Bloggarkiv

Visar inlägg / sida av totalt 757 i arkivet.   
2023
7
Jan

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 1 (NR 393)

Publicerad 11:25 av Nigge

I årets första panel ställer Dan frågorna och Pelle, AC och Martin D ger svaren. 

We believe in Magic!

 

Vi hade det tufft mot Lincoln igen. Varför är det så, och vad var det egentligen som gick snett?

Pelle:
Sett till den enskilda matchen så handlade det återigen om vår bristande förmåga att kunna dyrka upp motståndarens försvar. Likväl som att vi fortsätter med att vara otillräckligt kliniska i våra avslut på mål. Och vi har just nu evinnerligt svårt att bemästra de lag som backar hem och spelar väldigt kompakt mot oss. Något som de flesta lag numera gör då de möter oss. Det kan inte heller uteslutas att vi just nu befinner oss i en formsvacka. Jag tycker att vi sett något energilösa ut de senaste veckorna, samtidigt som det verkar som om spelarna har tappat självförtroendet då de kommer till de avgörande lägena. Någonting måste nu göras för att lösa denna mentala knut. Något måste ändras. Något måste tillföras.

En teori (läs; killlgissning) till varför vi nu brottas med ovanstående problematik, skulle kunna förklaras att utkomsten av sommarens transferfönster inte riktigt gav oss den spetskompetens som vi hade behövt. Av alla spelare in så är det väl bara Leif Davis som har varit ett riktigt lyft för laget. Iofs så var det väl ingen som på förhand hade kunnat räkna ut att Dom Ball, Panutche Camara, Tyreece John-Jules och i viss mån även Greg Leigh, skulle bli långtidsskadade, något som gjort att deras betydelse har varit noll, alternativt lägre än vad vi hade hoppats på. Men framför allt är det på de offensiva positionerna som vi har misslyckats i vår rekrytering. Eller nej, misslyckats är fel ordval. Vi fick in ett antal bra spelare under sommaren, men lite så här med facit i hand, så var de nog inga egentliga uppgraderingar i relation till vad vi hade sedan tidigare. Är exempelvis Freddie Ladapo, Kayden Jackson, Gassan Ahadme och Tyreece John-Jules en bättre anfallsbesättning än vad Joe Pigott, Kayden Jackson, James Norwood och Macauley Bonne var? Ytterst tveksamt. Är då Marcus Harness en bättre offensiv mittfältare än vad Bersant Celina var? Kanske. Åtminstone en bättre lagspelare, men med avsaknad av det där lilla extra som Celina ibland kunde ge oss när en match gått i stå.

Och senaste deadline day blev ju dessutom till något av ett antiklimax. Att Panutche Camara kom in (en duktig box-to-box spelare, men väldigt överflödig i relation till vad vi då redan tillgick på mittfältet) kändes både oväntat som lite ogenomtänkt. Vi hade i stället behövt en stark offensiv kraft. Någon med redskap att dyrka upp kompakta försvar. Även den förväntade anfallsstjärnvärvningen uteblev. I stället panikvärvades Gassan Ahadme in. Förvisso en spelartyp med eftersökta spelarattribut, men samtidigt en väldigt oprövad spelare som dessvärre inte bevisat något för någon hittills.

Med denna långa textuella utläggning så försöker jag väl egentligen bara säga att vi aldrig fick in de spelare som vi kanske hade behövt för att kunna forcera de lag som nu backar hem och blir så där otäckt kompakta. Anledningen att det ändå har gått skapligt för oss (vi ligger ju faktiskt trea), är att:

 

1. KMac har varit med från start. Hans spelidé är väl implementerad och spelarna känner sig trygga med den. Det finns en tydlighet och ett spel-DNA som vi tidigare saknat.
2. KMac och hans team har förmåga att utveckla och göra varje enskild spelare bättre.
3. Laget är mer samspelt, då grundstommen är i princip den samma som under föregående säsong.
4. Man har blivit betydligt bättre på att ta vara på de fasta situationer som man tilldöms.
5. Laget är mer balanserat iom Leif Davis ankomst.

Förutsättningarna för ett avancemang finns där alltjämt. Stommen. Tryggheten. Lagandan. Taktiken. Och de ekonomiska premisserna. Det som nu behöver tillföras är spetskompetens via några väl genomtänkta nyckelvärvningar. Kosta vad de kosta vill.

