Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 764 i arkivet.   
2023
11
Feb

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 6 (NR 398)

Publicerad 10:18 av Nigge

Hur skka det gå i dagens måstematch mot onsdagslaget? Panelen delar med sig av sina tankar kring detta, Hirst, FA-cupen och försvarsdilemmat. COYB!

 

Så fick Hirst spräcka nollan, men det blev ändå respass i FA-cupen. Tankar kring Hirst och det faktum att vi inte längre är kvar i någon cup?

Martin D:
Hade ingen möjlighet att se/höra matchen tyvärr, men läst mycket lovord om Hirst och det vore härligt om han skulle komma igång för vi behöver alla spelare i form som vi kan få. Att vi inte är med i någon cup längre känns helt ok för mig. Nu kan allt fokus läggas på att se vad vi kan göra av denna säsong i ligan. Ur ett resultatsynpunkt är det intressant att fundera kring Nigges spännande inlägg förra veckan (vilket också stöttas av många Burnley-kommentarer) dvs att vi troligen med nuvarande lag skulle vara ett stabilt mittenlag i Championship, men samtidigt verkar ha problem med att ta oss ut ur detta league one-träsk. Hur kan det vara så? Är det rätt att som vi nu gör försöka spela konstruktiv publikfriande tika-taka fotboll och hoppas det räcker för att gå upp ur en mer cynisk-rugby-tjonga-iväg-bollen-ba-liga för att eventuellt få utdelning nästa säsong, eller ska vi anpassa oss till vår omgivning nu och anpassa om oss om vi går upp? "Survival of the fittest" är en skröna att Darwin sa, "Survival of the ones most adaptable to change" var det han verkligen sa. Ur en spelarsynpunkt blir det samtidigt, nu utan cup-möjligheter att lufta spelare i, intressant att se i slutet av säsongen hur speltiden fördelat sig och om de som fått spela andra/tredje-fiolen verkligen är så lojala idén att ”its a squad game” och att man som proffs vet förutsättningarna. Det vore ju annars knappast första gången som man läst att anledningen till att en spelare söker sig bort är att de vill ha mer speltid...

Tut tut, tåget går!

             

AC:
Otroligt skönt för Hirst som hade en tuff höst i Blackburn utan några mål och får han en fin vår hos oss så är det väl inte helt otänkbart att vi försöker med Leicester i sommar igen. Han är kontrakterad ända till juni 2025, så ett lån för kommande säsong är kanske inte helt otänkbart. Mycket hänger såklart på vilken division vi spelar i nästa säsong. Skit i cupen – fullt fokus på ligan!

Dan:
Skönt med en sprucken nolla. Det kan vara det som behövs för att han ska komma i gång på riktigt. Det är ju ofta så med målskyttar. De behöver liksom hitta känslan och sätta nåt mål. Sen kan dammvallarna brista och ge en ordentlig översvämning i form av mål efter mål. Nåväl, vi ska väl inte hoppas på mirakel, men självklart är det bra när målskyttar gör det de ska: mål. Att vi inte längre är kvar i cupen sörjer jag inte så mycket. I stället tar jag med mig de insatser vi gjorde mot lag från Championship. Att mer eller mindre krossa Rotherham och sen få till omspel och sen nästan förlängning mot det överlägsna ledarlaget i Championship, kan inte kallas för nåt annat än fantastiskt. Och när man läser om berömmet från Kompany och från Burnleys fans, känns det ännu bättre. Med det spelet vi visade upp i de matcherna, skulle vi lätt hanka oss kvar i Championship och kanske till och med slåss om en plats i den övre halvan. En orsak till det är att inte så många lag skulle parkera bussen mot oss, utan bjuda upp till dans. Och i den dansen skulle vi nog klara oss hyfsat. Och just nu känns det mycket svårare att ta sig ur League One än att hålla sig kvar i Championship. Men det är det vi måste göra, ta oss ur träsket, och då måste vi hitta en lösning på hur vi dyrkar upp väldigt försvarsinriktade lag. Annars kan det bli väldigt, väldigt svårt att ta oss högre upp i systemet.

Kassör Hedensjö:
Jag har sett Hirst för lite än för att kunna bilda mig en klar uppfattning om honom. Klubben har dock verkligen ansträngt sig under två transferfönster för att få honom så förväntningarna är höga. Hans första mål för Ipswich kom i veckan i cupen mot Burnley och det kanske är den berömda utlösande faktorn som får det att lossna på allvar. Är annars lite tudelad till cupen. Det hade varit roligt att gå för det och kanske få mäta sig med något av storlagen. Samtidigt är ju ligan prioriterad och nu är det full fokus på den. Det kanske blir Wembley ändå till senvåren.

 

Eftermiddagens motståndare åkte också ur cupen i tisdags och en repris av dagens uppställning blev istället Burnley-Fleetwood i nästa omgång. Men vilken omgång vi har idag! Är det sista tåget som går nu eller kan vi rädda topp två även vid poängtapp mot ugglorna från Sheffield?

Kassör Hedensjö:
Nio poäng och en match mer spelad än ruggugglorna blir svårt att ta in även om det är många poäng kvar att spela om. Andraplatsen kommer dock fortfarande vara öppen även om Derby har börjat gå som en ångvält.

Martin D:
Innan förra omgången var spelat hade jag tänkt ett scenario som kunnat ge oss en biljett tillbaka mot topp 2; om bara vi vunnit bägge matcherna och Plymouth - Wednesday kryssat och Plymouth sedan förlorat idag mot Pompey... Det hade inte känts som orimliga resultat (eller?) och fått många av oss att få upp hoppet rejält. Men nu gick ju som bekant inget resultat som vi ville förra omgången (heller...), återstår då att se vad som kommer idag. Precis som Nigge är inne på är det gott om 6-poängsmatcher. Tyvärr för oss är det väl inte jättemycket som pekar i vår riktning. Å ena sidan har vi vår klena ”långa form” som pekar på att vi kommer sluta på plats 11-12 (känns igen?…) till sommaren i den här farten och två spelmässiga bottennapp mot Oxbridge i relativt färskt minne blandat med top notch mot Morecombe understryker vår berg-och-dalbane-form. Kompletterar vi bilden med den ruskigt bra form som alla övriga lag i topp 6 (förutom Plymouth) visar så vete 17 om inte direkttåget till Championship redan gått och lämnat oss kvar på perrongen med tungt bagage från tidigare säsonger... Just apropå det ihoplånade gänget Plymouth förresten, så är väl frågan hur många smällar deras lagbygge klarar; de verkar visserligen ha överlevt tappet av sin striker, men nu har de också drabbats av en säsongslång förlust av målvakt... Hursomhelst, inget är såklart rent matematiskt förbi för oss även om det skulle skita sig idag, men mentalt tror jag uppförsbacken börjar bli för svettig, iaf om vi som nu fortsätter att ha en alldeles för låg lägstanivå både på kollektiv och individuell nivå samt en oförmåga att prestera i de matcher där vi verkligen skulle behövt det. Som jag varit inne på tidigare hoppas jag att spelarna har en bra mental coach!

AC:
Plymouth stöter på Portsmouth hemma idag så där är kanske svårt att hoppas på några mirakel. Tar Plymouth en trea i eftermiddag så måste vi garanterat göra det också. Ponera att vi vinner idag då ser det ut enligt: 1. Plymouth 64p, 2. Sheffield 61p, 3. Ipswich 58p och då är det en relativt öppen historia. Tappar vi idag, eller ve och fasa förlorar, är det alltså nio poäng upp till direktplats och vi lär behöva gå rent hela vägen in, och vi alla vet att det lär vi inte göra.

Dan:
Inget är över förrän den feta damen sjunger. Och hon sjunger inte i dag. Men visst skulle modet sjunka en hel del om vi missade de tre poängen i dag. Men kört är det inte. Sista chansen hoppas jag aldrig behövs, men om den kommer, så kommer den senare. Men, med det sagt, är jag ganska positiv inför i dag. Sheffield W har visserligen gått som tåget, men är det nån som ska stoppa dem, är det vi. Och vi kommer att få chansen, eftersom jag inte kan tänka mig att de kommer att gå ut och parkera bussen. De kanske inte kommer att vara superanfallsinriktade, men de kommer att bjuda upp till dans. Och det är där vi ska snuva dem på konfekten.

 

Det såg minst sagt darrigt ut med Keogh och Edmundson i försvaret mot Cambridge. Vilka två ska vi ha bredvid nya Clarke för att det ska kännas lite lugnare?

Dan:
Det var ganska darrigt. Och Keogh känns inte som den försvararen man vill ha när man möts av snabba omställningar och långa djupledslöpningar. Att sen inte heller Edmundson fick till det, och kunde väga upp Keoghs missar, var ju dubbelt olyckligt. Däremot ska vi vara väldigt glada över att domaren var så visselglad att han blåste straff direkt, och inte avvaktade Cambridges fördel av boll. Ett riktigt dåligt beslut som räddade en poäng åt oss. För där borde Cambridge rätteligen ha dubblat sin ledning. Och då vet jag inte om vi skulle ha lyckats komma i kapp i målproduktionen. Men till matchen i dag tycker jag att Woolfenden ska tillbaka in. Hans lite större rörlighet och lite känsligare fötter kompensera mer än väl för Keoghs rutin. Sen är det hugget och stucket mellan Edmundson och Burgess just nu. Men med tanke på att Edmundson har spelat två matcher i rad och Burgess inte har spelat alls, så kan det vara bra med ett byte där.

Kassör Hedensjö:
Jag gillar ju Woolfy och tycker att han ska spela då han har ett bra driv och bra fötter (för att vara mittback). Den sista pusselbiten får bli Edmundson då han känns mer som en härförare än Burgess i en annars ganska valpig backlinje. Jag vet dock inte hur lugn jag blir av den här backlinjen.

Martin D:
Svårt… Jag hade förut en tydlig bild, men nu känns iget alternativt helt genomstabilt. Jag minns förra säsongen och början av denna då vi många ondgjorde oss över paret Edmundsson o Wolfies upplevda arrogans (ffa hos den förstnämnde) som ledde till tappade bollar i farliga lägen (som dock då ofta räddades av storspelande Walton). Vi saknade rutinen och därför satte jag mitt hopp till att Keogh skulle kunna styra upp det hela, men det känns inte som att tillräcklig fart eller ork finns där riktigt hos honom för att vara frälsaren på planen alltid. Den defensiva kraften jag tyckte lysta klarast var Burgess i matcherna innan han blev skadad och hans spel under den maskerade återkomsten, men i de senare matcherna har även han börjat slira. Så... Jag vet inte om jag är ett fan av att rotera så mycket på mittbackarna som vi gör, men kanske är det ett tecken på att inte heller KMac hittat riktigt rätt recept än - vi släpper till för mycket och in för många mål ffa efter minut 90... Mitt svar får ändå bli att para ihop Wolfie och Burgess med benägen coachning av Keogh…

AC:
Woolfenden givetvis, och jag hade sagt en Edmundson med självförtroende och pondus alla dagar i veckan, men tyvärr vet man att där är ett misstag i honom just nu så ska jag välja så lutar jag åt Burgess i detta nu.

2023
4
Feb

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 5 (NR 397)

Publicerad 09:25 av Nigge

En något vingklippt panel svarar på Dans frågor om FA-cupen, förändringar i startuppställningar och spelare som gått ut på lån. COYB!

Bring on Cambridge!

 

Omspel i FA-cupen. Dina tankar om matchen och att det blir en match till. Och hur går det på tisdag?

Pelle:
En riktigt bra cup-insats. Igen! Och denna gången mot ett lag med ena benet i Premier League. Spontant undrar man ju vad fan det är som händer? Visserligen inledde Burnley matchen med bara fyra ordinarie startspelare, men det gjorde ju å andra sidan vi också. Och i mitt tycke gjorde ingen av ”de våra” något annat än riktigt bra ifrån sig. Sen ska man väl inte håsa upp matchinsats och resultat allt för mycket. För så många klara chanser spelade vi oss inte fram till ……och känslan är väl att Burnley kommer kunna höja sig flera snäpp på sin hemmaplan. Så, nej…..det här roliga tar nog slut nu på tisdag.

Nigge:
Nu kunde jag inte se hela matchen i lördags, men de bitar jag såg så var det väldigt trevligt att titta på. Baserat på det statistiskt något klena underlaget känns det som att vi har lättare att spela när vi på andra sidan planhalvan har ett lag som också vill spela och som inte bara backar hem. Iimponerande att hålla Burnley stången även om de, som Pelle noterat ovan, inte ställde upp med ordinarie startspelare, men så gjorde ju inte heller vi. På tisdag får vi en verklig värdemätare om vi kanske har en trupp som inte skulle göra bort sig i The Championship. Min känsla är att truppen vi nu förfogar över skulle ha lättare att etablera sig som ett mittenlag i the Championship än att ta sig ur den här helvetesserien som är League One.

 

Åtta förändringar i startelvan från ligamatch till cupmatch. Blir det lika många förändringar i dag mot Cambridge? Är det så här det kommer att se ut, och vad tycker du om det? Och hur hanterar spelarna det?

Nigge:
Det verkar vara KMacs melodi att rotera och jag tror att han gör rätt i det, särskilt mellan liga- och cupmatcher. Kanske blir det inte lika många utbytta spelare i startuppställningen till dagens match, men nog kommer det att stå en handfull andra namn på det team sheet som lämnas in en dryg timme innan matchstart. Spelarna är proffs och vet vad som gäller så den biten är inga problem. Konkurrensen är hård och det maxar förhoppningsvis spelare på varje position att göra sitt yttersta på både träning och match.

Pelle:
Japp och yes. I och med att det genomgående sett ut så här under säsongen, så finns det väldigt lite som talar för något annat framöver. KMac har vid flera tillfällen påtalat vikten av att ha en stark och sammansvetsad trupp. Truppen är laget. Och det är laget som erövrar framgång och vinner titlar. Inte startelvan allena. En stor trupp kommer till priset av ett kontinuerligt roterande, allt för att spelarna ska kunna bibehålla matchskärpan och ett gott humör. Jag har inga problem med det, så länge det funkar.

 

Transferfönstret är stängt. Nyförvärven gick vi igenom förra veckan, men vad tycker du om att tre spelare gick ut på lån (Ahadme, Ndaba & Yengi)? Kommer vi att se dem iförda vårt ställ igen?

Pelle:
Bra för alla inblandade parter skulle jag vilja säga. Men att de skulle ha någon större framtid i Ipswich Town framöver, har jag svårt att se. Förvisso handlar det ju lite om vad de kan leverera i sina nya utlåningsklubbar, men utifrån våra väl förspända förutsättningar och med de ambitioner som vi har, så tror jag att klubben kommer vända sig åt annat håll när det blir aktuellt att förbättra kvalitén i truppen igen.

Nigge:
Vi har inte sett mycket av dem i förstauppställningen och med tanke på det så är det bara bra att de får gå ut på lån. Skulle det hjälpa till att få någon i gänget att steppa upp sitt game så är det bara att gratulera. Om inte, tough luck.

 

 

2023
28
Jan

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 4 (NR 396)

Publicerad 10:01 av Nigge

Nigge undrar bland mycket annat om han är dum. AC, Pelle, Dan och Martin D ger svar på övriga frågor men är artiga nog att avstå från att kommentera inteliigensen hos frågeställaren. COYB!

Orimligheten i League One

 

Två matcher, två ansikten. Vad skilde de två fighterna åt? Ja, förutom att det nästan inte gick att se vad som försiggick i den som spelades i Oxford.

AC:
Av det lilla det gick att se av Oxford-matchen var det ingen dans på rosor. Andra halvlek var svår att greppa, i alla fall framför TVn. Kameramannen hade en minst sagt svettig eftermiddag. :)

Det som sticker ut i denna tveksamma fars är vår oförmåga till kliniska avslut. Kanske bäst fångat i sista minuten av ordinarie tid när Clarke nickar ner i marken och bollen studsar över målvakten, tar i ribban, därefter kalabalik och på något sätt lyckas vi inte trycka dit den. Som vi visste på förhand var Oxford på en annan nivå än den efterföljande motståndaren Morecambe, som vi kommer till nu. En hel del ändringar till denna måste-match och en helt annan insats. Vi lekte i första halvlek och det var nästan att man tyckte synd om motståndet. Feta chanser radades upp och Morecambe ska nog vara tacksamma att det stannade vid fyra mål i första halvlek. Många fina insatser som stack ut. Harry Clarke gör en helt fantastisk match och samarbetet med Burns var en fröjd att se. Svårt att blunda för våra båda tvåmålsskyttar också givetvis.

Martin D:
Nästan allt skiljde väl i dessa matcher… I Oxford så tyckte jag att vi kändes bättre på alla positioner, men frustrerande nog så hackade vår motor hela matchen trots det och vi fick knappt i någon växel alls och spelet blev därefter med säsongen bottennapp sett till vår performance enligt mig. Mot Morecombe däremot så får vi plötsligt flyt och gör mål redan i första minuten och sedan har vi stolpar in för påfyllningen… Det är såklart enkelt att det blir så att man då slår av på takten i andra halvlek när matchen är avgjord, men vill man leta fel så var det lite olycksbådande att vi inte kunde fortsätta produktionen av målchanser och synd att inte t ex Hirst fick sätta en efterlängtad balja för att komma igång lite…

Pelle:
I matchen mot Oxford så tyckte jag att det kändes som om spelarnas inställning inte var den rätta, vilket för mig är gåta med tanke på det rådande läget i tabellen. Men som sagt, den kompakta dimman gjorde det svårt att se matchen och således är det också svårt att göra en vettig analys. Men baserat på tidigare matcher, så vet vi med oss att vi får det svårt när motståndarlaget backar hem, alternativt när lag pressar oss intensivt och ihärdigt. Därför sitter man och önskar att vi kunde justera vårt spel lite mer efter rådande omständigheter, som att tillfälligt (i perioder under en match) överge tiki-taka spelet till förmån för något som är mer ”direkt” och på så sätt bli mindre förutsägbara. Men när vårt grundspel fungerar (ofta efter att vi gjort ett tidigt mål), som i matchen mot Morcambe, så finns det inte så mycket att ändra på. Då är det bara att njuta.

Dan:
Gnista, vilja och jävlar anamma. Det såg väldigt håglöst ut mot Oxford, lite grann som om spelarna hade fel inställning eller helt enkelt var tröttkörda. Sen gjorde så klart vädret och dimman sitt till. Det kan inte ha varit lätt att spela fotboll, och det såg man ju tydligt på kameramannen som inte alls var med på noterna, och hade ännu sämre koll på bollen än både spelarna och vi tittare. Men kanske var det en välbehövlig plump i protokollet, för snacka om scenskifte till matchen mot Morecambe. Nu riktigt lyste det om spelarna. Det var aggressivt, taggat och full fart från start. Sen skadade de ju inte att vi fick ett lite turligt första mål. I första halvlek var det bara ett lag på plan, och det är så det måste se ut i resten av matcherna om vi ska ha nåt med de två översta platserna att göra.

 

Jag var lite imponerad av Broadhead i tisdags men det var inte alla på Zoomhänget som höll med mig. Vad är dina intryck av nyförvärven hittills?

Pelle:
Får en känsla av att jag kan ha varit en av dessa surgubbar som redaktören anspelar på. Men till mitt försvar; med allmänt dålig impulskontroll i kombination med ett glappande munläder så kan en del saker komma ut på fel sätt. Så jag får väl delvis göra en pudel här. Jag blev också imponerad av Nathan Broadhead! Jag gillade hans rörelse på plan, men framför allt att han var så skottvillig, något som jag tycker att vi saknat sen tidigare. Men det fanns ett gäng andra spelare i tisdags som jag tyckte imponerade än mer. Som exempel skulle man kunna lyfta fram en viss Harry Clarke här.

Dan:
Det har väl varit lite si och så med nyförvärvens insatser. Varken Clarke eller Broadhead syntes så mycket i dimman i Oxford, men Clarke gjorde ju en fantastisk match mot Morecambe, men det var ganska lätt att glänsa i den matchen. Men härligt för honom med en sån återkomst och hemmadebut i A-laget. Av den här matchen att döma verkar han född in i den här rollen, trots att han lämnade Ipswich för sju år sen som anfallare. Jag blev också lite förtjust i Broadhead, som verkar så där aggressiv och utmanande som vi vill att en sån spelare ska vara. Det blir intressant att se mer av honom. Däremot tycker jag att Hirst har börjat lite vacklande, som en spelare utan den där riktiga tajmingen, som mest går vilse ute på planen; lite som Ladapo i början av säsongen. Men nu har ju han vaknat på riktigt, och vi får hoppas att det går likadant för Hirst. Luongo ser jag mest som backup och det bästa är väl om han inte får nån speltid alls, för det betyder ju att Morsy, Evans och Humphreys är hela och spelbara.

AC:
Harry Clarke nosade väl på en MoM-insats mot Morecambe och satte inte en fot fel. Riktigt vass både i offensiven och i defensiven med sitt kraftfulla spel och driv. Här har Donacien fått något att bita i. Även Broadhead visade att han kommer bli en kanonvärvning. Bra touch och riktigt jobbig att möta. Fantastisk framspelning till Ladapos mål och många andra fina intentioner. Klass helt enkelt. Hirst är hårt jobbande och hans chanser kommer. ”Svårt” läge är kanske fel uttryckt när man kommer in vid 4-0, men spelet var ju något annorlunda än i den första halvleken. Ruskigt tacksam att Clarke och Broadhead är permanenta värvningar.

Martin D:
Kanske är jag bländad av den potentiella sagan att en av ”de våra” återvänder hem och gör succé, men i tisdags var jag av nyförvärven framförallt imponerad av Clarke – vilken pondus, styrka i närkamper och driv! Donacien får nog se sig bortpetad från startelvan i ligan om Clarke fortsätter på inslagen väg, men positionen är slitig så lämpligt att ha två bra alternativ där för KMac. Men KVY funderar nog däremot på sin plats i pusslet. Broadhead tycker jag var bra, men kändes inte lika dominerande och jag hoppas att vi har mer att plocka fram där. Hirst är väl ett frågetecken för mig, han har sett ringrostig ut och jag varnade redan vid värvningen att detta kunde gå hursomhelst… Låt oss hoppas att det bara är matchoträning och att han hittar formen snart. Hans blotta närvaro verkar ju iaf ha satt fart på Ladapos (eller Lapado som bisittaren sa…) målproduktion så bara det är ju en efterlängtad effekt.

Det figurerade en lista över topplöner i League One på nätet häromveckan. Där kunde man bl a ta del av att Walton lär sleva in ca £12,000 i veckan och Morsy jämna £10,000. Spelaren med högst lön i hela ligan vägde in på £21,000. Det är kanske dumt att fråga om det är rimligt, men är det rimligt? Och är jag dum? (Öppet mål, den sista frågan kan ni stryka).

Martin D:
Har inte läst artikeln, men antar att den inte inbegriper bonusar, reklampengar, ersättning från merch etc? Då kan det bli lika mycket till… Är det då rimligt? Det hela beror väl på till vilken ekonomisk ideologi man bekänner sig… Om man tänker att neoklassisk nationalekonomi är the shit och att priset som uppstår på en fri marknad ska vara en ostörd funktion av utbud och efterfrågan så kan en lön aldrig vara rätt eller fel utan bara helt enkelt ett krasst konstaterande av var dessa två marknadskrafter möts. Man kan ju annars försöka se det ”in the long run”, något som fotbollsspelare själva brukar anföra är att de bara har en 10-15 års karriär på sig för att täcka ett liv även efter att den professionella fotbollscirkusen spottar ut dem någonstans norr om 30-strecket då de sällan har en annan utbildning att falla tillbaka på. Dock så kan man väl ifrågasätta om de flesta är så rationella att de alltså beter sig mer som ”Spara” än ”Slösa” enligt Lyckoslantens (japp, så gammal är jag) metafor, dvs att de sparar det mesta av det de tjänar på hög för att ha på ålderns höst istället för att köpa bilar på löpande band, flasha med schweiziska lyxur innehållande funktioner som aldrig får användas, spela på och köpa hästar eller överösa trophy wives med juveler… Det finns ju gott om exempel på idrottsutövar-miljonärer som gått i personlig konkurs redan under sin aktiva karriär pga mindre väl valda ekonomiska beslut som bevis på motsatsen… Ska man jämföra spelarnas löner med vad genomsnittet av vad fan-basen löneslavar in varje månad så kan man lätt förstå att den obscena skillnaden däremellan kan leda till förakt, speciellt om det inte går bra… Till sist kan man väl zooma ut och bara försöka göra en rimlighetsbedömning av vad det ska vara värt att lira boll på heltid vid unga år, där då en månadslön kan vara lika stor som en svensk genomsnittanställds årslön, och då förefaller ju dessa pengar mig helt orimliga. Och inte blir det bättre högre upp i ligorna. Problemet i världen har aldrig varit att det saknas pengar, utan hur de är fördelade (och med det har vi i svaret täckt in allt ifrån marknadsliberalism till kommunism…).

Pelle:
Inte rimligt någonstans alls. Transfersummor och löner i den moderna toppfotbollen är i de närmaste en spottloska mot allt som är grundläggande humant. Punkt.

Dan:
Rimligt och rimligt. Det är klart att det inte är rimligt. Åtminstone inte om man jämför med vad ”vanliga” människor tjänar. Å andra sidan är det kanske högst rimligt att exempelvis fotbollsspelare, som har relativt kort karriär och sällan så mycket att falla tillbaka på, tjänar lite mer än oss vanliga dödliga, även på den här nivån. Men med tanke på att snittlönen i League One ligger på mellan 1 700 och 2 500 pund i veckan, så verkar exempelvis Walton och Morsy tjäna snudd på orimligt mycket. Och risken finns ju att ojämna löner kan leda till lite osämja i lag (eller på vanliga arbetsplatser) och lite avundsjuka och dålig stämning. Men samtidigt tänker jag att fotbollsspelare är som de flesta andra och kanske inte pratar så mycket om sina löner, och det får man kanske hoppas om lönerna spretar lite för mycket i ett lag. Och i det perspektivet är det kanske inte rimligt med de här lönerna, men spelarna själva tycker nog att det är helt rimligt. Och som sagt, de flesta av stackarna har ju inte så mycket att hoppas på efter sina karriärer.

AC:
En mycket intressant lista och föga förvånande har vi med ett gäng. Där är ju några som verkligen sticker ut, men vad ska man säga. Detta var ju riktigt bra Championship-löner för bara några år sedan. Barry Brennan (£21,000) och Cosgrove och Mumba (båda £18,000) hade slagit sig in på en topp 100 i dagens Championship. Bäst i Championship är Ismaila Sarr i Watford på hisnande £63,077 per vecka. Svårt att inte fnissa när Allsvenska spelare kritiserats för att gå till the Championship eftersom den ”inte ens är en högstaliga”. Ken Sema lyfter £15,000 per vecka…
Det är (tyvärr?) verkligheten i den engelska fotbollen. Om det är rimligt, nja, allt var som bekant bättre förr.

 

Nästa match
den 1 april 2023 kl 16:00

Derby County - Ipswich Town

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden