bra eller dåligt med landslagsuppehållen. Jag har ingen stark åsikt huruvida det påverkar resultaten utan tycker mer att det är trist och lite menlöst med dem. Är vi tillräckligt bra vinner vi ändå resonerar jag. Detta uppehåll kan dock vara lägligt för Wes Burns del som skadade sig i senaste matchen mot The Owls. Jag har inte hört något om hur allvarligt det är men förhoppningsvis är det inte så illa som befarat för honom vill jag gärna ha hel och på planen. Vi tycks också ha en del andra småskavanker så möjligtvis är det ett lägligt avbrott denna gång. Men det torde å andra sidan gälla för de flesta lag.

Kassör Hedensjö:
Det tvistas alltid om huruvida det är bra eller dåligt med landslagsuppehållen. Jag har ingen stark åsikt huruvida det påverkar resultaten utan tycker mer att det är trist och lite menlöst med dem. Är vi tillräckligt bra vinner vi ändå resonerar jag. Detta uppehåll kan dock vara lägligt för Wes Burns del som skadade sig i senaste matchen mot The Owls. Jag har inte hört något om hur allvarligt det är men förhoppningsvis är det inte så illa som befarat för honom vill jag gärna ha hel och på planen. Vi tycks också ha en del andra småskavanker så möjligtvis är det ett lägligt avbrott denna gång. Men det torde å andra sidan gälla för de flesta lag.

 

Och återigen: vilken säsong! Va? Vilken typ är du, den som längtar framåt och redan suktar efter Premier League, eller är du mer som McKenna och tar en match i taget och njuter i stunden? Och hur funkar strategin för dig?

Kassör Hedensjö:
Helt otrolig säsong och sådan underhållande fotboll på samma gång! (Hörde någonstans att Ipswich tillsammans med något annat lag har gjort mest mål av alla lag i Europa.) Påverkad av alla motgångar – historiskt är de under min tid som Townsupporter betydligt fler än framgångarna – så vågar jag inte riktigt tro på Premier League så jag tar det match för match. Och blir det verkligen bättre i Premier League? Det är rätt trivsamt att ligga på övre halvan i Championship och allt vad det innebär även utöver själva matcherna. Närheten till klubben, tillgången till matchbiljetter och flera andra faktorer kommer antagligen att påverkas negativt för vår del om vi blir ännu större. Är det verkligen vad jag önskar? Och samtidigt är väl själva kärnan med elitidrott att nå så långt som möjligt och mäta sig med de bästa? Det känns lite som om det blir bra hur det än blir. Till dess jag vet hur det slutar så fortsätter jag att njuta av en fantastisk säsong och allt det positiva som omgärdar klubben. Livet som Ipswichsupporter brukar vara ett enda långt lidande men denna säsong har varit sagolik och ett enda glädjerus.

Nigge:
Den här säsongen är jag typen som till fullo njuter av varje match och allt som händer kring klubben. Ok, Cardiff-matchen var ingen större njutning, men ni fattar. Ur ett supporterperspektiv är innevarande säsong något av en peak under de 45 år jag supportat Ipswich Town och jag ska försöka förklara varför.

1 Kieran McKenna
Vi har en manager som är sänd från fotbollsgudarna rakt ner i hjärtat av Suffolk. Karln är ett geni och det är vi värda efter åratal av olika Paul-karaktärer som inte hade en aning om vad de höll på med. Det här är en man med en vision och tydliga mål för hur hans lag ska spela fotboll och vilka lärdomar man ska dra från varje träning och match. Den enda nersidan är att han kommer vara otroligt eftersökt av större klubbar, men jag håller tummarna för att han stannar några säsongen till ändå.

2 Punch above our weight
Det ska inte vara möjligt att en sådan här spelartrupp utmanar de oerhört starka manskap som framför allt Leeds, Leicester och Southampton förfogar över, men här är vi. Med åtta matcher kvar så är vi i högsta grad fortfarande med i kampen om direktuppflyttning och det är, som Staffan Lindeborg skulle uttryckt det, frapperande.

3 Ägandet av klubben
Under många år fick vi hålla tillgodo med Marcus Evans som ensam ägare till klubben och till en början verkade det lovande men visade sig senare vara en man och företagsgrupp med inte så stort intresse att investera i klubben och bygden som man till en början låtit påskina. När amerikanska Gamechanger Ltd kom in och tog över ägandeskapet och dessutom rekryterade Mark Ashton som CEO så började det hända grejer. Igår kom så nyheten om att ägandet breddas genom att en amerikansk private equity-firma vid namn Bright Path Sports Partners går in med £105M för att säkra 40% ägande i klubben. Är det bra att klubben ägs av amerikaner som inte har någon anknytning till närområdet? Jo, hittills har det visat sig fungera alldeles utmärkt och jag ser ingen anledning att det inte ska fortsätta så. Arenan har rustats upp, folk i Ipswich med omnejd har plötsligt vaknat till liv ur fleråriga supporterdvalor och vi säljer ut varenda hemmamatch och skulle ha kunnat sälja mångdubbelt med biljetter till bortamatch i Långtbortistan bara vi hade fått större tilldelning. Man har förstått vikten av att ha stöd i närområdet och gjort ett formidabelt arbete så långt. Nästa på listan är ny träningsanläggning och några år framåt i tiden är det dags att smälla upp en ny läktare istället för till åren komna Cobbold Stand. Vi vet inte hur ägandet kommer att se ut framöver men för mig är det fantastiskt att inte ha shejker från tveksamma länder i ägarstolen.

4 Utvidgad supporterbas
Framgång föder framgång och vi har som sagt fullsatt varje match nuförtiden. Annat var det i slutet av den långa Championshipsejouren innan vi åkte ur. Det må ha stått officiell publiksiffra några tusen över de tio, men faktum är att Portman Road var så tomt att det i realiteten var under tiotusen på vissa matcher under säsongen som vi åkte ner i League One. Nu ser man alla möjliga åldrar och det är fantastiskt att se så många unga på läktarna, allt från barn upp till unga vuxna. Det känns som att vi har säkrat en supporterbas för många år framåt, vilket är en förutsättning för att kunna bedriva en framgångsrik fotbollsverksamhet.

5 Premier League
Det kanske låter märkligt att inte vara supersugen på att se sitt lag i Premier League? Just nu är jag faktiskt inte det. Det enda jag bryr mig om är att få se upplösningen av denna sanslösa säsong. Förra säsongen gick ju inte heller av för hackor och med två säsongen med fler vinster än något annat så är det inte utan att jag bävar för att vara ett, i bästa fall, lag över nedflyttningsplatserna på nedre halvan av PL där man förlorar så mycket att man kommer tro att 2018 kommit tillbaka för att bita en i arslet. Å andra sidan har vi en gyllene chans att ta oss upp i PL och det finns inga garantier för att det kommer gå lika bra nästa säsong, det vet vilken erfaren fotbollssupporter som helst. Men visst måste ändå målet med verksamheten vara att ta sig till det förlovade landet, jag medger det, men som supporter njuter jag i fulla drag av det vi just nu får uppleva och tänker att jag får väl stå ut med Premier League om det nu skulle bli så. 

 

Nu har vi haft Town TV i nästan en hel säsong. Vad tycker du? Hur mycket av ett lyft är det från Ifollow? Vad tycker du om för- och eftersnack, och hur funkar tekniken för dig?

Nigge:
I mitt tycke en formidabel plattform med lysande content. Bra kommentatorer, tjusig studio och min favorit av alla inslag, Town in Five Added Time. Den senares succé i min tv-fåtölj är givetvis starkt kopplad till att det varit så få förluster men det är så mysigt att fälla ner fåtöljen och ägna ca tio minuter åt att se spelaras förberedelser, matchsituationer i olika vinklar, Clarkes hetsande av publiken efter match osv. Den enda smolken i glädjebägaren har också stark koppling till framgången på planen då vi ofta blir snuvade på direktsänd match till följd av att matchen i fråga går på Viaplay och därmed ingen TownTV. Frågan är hur det styrs upp till nästa säsong för nog är det lite dyrt att slanta över 2 000 spänn för ett fåtal matcher och, hur mysiga inslagen än är, Town in Five Added Time. Tekniken har funkat ok med mindre störningar och det behöver förstås funka felfritt om det ska bli en bra fortsättning på detta.

I eftermiddag får vi också lite bonus i form av damernas match! Allt som allt, positiv till TownTV!

Kassör Hedensjö:
Jag tycker absolut att TownTV har varit ett lyft jämfört med iFollow. I synnerhet försnacket och de olika gästerna är intressanta och roliga att lyssna på. Det kan dock fortfarande förekomma en del driftstörningar men jag upplever att de är betydligt färre än med iFollow och nu slipper man lyssna på motståndarnas kommentatorer som ibland kunde vara fallet. Det ska dock tilläggas att många matcher har visats på Viasat/Viaplay så det kan påverka bedömningen.

 

2024
16
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 11 (NR 442)

Publicerad 09:09 av Nigge

Vad hände egentligen förra helgen, hur ska framtidens Portman Road se ut och vad säger panelen om alla landslagsuppdrag under uppehållet?

 

 

Vi river av plåstret som stavas Cardiff direkt. Tidigare under säsongen har det hänt att vi tappat ledning i matchens döende minuter men vi har också varit på andra sidan och själva avgjort eller räddat poäng på tilläggstid. Är vi dåliga på att stänga matcher i ledning eller var det bara en tillfällighet denna gång och hur kunde det egentligen inträffa?

Conny:
Min känsla är att vi oftare har räddat poäng eller vunnit sent i matcherna än tvärtom. Jag såg inte matchen i lördags, men har skummat igenom höjdpunkterna på Youtube. Gamla synder straffade oss den här gången. Vi behöver bli mer resoluta och bara skicka bort bollen ibland. Även om försvarsspelet är vår akilleshäl så känns det lite som att Cardiffs vändning var ”one of those”. Sen kvittering, en hemmapublik i extas som driver sina spelare framåt och så får man även in 2-1 när matchen kanske borde ha varit avblåst.

Pelle:
Generellt sett så tycker jag inte att vi är dåliga på att stänga igen matcher....så utifrån mitt perspektiv så var det nog bara tillfälligheter som avgjorde. Väldigt, väldigt surt såklart. Men när tröttheten smyger sig på så ökar det chansen att man tappar fokus och tar felaktiga beslut. Kommer här att tänka på den sinnessjuka matchen mot Charlton under föregående säsong (som slutade 4-4 och där vi gjorde två mål på övertid, kort följt av att Charlton replikerade med att göra två mål under samma övertid och genom detta kvittera). Kommer ni ihåg? Så ja, det händer. Men det är inget som händer oss frekvent.

AC:
Ja det var riktigt jävla risigt och ruskigt deppigt när man är på fel sida tyvärr. Vid ställningen 1-1 ”tröstade” jag mig med att jag skulle klippa nio poäng i tipstävlingen (första gången jag inte tippat vinst tror jag), dock en jäääävligt klen tröst givetvis…sen sket det sig. Jag tycker att vi varit bra på att stänga överlag så jag ser detta som en tillfällig plump. Slarv!

Dan:
Jag tycker nog att vi är bättre på att stänga matcher den här säsongen än förra, vilket är en förklaring till att det går så bra för oss. Men vi kan givetvis bli bättre. Och det som hände mot Cardiff ska ju inte få hända. Jag tror att de flesta kände som jag efter 1–0: ”Yes, där satt de tre poängen!” För då kändes Cardiff inte det minsta farliga längre. Och kanske kände även spelarna och McKenna samma sak, för det såg onekligen lite lojt och tafatt ut på slutet. Folk kritiserar McKenna för bytet av Moore mot Al-Hamadi, eftersom de tycker att han borde ha bytt in en mer defensiv spelare. Och så här i efterhand kanske det skulle ha varit bättre att få in Tuanzebe och hans huvudspel, men när bytet gjordes tror jag inte att så många protesterade. Inte jag heller, för jag kände just då att vi var närmare 2–0 än Cardiff 1–1, men, ja…

 

Mark Ashton pratade för en tid sedan om att staden Ipswich skulle komma med spännande planer angående området kring Portman Road och i veckan presenterades ett nytt badhus och lite annat. I de fina animeringarna kan man se en ny läktare där Cobbold Stand står idag, även om ritningarna inte handlade om den. Hur vill du att man ska ta sig an det bygget, när det nu blir av, och vad bör vår arena ha för publikkapacitet?

AC:
Är så konservativ så det är osunt när det kommer till vår klubb, och engelsk fotbolls demolering av arenor i allmänhet, så jag har inte funderat över arenafrågan i någon större utsträckning. Jag fattar ju att det inte blir aktuellt att jämna för en klubb som vår. Bra så.

38 010 är rekordet från 1975 och vi har ju ett ruskigt publiksnitt i år. Vad ska vi höfta till med? 35 000 låter ju sjukt men däromkring för att säga nåt då.

Conny:
Håller med om att det ser riktigt snyggt ut. Jag kan till och med förlåta att arkitektfirman på flera ställen i sin beskrivning har döpt om Portman Road till Portland Road. Jag har inte så mycket åsikter om exakt hur Cobbold Stand ska byggas om, mer än att vi behöver en större och modern läktare, samtidigt som den smälter in i helhetsintrycket av Portman Road. Det som kan oroa mig mer är – när ska den byggas? Senast vi åkte ur Premier League var samma säsong som North Stand byggdes om, atmosfären blev lidande och påverkade säkert att det gick som det gick. Det gäller att timingen av bygget blir rätt. I dagsläget känns det som att en publikkapacitet runt 35 000 skulle vara lagom. Om vi skulle gå upp i Premier League skulle det kanske funka med mer, men jag är ingen fan av stora arenor där det gapar en massa lediga sittplatser.

Dan:
Jag är ofta väldigt konservativ och vill ha kvar allt som det alltid har varit. Men det funkar så klart inte. Men jag ser gärna att de går varsamt fram och moderniserar med förnuft, så att Portman Roads ”själ” bevaras. Sen vore det ju trevligt om vi kunde få upp publikkapaciteten mot 40 000, för som det ser ut nu, kan vi behöva lite mer utrymme på läktarna. Och skulle vi gå upp i Premier League behövs det absolut större publikkapacitet.

Pelle:
Utgångspunkten här måste ju vara att man vill bygga en modern och ändamålsenlig läktare, hållbar och värdig för en bra tid framöver. Exakt vad som är praktiskt genomförbart det vet jag inte, men baserat på nuvarande intresse, samt seriösa långsiktiga planer, så tror jag att man lätt skulle kunna utöka publikkapaciteten med 5000 platser. Kanske fler.

 

Wes Burns, Nathan Broadhead och Kieffer Moore är med i Wales trupp i play off till EM och om man slår Finland i första matchen blir det en andra match i veckan efter. Cam Burgess är också uttagen till kvalspel, i hans fall två matcher VM-kval med Australien. Bra eller mindre bra ur ett Ipswich-perspektiv?

Pelle:
Mmm….visst ökar detta risken för skada på vissa nyckelspelare, men på det stora hela så är det bara positivt med att vi har landslagsspelare i vår trupp. Det betyder ju att vi är ett bra lag. Och samtidigt så brukar det föra med sig att de berörda spelarna även taggar till och höjer sig själva iförda klubbtröjan också.

Dan:
Alltså, det där med internationella uppdrag är alltid ett tveeggat svärd. Det är så klart jättebra för spelarnas utveckling och hunger, men samtidigt ett avbräck för laget i stort. För de kan vara lite slitna när det blir dags för serielunken igen, och i värsta fall skadade. Å andra sidan håller de matchtempot uppe om de får spela, och blir troligen ännu vassare av det. Alla fyra är ju viktiga spelare för oss, så vi får hoppas att utfallet blir starkare och hungrigare spelare, som kan leda laget i slutrushen mot Premier League.

AC:
Jag unnar samtliga internationell framgång givetvis och jag tycker det är riktigt häftigt att vi har en koloni i Wales landslag. Burgess jetlag vill jag inte ens tänka på. Blir matt i hela kroppen bara av tanken...

Conny:
Det är så klart bra att Ipswich-spelare uppmärksammas och anses hålla en tillräckligt hög kvalitet för landslagsspel. Sedan är ju minussidan frånvaro och risken för skador, men det är ju samma för alla lag. Om vi fortsätter att utvecklas och får allt bättre spelare så är det här något som vi helt enkelt får vänja oss vid.

 

2024
9
Mar

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 10 (NR 441)

Publicerad 12:07 av Nigge

Panelen krigar på. Enjoy!

 

 

Sex vinster i rad, men oj vad det har varit besvärligt ibland. Ändå har vi avgått med segern. Men nu undrar jag hur det kommer att se ut i dag, och framför allt: Hur går det i dag, mot Cardiff?

Pelle:
Någon gång bryts ju trenden…..men det kommer inte ske idag. Cardiff är hyfsat distanserade från bottenstriden och samtidigt relativt uträknade från att nå play-off. Ett intetsägande lag som spelar om en stabil mittenplacering och drömmer om nästa säsong. Det här vinner vi. Nog.

Nigge:
Det är tämligen sällan i klubbens historia som vi lyckats sätta samman en längre radda vinster men om jag kollar rätt så hade vi åtta vinster i rad i ligan förra säsongen mellan mitten av februari till början av april. Det hade förstås smakat fågel att fortsätta vinna men det kommer inte bli lätt. Å andra sidan är det en vinnbar bortamatch detta. Återstår att se hur det utvecklar sig och om vi kan göra en stabil insats eller om vi hemfaller åt slarvigt försvarsspel och blir tvungna att göra tre eller fyra mål framåt för att kunna bärga tre poäng. Om så blir fallet kan det bli jobbigt värre. 

 

Leicester och Southampton har ju gått ganska knackigt på sistone, medan Leeds oväntat tappade poäng mot Huddersfield. Leeds och Leicester vann i veckan, men Southamptons match blev inställd. Hur går det för våra konkurrenter i toppen i dag? Och är det nåt av de fyra lagen som kommer att rasa ihop som ett korthus snart?

Nigge:
Igår kväll gjorde Leeds jobbet mot Wednesday borta och det är bara för oss att försöka haka på. Wednesday var pigga i början och var bara en förträfflig reflexräddning från Leeds keeper att ta ledningen och vem vet hur det hade gått då? Tydligen var det 17:e gången som Leeds tog ledningen i en ligamatch denna säsong och lika många gånger som de hållit i ledningen. Vi är väl specialiserade på come backs vad det verkar, men jag ser förstås hellre att vi tar ledningen i matcherna, utökar den och håller i matchen ut. Om inte annat är det bättre för pumpen, tänker jag.

Pelle:
Jag vill inte spekulera för mycket om det där. Det blir ju som det blir och är inte heller speciellt påverkansbart. Men jag har i alla fall svårt att se att någon av de fyra topplagen skulle komma att krackelera och fullständigt kollapsa. Tappa enstaka poäng när man inte borde göra det? Ja, absolut. Det kommer samtliga lag att göra, men min tes är att det hela kommer att avgöras först i sista omgången. Så kontakta er husläkare redan nu och be hen att skriva ut något blodtryckssänkande.

 

Efter sina två assist mot Bristol C har Leif Davis nu nått upp till delad första plats för antal assist av en försvarare i Championship. Inga höga odds på att han snart kommer att slå rekordet, va? Precis hur värdefull är han för laget?

Pelle:
Enastående vänsterytterback med unika attribut….och som vi inte heller har någon självklar back-up för (vilket för med sig att han just nu är fullkomligt ovärderlig för oss). Sett utifrån enbart ett ekonomiskt perspektiv så är han dessutom vår värdefullaste tillgång. Men. Kanske inte lika väsentlig för laget och lagandan som en pådrivare som Sam Morsy eller som talismanen och charmknutten Connor Chaplin.

Nigge:
Jag bockar och bugar för en äkta Viasat/TV4/Vinterstudio-frågeställning! :) Givetvis är Leffe enormt viktig för det här laget, inte minst offensivt. I likhet med övriga kontrakterade försvarsspelare är jag dock inte helt övertygad om de defensiva kvaliteterna, men han är ändå vår bästa back. Precis som Pelle konstaterat ovan är han också vår värdefullaste tillgång i pund räknat, inget snack om det. Tio ligamatcher kvar, hoppas han håller sig fit, det behöver vi verkligen.

 

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.9
Copyright © 2002-2023 ITFC Sweden