AC:
Det är något med Lincoln... Lite samma känsla med lag som exempelvis dagens motstånd Rotherham, MK Dons, Doncaster etc. genom åren… Jävla, ursäkta uttrycket, skitlag men alltid problem och man kunde ge sig fan på att någon James Coppinger förvandlas till David Beckham och drar in ett par sjuka mål hver gang… Matchen ja, vi skulle punkterat redan i första halvlek med mål av Evans och Woolfeenden, men det ville sig helt enkelt inte. Denna gången heller.

Martin D:
Ja, frustrerande minst sagt. Igen. Inte så mycket nytt som gick snett om vi ska undanta domare från förklaringsvariablerna. Här hade vi istället en utmärkt chans via spel, innehav och dessutom ett decimerat motstånd.

Som jag skrev i panelen på fråga redan i november trodde jag att vi skulle tappa plats 1-2 om vi inte rådde bot på vår ineffektivitet och tyvärr har jag blivit sannspådd. Hur länge kan vi skylla på att det bara var tillfälligheter eller otur att vi inte vann en match när vi verkar snitta på 70% innehav och över 10 skott på mål samt därutöver flera skott preciiiis utanför etc…?

Problemformuleringen gällande det resultat vi nått är klar för precis som KMac säger; vi behöver högre konverteringsprocent (eller effektivitet om man så vill) från performance till poäng. Eftersom argumentation kring statistik är men hemmaplan så tänk er att jag står framför en whiteboard och ritar olika funnels. Först kan man säga att vårt ”bollinnehav” måste kunna bli ”offensivt spel”, vilket i sin tur måste bli ”vassa målchanser” och resultera i ”mål”. På motsvarande sätt måste bra ”defensiv performance” skapa matcher då vi ”håller nollan”. Det är just i konverteringen från ett steg (ovan inom citationstecken) till ett annat som vårt problem ligger. Tittar man utifrån sett så har vi inga akuta problem med respektive steg såsom målchanser, mål etc per se. Men jämför vi mellan hur mycket av vårt innehav som resulterar i vassa målchanser blir bilden inte lika positiv. Jag vågar argumentera att om man väljer att nöja sig med att respektive stegs absoluta tal är ok så kan man känna sig nöjd hela vägen mot botten…

Problemformuleringen till varför vi inte lyckas med konverteringen är inte lika självklar. Det finns dock tydliga mönster. 1) När vi kommer fram på kanterna så slår vi ett inlägg eller genomskärare som når… Ingen. 2) När vi kommer med fart i ett anfall så börjar vi plötsligt spela bakåt och långsamt. Vems är felet i dessa två fall? Är det bollförarens/passningläggarens fel eller mötande lagkamraters?

Om vi till detta lägger vår ”långa” formkurva, säg ex de 10 senaste matcherna så framträder på samma sätt ett mer alarmerande mönster. Senaste 10 matcherna har vi 17p och +6. Inte per se i absoluta termer ett nödvändigtvis dåligt resultat, men jämför vi med våra toppkonkurrenter så är vi med det sämst. Sheffield har 22p +12, Derby har 20p +13 och även Plymouth, Barnsley och Wycombe är före oss. Vår relativa formkurva har alltså tappat framdrivet och vi sjunker därmed logiskt nog i tabellplacering och position.

Pilarna pekar alltså åt fel håll. Låt oss hoppas att någon veckas vila från ligan, tillfrisknande i truppen och t o m något nyförvärv på plats till Plymouth-kampen kan bidra till att vi kan vrida tillbaka allt åt rätt håll.

 

Och i dag blir det ett litet trevligt divertissement med FA-cupen, eller hur kommer det att bli? Och blir det nån fortsättning på äventyret?

Martin D:
När formen och tabellplacering svajar i ligan, vårt lag är stretchat av skador och sjukdomar så är jag allt mindre intresserad av cup. Även om inte Rotherham är den roligaste av motståndare så blir det hursomhelst ett bra test om hur vi står oss mot Championship-motstånd - om vi nu har spelare friska och oskadade nog för att ställa upp med en rimlig första elva. Dessutom är Rotherham också formsvaga, skadedrabbat och börjar sladda mot nedflyttning så svårt att förutspå vilket lag de ställer på banan. Kan därmed bli ett svårförutsägbart resultat, hoppas bara att det inte blir lika och omspel…

Pelle:
Två lag med andra prioriteringar än just FA-Cupen och även om både Ipswich som Rotherham, med största sannolikhet, kommer att starta med hyfsat ordinarie elvor, så är det tämligen osäkert hur mycket själ och hjärta vi kommer att få bevittna idag. Mitt eget engagemang för FA-cupen (och andra cuper) har alltid varit lite si så där. Men visst skulle det vara kul om vi kunde slå ut Rotherham och med det, få en fortsättning på äventyret. Och det känns väldigt görbart, faktiskt.

AC:
Rotherham är ju inte i någon mästarform direkt. En seger på de senaste 12(!) matcherna. Vi är ju inte precis kliniska heller så jag skulle säga att det är en ganska öppen historia. Det blir intressant att se hur vi står mot ett undre-halvan-lag i the Championship. Stay positive!

 

Det ryktas en hel del om olika anfallare på väg in. Whittaker, Broadhead, Wickham och många fler. Men vem är du mest sugen på, och vem tror du att det blir, om det nu blir nån?

AC:
Broadhead är återkallad av Everton så av ovanstående tror jag på honom och om man ska tro skriverierna så har vi ett bud på bordet som ska vara accepterat. Det låter finfint i mina öron. Även Whittaker är återkallad från sitt lån i Plymouth men det känns lite mer långsökt. Broadhead blir bra!

Martin D:
Jag är väldigt rekryteringsbenägen och hoppas att man avnoterar de långtidsskadade från truppen så vi får plats med fyra nya in.

Just gällande vilken kompetens som behövs så lutar jag efter flera års harvande i denna liga åt att tänka mer kortsiktigt. Dvs att ta in färdigutbildade, oskadade, formtoppade spelare med matchtempo i kroppen - och helst då samtidigt sänka kvaliteten hos rivaliserande klubbar. Eftersom renodlad centrala strikers är vårt största behov skulle Clark-Harris (Peterborough) eller Collins (Bristol) kunna matcha det resonemanget. Även Whittaker kan kvala in trots sin ungdom tack vare sin uppvisning för Plymouth hittills denna säsong, men han är inte lika utpräglad striker. Givetvis skulle man kunna trumfa detta med att ta in en Championship-fähig anfallare som är on the roll direkt såsom Broadhurst (ser jag inte heller som striker) eller Will Keane. Lån ser jag som helt ok alternativ till köp (t o m troligt att vi som krydda på moset även tar in en ny ung lånespelare från PL som ersättare för TJJ) eftersom det vi behöver från nu till säsongsslut inte behöver vara samma sak vi behöver fr o m nästa säsong. Får man inte in någon av de som jag ovan ser som strikers så blir nog ett troligt val att man jobbar hårt för att få låna in Hirst som bänkats av Blackburn mestadels under säsongen - dock är det en liten risk med detta eftersom han kan ha tappat matchtempo och form från sommaren då vi bedrev hetsjakt på hans signatur.

Övriga kandidater som är bänknötare, unga (U20) eller bra fast halvskadade eller i formsvacka skulle såklart kunna vara toppen på längre sikt. Jag är då som sagt av mer kortsiktig karaktär i denna fråga. Det vore högintressant att veta vilket tidsperspektiv som de styrande av ”the Project” har. Jag blir ändå orolig när KMac börjar påminna om att det är en enorm utmaning om vi ska lyckas med att bli uppflyttade. Självklart är det så, men det låter olycksbådande att understryka det, lite som att man nu börjar inse att vi nog får sikta på nästa säsong istället…

Sedan finns det strikers som inte innebär någon egentlig förbättring och där sorterar jag in ex Bonne och Wickham. Tyvärr för Bonnes skull, jag skulle annars älska att ha en så Ipswich-dedikerad spelare i laget, men det är kanske för naivt fotbolls-romantiskt…

Pelle:
Ja, det är många spännande anfallsnamn som har förekommit i ryktesfloran, men samtidigt så måste man ju ta det som står i press och allehanda forumtrådar med en viss nypa salt. Januarifönstret är ett riktigt rävspel, med många inblandade Pellejönser….. och det är samma visa varje gång vid den här tidpunkten. Skulle inte alls bli förvånad om det till slut dyker upp någon som gått oss helt under radarn. Hur som helst, jag tror (för att jag själv anser det) att KMac vill ha in en kraftfull forward. Någon som kan ta emot och hålla i bollen på motståndarens planhalva, bra i huvudspelet, villig att slita hårt och dessutom väldigt instinktiv i sina avslut. Det är åtminstone vad som förutsätts av en anfallare då man spelare det system som vi gör. Men det är fan inte lätt att hitta en spelare på den här nivån som är så allround och samtidigt är en utpräglad målskytt. Närmast kommer man ju att tänka på Peterboroughs Johnson Clarke-Harris, men det vore en utopi att han till slut skulle hamna här hos oss. Nathan Broadhead, som vi verkar vara seriöst intresserad av skulle vara en riktig ”statment signing”, men samtidigt tycker jag att han inte är den spelartyp som vi behöver för nu. Mångsidig, kan spela som central anfallare eller på anfallskant, men saknar lite tyngd och robusthet. Nåväl, vi får tids nog se vad som händer och sker med Broadhead. Däremot håller jag det inte för osannolikt att vi snart kommer att få se Leicesters George Hirst här, på lån säsongen ut. Ni vet killen som vi var ute efter under hela sommaren, men som istället hamnade i Blackburn på lån (där han i princip inte alls fått spela).

 

Bonusfråga: Jag har varit sjuk i veckan och bingetittat på bland annat ”Welcome to Wrexham”. Många igenkänningsfaktorer i den: kritiskt med val av manager, ett lag som måste ”gella” och att det är så in i bängen svårt att ta sig upp en division. Om du har sett den, vad tycker du att den har att säga om Ipswich i nuläget?

Pelle:
Har inte sett den.

AC:
Inte sett…än. Är (tyvärr?) lite naivt förtjust i Ryan R. så jag kommer nog uppskatta den.

Martin D:
Har tyvärr inte hunnit titta på denna serie mer än 5 minuter pga livet…

 

2022
31
Dec

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 52 (NR 392)

Publicerad 09:54 av Nigge

I årets sista lördagspanel ger Pelle, Dan och Kassör Hedensjö svar på Nigges frågor. Ha ett fint nyår alla Ipswichfans!

Happy New Year!

 

Stabil vinst i lördags och en poäng i veckomatchen i Portsmouth. Vad tar du med dig från de båda matcherna?

Pelle:
Att vi får med oss fyra poäng vilket får väl sägas är helt klart godkänt, samt att vi fortsätter spela mycket fin fotboll. Men (ständigt dessa men….). Relaterat till den bolldominans vi har, så är vi fortfarande alldeles för uddlösa framåt och slarviga bakåt. Inte bra då våra toppkonkurrenter tyx vinna match efter match just nu. Är jag då orolig inför fortsättningen? Nej! Eller kanske lite……

Dan:
Att vi är bäst när vi leder. Då tvingas motståndarna att blotta sig bakåt, vilket vi verkar behöva för att kunna vinna matcher. När vi hamnar i underläge, som mot Portsmouth, backar motståndarna hem och täpper till. Och är det nåt vi inte är jättebra på, så är det att bryta ner försvar. Men jag måste ändå ta med mig att vi trots allt fick fyra poäng, att vi glänste mot Oxford och var överlägsna mot Portsmouth. Men, som sagt, lite jobbigt att vi inte lyckas dra nytta av vårt spelövertag och göra fler mål. Och lite orolig över att vi inte skapade så jättemånga målchanser mot Portsmouth. Men mer om det i nästa fråga.

Kassör Hedensjö:
Det som är tydligt i de båda senaste matcherna är att Ipswich är spelmässigt överlägset sina motståndare vilket all statistik visar. Och har egentligen varit det i alla matcher den här säsongen. Trots att laget har gjort flest mål i serien tycker jag att laget skulle kunna skapa fler kvalificerade målchanser och spela lite mer direkt den sista femtedelen av planen. Det är snyggt, snabbt och effektivt fram till straffområdet där bollen gärna går bakåt och spelet stannar upp igen. Det var oerhört frustrerande mot Portsmouth som inte behöver skämmas över poängen. Jag när ändå en övertygelse, eller dåres förhoppning, att Ipswich kommer att vinna serien när den ska summeras i början av maj. Ipswich är helt enkelt FÖR bra för övriga lag. Om man ska se det i ett större perspektiv så var nog uppfattningen inför denna säsong att Ipswich och Portsmouth skulle vara hyfsat jämbördiga men man slås ju av hur mycket bättre och längre Ipswich har kommit.

 

Det har varit mycket snack om januarifönstret och hur många spelare som ska anskaffas. Hur tycker du att man ska tänka om man främst tar gruppdynamik, truppbredd och spetskompetens i beaktande?

Kassör Hedensjö:
Jag tillhör ju inte det förändringsbenägna släktet och dem som inte vill röra om för mycket i grytan och gruppen när det mesta tycks flyta på fint. "If it ain´t broke, don´t fix it". Truppen ser väldigt bra ut med bra balans och kvalitetsspelare på bänken. McKenna har en tydlig spelidé och laget har fått en identitet som saknats länge. Som antytts i fråga 1 ovan önskar undertecknad ett lite snabbare och mer direkt spel än vad som varit hittills. Om det behöver förstärkas någonstans så ser det lite tunt ut längst fram bakom Ladapo och jag ser gärna en pålitlig striker som inte behöver mer än ett eller ett par lägen för att göra mål. Det räcker så.

Pelle:
Undantaget någon enstaka match, så tycker jag att vi sett lite energilösa ut sedan mitten på november och truppen har ett uppenbarligt behov av att injiceras med lite intensitet till nu i januari. Tänker att två till tre spelare in, är att räkna med. Kanske så många som fyra, lite beroende på hur marknaden ser ut och hur de som bestämmer resonerar. Primärt tror jag att KMac & Co är ute efter spetskompetens, spelare som omedelbart kan gå in i startelvan och göra jobbet lite bättre och som med sina spelarattribut kan komma att lyfta hela laget. Strategiskt kan spelarna även vara investeringar inför en tillvaro på högre nivå än just League One.

En kvalitativ anfallare/målgörare är givet. Förmodligen även en teknisk skicklig offensiv mittfältare/ytter. Men sedan behöver vi även addera med en eller kanske två back-up spelare. En ung lovande anfallstalang (som lån från en klubb i Premier League) för att ersätta John-Jules är om inte nödvändigt, så åtminstone tänkbart. Och utöver det så behöver vi få in en defensivt skicklig mittfältare för att täcka upp för skadade Panutche Camara och Dom Ball. Är tre, fyra nya spelare för många i det här läget? Ja, kanske. Det beror lite på vad vi kan få in. Det är inte antalet spelare som är det väsentliga, utan helt och hållet vad de kan bidra med i fråga om kvalitet. Och sedan kan eventuellt Ball och Camara komma att (tillfälligt) avlistas från truppen då de troligtvis är skadade säsongen ut. På så sätt skapar man utrymme för att kunna ta in nya, något mer erfarna spelare i truppen. Massimo Luongo som i detta nu, provspelar för oss, skulle absolut kunna vara en av dessa. Ett korttidskontrakt där skulle gillas av mig. Han spelade ett antal matcher för oss på lån från Tottenham för en tio år sedan. Paul Jewell beskrev Luongo i relation till talang och teknik som en spelarvärvning som skulle få fansen att ”drooling from their mouths”. Nu blev det väl inte så mycket dreglande då han inte fick spela mer än en nio-tio matcher innan Jewell sparkades och Mick McCarthy tog över och gjorde sig av med Luongo ganska omedelbart (mest kanske för att en tunn lånespelare och pojkvasker från Tottenham inte är något att luta sig mot då man strider i bottenträsket, som vi gjorde då). Men Luongo har vuxit till sig. Mer erfarenhet. Mer muskler. Och numera tar han ett mycket stort defensivt ansvar. Annars sitter jag funderar på om vi skulle kunna lösa ut den skotska hårdingen Greame Shinnie från Wigan (då han inte får spela regelbundet) eller om ett lån av Sunderlands Jay Matete (som inte heller han får spela regelbundet) skulle vara möjligt? Ja asså om det skulle skita sig med Luongo, då alltså.

Att vi behöver få in spelare med bra karaktärsdrag är självklart, men på den här nivån finns det betydligt färre primadonnor än högre upp i seriesystemet. Det där behöver vi nog inte oroa oss för. Och med den professionalism, grundtrygghet och feelgood-faktor som numera finns i klubben är jag ganska säker på att de nya spelarna kommer att underordna sig kollektivet, likväl som de gamla spelarna kommer göra allt för att inkludera de nya. Konkurrens är ofrånkomligt. Till och med nödvändigt. Det kan alla fotbollsspelare förhålla sig till.

Dan:
Vi såg ju när skadorna kom att behovet av en bred trupp finns. Även om vi redde ut det. Men det kan behövas lite större bredd, och kanske främst i anfallet. Och det är nog mest där vi behöver rejäl spetskompetens. Ladapo saknar den där riktiga killerinstinkten och Jackson springer mest runt utan nån riktig slutprodukt. Och jag tror inte att Ahadme är lösningen. Nej, en stor, stark frontlöpare med bra tajming, är vad vi behöver. Frågan är bara var vi hittar honom. För det känns som om vi har tillräckligt bra framspelare i den trupp vi har.

 

Om vi tittar framåt så bjuder januari på lika många ligamatcher som december gjorde, dvs fem. Lägg därtill cupmatch mot Rotherham. Vilka matcher i ligan ser du som nyckelmatcher för en fortsatt framgångsrik säsong?

Pelle:
Matchen på Portman Road mot Plymouth den 14:e januari kan inte anses vara något annat än just en nyckelmatch. Kan dessutom vara den viktigaste matchen hittills för ITFC under den gångna säsongen. Vi behöver verkligen vinna den matchen. I övrigt är ju alla andra matcher i januari givetvis också väldigt väsentliga, men ingen av de sticker ut på samma sätt som matchen mot Argyles.

Kassör Hedensjö:
För att använda en gammal och sliten klyscha så blir varje match som en cupfinal. Både för oss och våra motståndare. För att vara ett topplag har vi inte vunnit så många av de senaste matcherna och de närmaste konkurrenterna har börjat vinna mer kontinuerligt på sistone. Det vore därför välbehövligt med en vinst i årets första match borta mot Lincoln. En nyckelmatch blir annars mot serieledande Plymouth den 14 januari.

Dan:
Den stora nyckelmatchen är givetvis den mot Plymouth. En riktig sexpoängare. Om vi kan vinna den, skulle allt se ännu mycket bättre än nu. Med det sagt, ser matcherna i januari inte jättelätta ut. Två tuffa bortamatcher, med revansch att utkräva mot Lincoln, och sen ett revanschsuget Oxford. Men det ska väl ändå ge minst fyra poäng. De tre hemmamatcherna kan bli avgörande, där matchen mot Plymouth känns viktigast. Morecambe bör vi kunna avpollettera, men Accrington har vi ju alltid problem med. Om man är försiktigt optimistiskt borde det ändå kunna bli sju poäng. Och om vi tar tre mot Plymouth hankar vi oss kvar i toppen. Sen kan det bara gå uppåt. Och cupen? Ja, det kan gå hur som helst, men det vore väldigt roligt att slå ut ett Championshiplag och få fortsätta cupresan.

 

2022
17
Dec

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 50 (NR 391)

Publicerad 11:49 av Nigge

Sista matchen innan julhelgen är över oss. Hur ska vi lyckas bibeålla placeringen i topp, vad tycker vi om Aluko och Evans och slutligen en genomgång inför eftermiddagens fight i High Wycombe. COYB!

2 poäng/match = uppflyttning

 

Ordningen är återställd. Vårt älskade Ipswich toppar ligan. Nu gäller det bara att fortsätta på samma sätt, men kommer vi att lyckas med det? Och hur ska vi bära oss åt?

Pelle:
Genom att fortsätta göra det vi gör….ta poäng och inte förlora matcher. Om vi kan fortsätta med det, d.v.s. snitta två poäng per match så bör vi infinna oss på plats ett eller två (med en bra bit över 90 poäng) då säsongen är slut. Samtidigt finns det ju aldrig några garantier att det som gäller för nu, ska komma att gälla för sen. Vi är känsliga för skador på nyckelspelare, vår anfallsbesättning borde göra mer mål och defensivt har vi problem med motståndarens inlägg och crossbollar. Att vi behöver förstärka i januari är självklart. Vi behöver få in spetskompetens och energi för resterande del av säsongen.

Martin D:
Jag pekade ut Posh och Portsmouth som nyckelmatcher och den första gick ju bra… Det är små marginaler och ingen som såg matchen kan ju ha känt att det här är lugnt… Eftersom det trots allt gick vägen så är det lättare att se allt rosenrött, men jag tror att vi får förlita oss på en del flyt och hålla tummarna för att detta ska se bra ut till jul för det är minsann inte givet. Flyt och domslut har vi ju inte riktigt överösts med på slutet känns det som, men om vi fortsätter att kämpa så måste det väl ändå vända någon gång? Jag har höga förhoppningar till Januarifönstret, ser gärna en signaturvärvning tidigt som kan sätta lite skräck i motståndarna. Vi behöver få in en 3-4 spelare som potentiell skulle kunna gå rakt in i startelvan (inte fler som är skadade från start tack). Dessa förstärkningar är behövliga om vi ska ha en fortsatt skadetrend som nu, de behövs för att kunna slänga in i mixen vid 60 min för att då avgöra/vända matcher samt att vi ska kunna rotera om någon/fler faller ned i formdalar. Dessutom kommer våra konkurrenter att förstärka så det handlar delvis om att behålla de relativa styrkeförhållandena.

Nigge:
I linje med tidigare argumentföring från undertecknad så kommer jag sitta lugn i båten så länge vi har ett poängsnitt på 2.0 eller mer. För närvarande har vi det imponderande snittet 2.14 och har således marginal för någon mindre bula i decemberformen och ändå hålla näsan över snittet på två. För att ge exempel på hur man håller en tvåpoängsnittsform så kan man alltså över en femmatcherssekvens vinna tre, spela en oavgjord och förlora en. Det är dock ingen lätt form att hålla över längre tid, så alla belackare kan kika på nuvarande snitt och fråga sig själva om det verkligen är rätt inställning att tycka att säsongen går åt helvete. Hur åstadkomkmer man då en dylik formkurva under resten av säsongen? En bra grej är att slippa fler skador och det får vi väl bara hålla tummarna för att det inte blir fler som skriver upp sig på långtidsfrånvarolistan. Om vi i övrigt kan hålla fast vid den fantastiska bortaform vi har visat upp och vässa hemmaformen något så har vi väldigt lite att oroa oss för. Någon svacka kommer oundvikligen att komma och det gäller bara att hålla den kort så att det inte blir en för stor grop att gräva sig upp ur. För att sammanfatta och inskärpa: ETT SNITT PÅ TVÅ POÄNG PER MATCH KOMMER ATT RÄCKA TILL UPPFLYTTNING!!

 

Aluko tillbaka överraskande tidigt: rakt in i startelvan och 75 minuter i benen. Hur skönt var det att se honom tillbaka?

Nigge:
Hur skönt? Krypa-ner-i-fåtöljen-under-filten-med-en-pinne-rom-i-glaset-skönt. Jag älskar Aluko (rent fotbollsmässigt) och hans aura av pur klass. Han är en väldigt elegant fotbollsspelare och nyttig pjäs på planen för oss. Hoppas han håller sig skadefri resten av säsongen.

Pelle:
Snacka om tidig julklapp. Och jag tror inte alla förstår hur viktigt det är att han nu är tillbaka på plan. Med viss konkurrens är han den spelare i vår trupp som har bäst teknik, bäst spelförståelse och bäst förmåga att hålla i bollen. Professionell och ansvarstagande. Helt klart en favorit.

Martin D:
Ja det var mycket skönt att se, han erbjuder något nytt och det är säkert ännu bättre med en sådan ledargestalt på plan förutom i omklädningsrummet. Det bästa med prestationen var att han verkar ha konserverat formen, det är inte givet, låt oss hoppas att det inte bara var ett högt adrenalinpåslag. Kanske kan han ge anfallsformationen det självförtroende som behövs för att man ska gå rakare på mål, få iväg tidigare avslut och därmed iaf ge bollen chansen att trilla in i mål.

 

Lee Evans siktar på comeback till julhelgen. Bra med lite backup, men ska han direkt få ta över Humphreys plats?

Martin D:
Jag brukar ju inte vara Evans främste tillskyndare, men visst behövs han när nu Ball verkar vara borta för resten av säsongen. Humphreys (vara namn på matchtröjan f ö var felstavat häromsistens) är en talang, men saknar den fysik och erfarenhet/rutin som Evans har så om Evans kommer tillbaka så tror jag att han går rakt in i laget - eller så går någon av våra nyförvärv in där istället för både Evans och Humphreys... Även om det såklart kan kännas tungt för H att tappa startplats tror jag det är klokt att avlasta unge herrn från det tempo han är ovan vid så inte han också blir skadad.

Nigge:
Underbart om han kommer tillbaka till julhelgen så att vi har lite backup. Det är tätt med matcher kring jul och nyår, så det behövs många att välja mellan. Tillsammans kan gänget på mitten förhoppningsvis ta oss igenom det täta matchandet med en rejäl poängansamling. Jag tänker att Humphreys ändå startar på juldagen, men att man kanske switchar till tisdagsmatchen mot Pompey.

Pelle:
Ja, Evans bör komma in i startelvan så fort han är redo för det. Dels för att han har gedigen erfarenhet av fotboll på den här nivån, dels för att han är fysiskt starkare än vad Humphreys är. Den senare har ju varit mycket bra, men samtidigt har Sam Morsy fått axla ett större ansvar på mitten när inte Evans spelat, vilket kan ha hämmat Morsys offensiva spel.

 

Wycombe i dag. Vem passar på topp i den här matchen, tro? En snabb Jackson, en fysisk Ladapo eller en ettrig Ahadme?

Pelle:
Jag har en del kunskapsluckor då det gäller Wycombe Wanderes, men vet med mig att de brukar bygga sitt spel på sina starka fysik och hårt kollektivt gnetande. Om inte veteranen och frisparksspecialisten Joe Jacobson kommer till start, så kommer troligtvis backlinjen bestå av Alfie Mawson och Ryan Tafazolli, båda duktiga på huvudet, men lite tröga då bollen rör sig snabbt utmed marken. Detta borde, baserat på tidigare KMac-resonemang, borga för att Kayden Jackson återigen får starta (som så många gånger förr då vi spelar på bortaplan). Personligen ser jag hellre att Big-Freddie Ladapo ges den möjligheten.

Martin D:
Ja, detta blir en helt annan match än senast. Tajt, fysiskt och fult tror jag på. Vi är visserligen obesegrade i ligan de senaste 7 matcherna, men vi har börjat släppa in fler mål än tidigare och målskyttet är lite hackigt så… Det kommer bli fullsatt på arenan och mattan på Adams Park är uppvärmd så matchen kommer att spelas oavsett vart kvicksilvret letar sig ned (däremot har de tydligen haft problem med frysta vattenledningar t ex på toaletterna eftersom britterna envisas med att tycka att det är en smart idé att dra oisolerade vattenledningar utanpå väggarna), men jag är rädd för att vi kommer bli nedmalda och fysiskt utklassade i denna match så jag säger att vi behöver så många kilo kött som möjligt på plan… Börja då med Ladapo och byt in Ahadme, eller tvärtom. Eftersom KMac visat en faiblesse för den relativt snabbe, men osamspelte och ojämne, Jackson så är jag dock övertygad att han kommer att få startbiljetten.

Nigge:
Klassiskt sluggergäng och dessvärre tror jag att Jackson får förtroendet igen. KMac har en förkärlek för den mannen som omgärdas av snabbhetsmyten, så jag blir inte överraskad om Kayden startar. Killen kan ju springa, men ryktena om hans kvickhet äro kraftigt överdrivna. Ladapo vet man å andra sidan aldrig var man har och Ahadme känns oprövad. Jag litar ändå på att Chaplin, den lille filuren, levererar en balja i eftermiddag.

 

 

 

Nästa match
den 7 februari 2023 kl 20:45

Burnley - Ipswich Town (FA cup)

Senaste nytt om Ipswich Town

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden