2021
18
Sep

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 37

Publicerad 08:31 av Nigge

Det går inte så bra för vårt blåvita gäng och det grymtas i supporterleden. Lördagspanelen ger sin syn på sakernas tillstånd. Det är så man vet att idag är det lördag. 

Statistiken talar inte för oss :(

 

Burns är i skrivande stund upphov till tre av de fyra senaste artiklarna på twtd. Har han rätt i att a) vi supportrar ska ha tålamod och b) vi mycket väl kan ligga i topp i ligan vid april månads utgång?

Kassör Hedensjö: Jag har haft tålamod i drygt 40 år bortsett från några enstaka säsonger och gudarna ska veta att vi Ipswichsupportrar är luttrade och härdade vid det här laget. Icke desto mindre så är det väl rimligen så att det tar tid för ett lag med så pass många nya spelare/tränarstab och ett nytt spelsätt att anpassa sig så tålamod är nog det vi behöver ha. Om vi kan ligga i topp i slutet av april? Nja, ingenting är omöjligt men det låter onekligen som en tuff uppgift. I synnerhet om man tittar på vilka lag vi konkurrerar med och hur de har startat serien. I veckan publicerades det också en artikel i East Anglian Daily Times som belyste vilka placeringar som lagen slutade på efter lagets position efter sex omgångar (dvs där vi befinner oss nu). Statistiken sträcker sig 20 år bakåt i tiden, från säsongen 99/00, och visade att endast tre lag som låg på samma placering som oss, 22:a, har slutat på direktuppflyttningsplats (samtliga slutade tvåa). Därutöver har endast Blackpool från nedflyttningsplats, som låg sist efter sex omgångar förra säsongen, gått upp via kval. Mer illavarslande är att hälften av lagen som låg på plats 22 efter sex omgångar trillade ur League One. Men så illa ska det väl inte behöva gå för Ipswich. Jag hoppas och vill så gärna tro att vi kan nypa en kvalplats till våren. Om någon vill läsa artikeln från EADT kan ni klicka på länken https://www.eadt.co.uk/sport/ipswich-town/examples-itfc-can-look-to-after-slow-start-8327952

Dan: Det är väl så journalister gör för att vrida ur det mesta ur en intervju. Bra med många artiklar för att få fler klick, som det heter.

a) Vi supportrar måste nog ha tålamod, ja. Och vad har vi egentligen att välja på? Att sparka Cook nu skulle bara göra saker etter värre. Då skulle hela karusellen börja om igen, och då skulle vi få ännu svårare att få stopp på snurren.

b) Visst kan han ha rätt, men jag har svårt att se det. Men å andra sidan har vi ju faktiskt 40 matcher kvar att spela, och det gör 120 poäng. Men det måste nog vända ganska snart, och det vete tusan om det gör. Så jag är ganska tveksam till att han får rätt.

 

Var det rätt att lufta ett nytt gäng i tisdagens fight mot West Hams U21?

Dan: Det var rätt såtillvida att fler spelare fick chansen att visa upp sig. Frågan är om det var nån som egentligen tog den chansen. Men det var kul att lite ungdomar fick lite speltid. Och Albie Armin gjorde verkligen inte bort sig. Och Morsy visade i alla fall lite bollvinnande egenskaper, vilket vi ju verkligen har saknat.

Men det var fel såtillvida att det kanske var ytterligare en chans att spela ihop ett lag, så att den där efterlängtade gelen skulle få chans att verka. Men om vi hade ställt upp med mer av en förstaelva och ändå förlorat, hade nog kritiken inte varit nådigare, om man säger så.

Kassör Hedensjö: Det känns som om Cookie satt med Svarte Petter inför Pizzacupmatchen och hade fått kritik hur han än hade formerat laget i denna rätt betydelselösa match. Eftersom truppen anses ha ett större djup än tidigare år så kan jag tycka att det är bra att hålla spelare som förväntas kunna spela i startelvan få speltid. Däremot tycker jag att det var lite väl många "fringe players" som fick chansen i den här matchen. Jackson? Verkligen? Jag hade hellre sett "givna" startspelare som underpresterat hittills, t ex Fraser, Chaplin och Piggot, få chansen till lite mer speltid för att komma upp i nivå och samarbete.

 

Lincoln borta idag och inte utan att en undrar hur vi ska kunna börja vinna just idag. Hur ska vi göra för att börja vinna just idag?

Kassör Hedensjö: Bra fråga. Till att börja med måste vi minimera de individuella misstagen. De är på tok för många och har kostat Ipswich många poäng. Sedan kanske vi snarare behöver en grisig uddamålsvinst i det här läget än frejdig anfallsfotboll som vi vant oss vid men där resultaten uteblivit. Säkra bakåt först. Sen gör vi minst ett mål mer än Lincoln. Så vinner vi matchen. Vi behöver skapa vinnarmentalitet och kanske minskar pressen inför den här matchen då det är första matchen denna säsong då vi inte är stora favoriter att vinna.

Dan: Nej, inte mycket som talar för en vinst. Mer talar väl för att Bishop gör en toppenmatch och sätter ett hattrick. Jag vet faktiskt inte hur vi ska bära oss åt, förutom att täppa till bakåt, hur nu det skulle gå till, och förlita oss på att vi, med våra trots allt offensiva kvaliteter, lyckas sätta ett mål eller två. Men det stora frågetecknet är ju hur Cook ska få defensiven att funka, och om han ska lyckas placera de två defensiva mittfältarna i bättre positioner, där de får vara med mer i spelet, och kanske lyckas vinna en boll då och då. Så det gäller verkligen för hela den defensiva enheten att lyfta sig ett par snäpp. För med Cooks taktik lämnas mittbackarna ofta väldigt ensamma där bak, där de förväntas täcka väldigt stora ytor, när ytterbackarna har pinnat uppåt i anfallet och de defensiva mittfältarna är ute och yrar nånstans där de inte bör vara. Och då ramlar det lätt in några mål bakåt, vilket vi med alldeles för stor tydlighet har fått lära oss den här säsongen. Nej, tyvärr, ingen vinst i dag.
 

2021
11
Sep

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 36

Publicerad 10:08 av Nigge

Dags att vända på skutan, folks! Panelen ger er startelvor och svar på vad Cook har filat på under speluppehållet samt vilka svaga sidor vi har.

Nu vänder det! Väl??

 

Vad hoppas och tror du att Cook har gnuggat extra mycket hos spelarna de här två veckorna utan match?

Pelle: Försvarsspel…..och att spelarna nu lärt sig namnen på varandra. Ett drömscenario hade ju varit om Paul Cook hade anammat lite svensk förskolemetodik, d.v.s. att alla samlas i en ring och så omnämns var och en med sitt namn i en gemensam sång. Typ; …”Och Morsy är här… och Burgess är här….och tänk vad roligt att Kyle Edwards är häääär…..och i vårt glada gäng har vi Celina här igen…..och hejja, hejja Celina är här …”

AC: Förhoppningsvis lite taktiska och sammansvetsande spelövningar, och jag är tämligen säker på att det varit full fart då manager, såväl som spelarna lär känna pressen. Säsongen är lång, men vi har väl egentligen inte råd att fortsätta med inledningens slarv och misslyckanden om vi ska haka på Sunderland, Accrington och Burton(!) och allt vad de heter, där uppe i toppen…

Nigge: Jag har en förhoppning om att försvarsspelet har fått sig en omgång, men skulle kanske inte sätta allt för många slantar på det. Annars är Pelles förslag föredömligt. Kanske kan mixa det med Under hökens vingar så de får lära sig vilken färg som man ska passa bollen till.

 

Om vi låtsas att alla spelare i truppen var hela och i toppform. Hur skulle du då formera din bästa elva?

AC: Vi har en snudd på overklig bredd som nästan är svår att ta in. Inser efter en genomgång att spelare som Chaplin, Harper, Carroll, Fraser, Barry, Bonne, Norwood, Woolfenden inte tar plats. Det känns onekligen något ovant att disponera den bänken! Utan att ha sett samtliga nyförvärv spela så formerar jag en trolig bästaelvan så här enligt 4-2-3-1: Walton – KVY, Edmundson, Burgess, Coulson – Morsey, Evans – Burns, Celina, Edwards – Pigott

Och då hade jag egentligen inte varit extremt missnöjd med: Hladky – Donacien, Woolfenden, Nsiala, Penney – Harper, Carroll – Chaplin, Bonne, Fraser – Norwood, om någon frågat mig efter förra säsongen.

Pelle: Ingen enkel uppgift, det här. För hur man än vänder och vrider på det, så blir det till att man måste utelämna spelare med enastående kvaliteter. Och i min elva så finns exempelvis inte Rekeem Harper med. En blivande storspelare som påminner lite om en ung Patrick Vieira, men jag tror att Sam Morsy och Lee Evans (som känner varandra bra efter spel i Wigan) just nu, utgör en starkare ryggrad. Likaså har jag valt att peta energiske Macauley Bonne som överraskat väldigt positivt. Trots att den senare har blått blod rinnandes i sina vener, så anser jag att Joe Piggotts egenskaper och attribut är av större betydelse för helheten och balansen i laget.

Christian Walton // Kane Vincent-Young – George Edmundson – Cameron Burgess – Hayden Coulson // Sam Morsy – Lee Evans // Kyle Edwards – Scott Fraser – Bersant Celina // Joe Piggott

Nigge: Herrarna ovan har gjort föredömliga bedömningar. Möjligen hade jag gett Donacien vänsterkanten istället för Coulson i backlinjen. På mitten hade jag föredragit Burns och på topp flåsar Bonne Piggott i nacken i kampen om startman. 

 

Och så en liten uppföljning på förra frågan. I vilken lagdel är vår svagaste? Vilken lagdel är vår starkaste? Vilken lagdel är den mest överbelastade? Och vilken lagdel kommer att ge Cook störst huvudvärk?

AC: Min bedömning är att vi egentligen inte har någon svag lagdel med den truppen vi förfogar över. Målvakt och backlinje har ju dock visat sig vara lite svajiga och jag tror att vi lidit av frånvarande spelare men förhoppningen är att Walton och Edmundson kommer lyfta oss.

Den starkaste lagdelen, som även är den mest överbelastade och gissningsvis den som kommer ge Cook mest huvudvärk är trojkan framför Morsy/Evans och/eller Harper/Carroll då. Holy moly…

Pelle: Det är i de offensiva lagdelarna som vår primära styrka återfinns. Sju spelare konkurrerar om de tre platserna bakom den centrala anfallaren. Och fyra spelare slåss i sin tur om just den positionen (anfallspositionen, alltså). Otroligt. Samtidigt är balansen lite skev, för medan vi har en drös av kvalitativa krafter i offensiven, så är det sämre ställt i den defensiva delen av lagbygget. Detta, samtidigt som Cooks spelfilosofi faktiskt ställer väldigt höga krav på just de defensiva spelarna. Men vem ska ersätta Morsy när han blir avstängd? Vem tar Burgess roll om han skulle linka ut skadad? Vem tar upp Kane Vincent-Youngs fallna mantel om den senare hamnar i en djup formsvacka? Jo, jo det finns täckning….jag vet, men Nsiala, Donacien m.fl. är mer av spelare som ”täpper till hål” än spelare som lyfter laget till nya höjder. Har Paul Cook anlag för migrän, så finns det risk att sårbarheterna i den delen av lagbygget blir till en utlösande faktor.

Nigge: Om vi fokuserar på vilken lagdel som ger mig störst huvudvärk så är det definitivt försvaret. Man kan inte släppa in två mål per match och vara med i toppen av den här divisionen. 

 

2021
4
Sep

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 35

Publicerad 10:05 av Nigge

Panelens uppdrag denna vecka är att dryfta det faktum att det kommit in 19 (!) nya spelare innan transferfönstret stängde, uppehållet för landslagsspel samt om det verkligen var nödvändigt med en ny keeper. Dan och Pelle, take it away!

Läs mer...

19 nya!!

 

Det är alltså 19 nya spelare in genom dörren till Portman Road. Vad är dina reflektioner kring det stora inflödet av spelare och att de flesta av ”våra egna” fått foten? Och det jag går och funderar jättemycket på: vad tror ni de nya spelarna har för kontrakt när det gäller ekonomisk kompensation för deras tjänster?

Pelle: Vilket j-vla transferfönster. Makalöst! Och trots Paul Cooks förvarningar om ”Demolition Man”, så hade jag i min vildaste fantasi aldrig kunnat tro att det skulle bli som det faktiskt blev. Och som exempel så uttryckte jag mig i en lördagspanel strax innan sommaruppehållet, att jag trodde att vi skulle få se nio nya spelare komma in. Det blev visst några till. Ja, jösses. Men var och en av dem kan nog sägas vara en uppgradering på vad vi hade tidigare. Och jag håller med Cook och Ashton att det var dags för en stor omdaning. Gillar normalt inte uttrycket ”ut med det gamla, in med det nya”, men utifrån var klubben befann våren 2021, efter 13 trötta år med Marcus Evans, så var nog det här, det som behövde göras. Och genom att värva spelare under ett transferfönster där flertalet andra klubbar, på grund av pandemisituationen, inte kunnat ”shoppa loss” som vanligt, så har vi på mycket kort tid, lyckats få in mängder av kvalité. Som framgångstörstande ITFC-supporter, så har detta varit underbart att få uppleva. Men spelaromsättningen är givetvis för stor…på sådant sätt att det kommer ta tid att få ihop alla pusselbitar. Men samtidigt påvisar värvningsstrategin långsiktighet, på ett sätt som vi ITFC-supportrar nog inte heller är vana vid. Merparten av spelarna vi fått in är att betrakta som långsiktiga investeringar, dels i form av sitt vidareförsäljningsvärde (som givetvis kommer att återinvesteras i laget), men också för att de kommer att göra Ipswich Town till ett betydligt bättre lag….för här och nu….men också för en morgondag i Championship. Sen kan man ändå fråga sig om Sone Aluko kommer att betyda lika mycket för fansen, som exempelvis Teddy Bishop gjorde? Man kan också fråga sig om det var rätt att skicka ut Dobra på lån, samtidigt som vi utvecklar en 18-åring (Louie Barry) för en annan klubb (Aston Villa). Tiden får utvisa. Men generellt sätt har det varit smarta värvningar. Och Mark Ashton, som av fansen numera betraktas som den bästa värvningen hittills, har ju gjort ett fantastiskt jobb på den fronten. Och det ser ut att ha varit bra och genomtänkta affärer, inga vansinnesgärningar. Men självklart kostar kvalité …i form av löneutbetalningar. Men även om löneomkostnader ökar markant (om de nu gör det…Ashton har nämligen hävdat att så inte skulle vara fallet), så finns det i dagsläget ingen anledning till oro. Jag är helt övertygad om att ledningen har en strategi för hur man ska kunna hantera de högre omkostnaderna om vi skulle misslyckas med att gå upp under den här säsongen.

Hur som helst, Cook har nu det lag han ville ha. Det blev ingen Matt Crooks och ingen Sonny Bradley, men i övrigt så fick han det mesta som han pekat på. Misslyckas laget med att ta sig till Championship under den här säsongen, så har spelarna, Paul Cook och hans tränarstab underpresterat, men det är…..väldigt långt ifrån en katastrof. Vi kommer att returnera till Championship inom en inte allt för snar framtid. Om inte denna säsong, så till nästa. Och när vi återvänder, så kommer vi vara en bättre rustad klubb, en mer välskött klubb och en betydligt attraktivare klubb än vad vi någonsin var under vår förra sejour i Championship. Var så säkra.

Dan: Jag är inte översvallande positiv till den där svängdörren som har varit i gång och liksom bara snurrat fortare och fortare. Herregud, 19 spelare är i princip en hel trupp. Och ännu fler har ju försvunnit. Det känns lite som att själ och hjärta har slitits ut ur laget. Och man undrar lite om Woolfenden fick vara kvar bara för att han är ”homegrown” – utan en enda ”homegrown” spelare i truppen får man bara ha sex avbytare på matcherna tydligen – och för att vi råkade ha ont om centrala försvarare. Så det lär nog ta rätt lång tid för mig att hitta tillbaka till en plats där jag börjar känna intensivt för de enskilda spelarna. Lite är det till och med så att jag har tappat lite av det där lilla extra intresset; på nåt sätt är det som om Ipswich inte berör mig lika mycket längre, tyvärr. Men jag hoppas att den där rätta känslan kommer tillbaka snart. Kanske är jag bara en medgångssupporter, men det tror jag inte, eller? Nä, jag får faktiskt lite vibbar från Hurst-perioden, även om han inte värvade spelare av samma höga kaliber. Han värvade å andra sidan inte riktigt lika många heller. Men, som jag har skrivit förut, så lär det ta en del tid innan Cook får ihop nåt man kan kalla ett lag.

Jag tänker att många av de nya spelarna troligen har fått en för League One-förhållande väldigt hög lön. Varför skulle de annars gå till Ipswich? Bara för att de älskar Cook och vill göra allt för Ipswich? Knappast, va? Lite mer cynisk än så måste man nog vara.

 

Uppehåll för landslagsspel idag, dock på Wycombes initiativ. Under Lamberts ledning blev det upprepade fiaskoresultat i matcher i direkt anslutning till uppehållen. Finns det någon anledning att tro att denna mindre smickrande rad kan brytas?

Pelle: Det finns givetvis inga garantier för det, men en viktig skillnad den här gången, är att vi nu inte behöver oroa oss för att tappa momentum. För det är svårt att tappa något som vi, hittills under säsongen, inte har haft ….och även om det är trist att inte få se ITFC spela idag, så tror jag att uppehållet kommer lägligt. Det finns ett stort behov att spela ihop detta helt nya lag, slipa på detaljer, låta spelarna få lära känna varandra och samtidigt bara få pusta ut och landa lite. Uppehållet föder samtliga dessa möjligheter.

Dan: Det finns det faktiskt. Det ger Cook en jättechans att gnugga för fullt i två veckor och kanske få lite fason på spelet. Det kan vara ett första viktigt steg mot att göra ett lag av de 19 nya spelarna. Det kommer visserligen att krävas längre tid än så här för att få ihop det på riktigt, men det kan vara en bra början. Och ett sätt att visa oss fans att nu är det allvar, och att det är slut på den negativa rötan i klubben. Men, fan vet.


Vad har du att säga om målvaktsfrågan? Är de två vi startade säsongen med så svaga att det var befogat med rekryteringen av Walton?

Dan: Jag tycker inte att Hladky har varit en katastrof. Det har däremot försvarsspelet i stort varit. Och givetvis bidrar han till det också. Men han kändes kanske riktigt inte som Cooks förstaval heller. Samtidigt tycker jag varken att Hladky eller Holy är för svaga för League One-fotboll, och mest synd är det om Holy, som nu lär få hoppas på att bli utlånad eller få kontraktet ändat i en ömsesidig överenskommelse. För jag antar att Walton går in direkt som förstaval redan i nästa match, gammal Cook-favorit som han är.

Pelle: Ja, jo, kanske. Eller jag vet inte. Det är nog ett korrekt beslut, trots allt….nu när möjligheten med Christian Walton uppstod. Holy är habil som bäst och Hladky har tyvärr kostat oss några poängtapp. Den senare ser tämligen osäker ut och behöver nog tillfälligtvis befrias från sin uppgift. Med det sagt, jag tror inte för en sekund att han är en urusel målvakt, men kanske är det så att han behöver få lite mer tid på sig för att få det att klicka. Konkurrenssituationen är nog bara av godo för laget och Hladky kommer att få nya chanser. Ha i åtanke att Bartosz Bialkowski inte heller hade en fantastisk start hos oss när han kom 2014. Under en längre tid föredrog både Mick McCarthy och supportrana Dean Gerken som förstemålis.

 

2021
2
Sep

AKTUELLT

ÅRSMÖTE ITFC SWEDEN 2021

Publicerad 21:48 av Nigge

September betyder inte bara höst, det är även dags för årsmöte i vår supporterklubb. I år hoppas vi på mycket god uppslutning efter att knappt ha träffats på ett par år i riktiga livet. Vi kan utlova TREVLIGT SÄLLSKAP, EXTRA FINT PRIS I TIPSTÄVLINGEN samt DRYCK och SNACKS till självkostnadspris. Ta chansen att möta upp i Stockholm sista helgen i september! Vi ser fram emot att träffa just DIG på årsmötet! All info i pdf-filen som du hittar här. Väl mött!

 

 

2021
28
Aug

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 34

Publicerad 08:42 av Nigge

Hur ska startuppställningen i backlinjen egentligen se ut, ska Dobra ut på lån och finns det verkligen en spelidé? Dan ställer frågorna, panelen ger svaren.  

Läs mer...

Vänder det nu? Nu vänder det!

 

Okej, så här fyra (eller egentligen fem) matcher in i säsongen – ser ni ens nån antydan till spelidé, att det faktiskt finns nån kollektiv tanke bakom det som görs på planen?

Pelle: Jamen, jag tycker det. Och jag tycker att det är stor skillnad mot hur det såg ut under både Hurst och Lambert, i fråga om just tydlig spelstruktur. Det här är ett tämligen energiskt 4-2-3-1-spel, där man utnyttjar spelplanens bredd, genom att ytterbackarna ständigt stöter framåt, och där snabba, irrationella yttermittfältare stöttar den ensamme, hårt arbetande anfallaren uppe på topp. Lite som blitzkrieg-fotboll, kanske. När det fungerar så är det riktigt kul att se oss spela boll (och när kände man så senast?). När det inte fungerar, vilket dessvärre händer av och till, så är det givetvis frustrerande. För det finns ett gäng saker som Cook inte har fått rätsida på än. Så är det ju. Bl.a. har Harper och Evans svårt att hitta rätt i sitt positionsspel, framförallt när ytterbackarna går framåt. Och det saknas även en del aggressivitet i deras defensiva mittfältsspel. Men man ska samtidigt vara medveten om att det Paul Cook strävar efter med sin fotboll är något som är svårare att implementera än låt säga Mick McCarthys ”way of doing things”, alternativt vad vi ser Danny Cowley göra i Portsmouth. Men när alla pusselbitarna sitter (vilket gärna får ske förr än senare), så kommer vi bli riktigt, riktigt obehagliga att möta.

Kassör Hedensjö: Jo, jag tycker att det går att se en tanke som bygger på det spelsystem som Cook föredrar, 4-2-3-1, med ytterbackar som bombar framåt och anfallsriktad fotboll med hög press. Väldigt underhållande men än så länge inte så poänggivande. Men poängtappen tycker jag mer förklaras av individuella misstag än det faktum att spelarna ännu inte skulle vara samspelta eller som kollektiv inte skulle vara införstådda med sina respektive uppgifter och spelsystem. Missar man straffar och öppet mål från en halvmeter så hjälper det inte saken heller.

AC: Det tycker jag nog trots allt. Vi har ju tyvärr inte startat säsongen som vi hade hoppats på (understatment) och vi har verkligen inte haft marginalerna på vår sida, men man säger väl iofs att bra lag har marginalerna på sin sida. Lite overkligt att vi inte vinner senast med Burns stolpträff och efterföljande retur, Dons till synes enkla frisparksmål som Hladky troligtvis skulle gjort bättre på, Evans bolltapp som leder till ett fruktansvärt onödigt baklängesmål etc…men buandet efter slutsignalen... Oförtjänt och kan inte för mitt liv begripa vad det ska leda till. Har aldrig och kommer aldrig bua ut lagen jag supportar och har faktiskt noll förståelse för detta. Vi har spelat fyra matcher, har en ledning som lyckats knyta till oss spelare som en hel del Championship-klubbar inte tackat nej till, det offensiva spelet är positivare än på väääldigt länge. Rom byggdes inte på en dag etc.

 

Det ryktas om att Dobra kan vara på väg ut på lån. Vad tror du om det, och vad hoppas du på?

AC: Dobra har imponerat med sin kreativitet och intensitet och jag tror att Cook blivit positivt överraskad. Samtidigt är han i den fasen av sin karriär att han behöver regelbunden speltid (vem gör inte det) så det kan absolut vara positivt med ett lån i detta skede. Någon av nämnda Colchester eller Salford hade väl varit en perfekta destination. Dock osäker på om call-back klausuler fortfarande existerar, så det är väl fram till januari eller hela säsongen som blir aktuellt. Jag är helt okej med detta.

Pelle: Det är en oslipad diamant vi snackar om här, men med tanke på antalet offensiva spelare vi plockat in under sommarens transferfönster så är det förståeligt att en lånedeal nu diskuteras. Konkurrensen om de tre positionerna strax bakom anfallaren är för tillfället väldigt tuff och vanligtvis så brukar de spelare som en tränare själv värvat in, få gå före i kön. Personligen har jag inga problem med det. Så ska Dobra få spela, vilket han givetvis behöver göra för sin utveckling, så kan det här vara en bra lösning. Förhoppningsvis så kommer han att mogna mer av detta, bli mer resolut och klinisk i sitt spel.

Kassör Hedensjö: Dobra har varit väldigt tongivande under försäsongen och några av de matcher han spelat inledningsvis av säsongen. Han har otrolig potential men känns fortfarande som om han väger lite för lätt och mer spelar på improvisation än efter ett anpassat spelsystem. Tvärtemot vad många andra tycker så anser jag inte att han är en startspelare utan hoppas på ett lån där han kan få värdefull erfarenhet och ges mer speltid än vad han i nuläget kommer att få i Ipswich. Det ryktas om en klubb i League One (AFC Wimbledon) och det bör vara en bra lösning för samtliga inblandade parter.

 

Kommer Woolfenden att få finna sig i att spela tredjefiol bakom Burgess och Edmondson, när den senare är fit for fight igen? Och hur står sig Nsiala och Donacien i det sällskapet?

Kassör Hedensjö: Det ligger väl i korten att det blir Burgess och Edmundson som blir förstavalen som mittbackslås när den senare blir återställd från skada. Burgess har imponerat och känns given. Edmundson har vi ännu inte sett i den blåa tröjan och även om Woolfie har sett stabil ut så har han inte imponerat utan får nog hoppa in från bänken. Nsiala hade sin chans i inledningen av säsongen men jag undrar inte om den försvann då han utgick skadad. Donacien har ju fördelen att han kan vikariera både som mitt- och ytterback och därmed kanske tar plats på bänken före Nsiala (givet att övriga tre nämnda mittbackar håller sig skadefria).

AC: Det finns väl risk för det. Jag ska väl erkänna att jag aldrig sett Edmundson in action (mer än i Coffee Club :)) men vad man hört så räknar jag med att han blir en ledare i backlinjen, trots sin unga ålder, bredvid Burgess som även han styrt backlinjen i de matcher han spelat. Den typen av mittbackar Cook, och egentligen alla managers önskar. Woolfenden är ju minst sagt laid back och behöver någon bredvid sig som styr och ställer. Gissar på en viss naturlig rotation mellan dessa tre och Nsiala och Donacien backar dessa.

Pelle: Det kommer nog att bli så…..även om jag tycker att partnerskapet mellan Woolfy och Burgess ser ut att fungera genom att de spelmässigt kompletterar varandra rätt så bra. Men med samma argument som under föregående fråga, d.v.s. att de spelare som en tränare själv värvat in, brukar få gå före i kön, så lär nog Edmundson eller ”The Fridge” som han kallas, bli den som kamperar ihop med Burgess. Jag har aldrig sett honom ”in action”, har ingen aning om hur han kommer att fungera ihop med just nämnde Burgess, men enligt vad jag läst mig till så är han en väldigt kapabel mittback. Nsiala kommer i första hand att få konkurrera med Woolfenden om den där tredjefiolen…och Donacien kommer att fortsätta att vara just Donacien, d.v.s. en trevlig kille och en habil allroundspelare.

 

2021
21
Aug

AKTUELLT

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 33

Publicerad 10:13 av Nigge

En tung start på säsongen, men tålamod är en dygd. Eller? Panelen går igenom tålamodsfrågan, vilka spelare som ser heta ut och vad vi tycker är positivt så långt. 

Läs mer...

Tålamod anyone?

 

Tre (3) ligamatcher med oönskad utgång var allt som behövdes för att det på vissa håll börjar ropas på Paul Cooks avgång, backlinjen uppställd på Town Square för att doppas i tjära och fjädrar samt ritas det upp profetior om jordens undergång. Ska vi ha det så här? Nog har vi lite mer tålamod än så? Hur mycket tålamod har vi egentligen?

Dan: Jo, vi måste ha ganska mycket tålamod. För det Cook och de andra i ledningen har gjort, bytt ut i princip hela truppen, är så långt ifrån en quick fix man kan komma. Vi måste se det här som ett långsiktigt projekt – och då menar jag rätt så många år, kanske fler än jag vill erkänna ens för mig själv – och vi ska nog inte räkna med en säsong full av succéer, framgångar och glädjeyra. Snarare kommer det att vara ganska knackigt ett bra tag framöver, tills alla spelare har lärt känna varandra ordentligt och Cook har lyckats hitta den starkaste uppställningen. Och det kan ta tid, mycket tid. Och jag kan inte säga att jag hyser jättestort förtroende för Cook av det jag har sett sen han tog över. Men å andra sidan vore det värsta som kunde hända att han fick kicken och nån ny togs in. För då skulle bara allt börja om igen, med ytterligare utrensningar och ytterligare nya värvningar. Egentligen har vi inget val utom att vara tålmodiga, hur tråkigt det än är. Och pessimisten i mig ser inte så mycket roligt komma förrän fram emot jul, om ens då. För det tar tid. Så jag ser nog ingen annan utväg än ytterligare en säsong av midtable mediocrity, innan det nästa säsong kanske, kanske kan bli så mycket bättre och kanske räcka till avancemang till Championship. För det är dit vi måste sikta, men troligen inte redan den här säsongen. Men hoppas kan man ju. Att spelarna hittar varandra snabbare än jag vågar tro. Och att Cook hittar den starkaste uppställning tillräckligt fort. Samtidigt som vi inte tappar alltför många poäng här i upptakten. Då kanske… Men tålamod? You bet, massor.

Nigge: Har vi spelat TRE ligamatcher utan att vinna?? Vad fan är det du säger?? TRÄNAREN SITTER KVAR??!! Välkommen till 2021! Vi som ska kalla oss vuxna förfasas över att kidsens attention span tycks understiga 5 sekunder, oavsett aktivitet, medan vi själva har noll tålamod för uppbyggnad när det kommer till fotboll eller andra lagsporter. Same, same, but different. Gränserna flyttas ständigt framåt, men just när det gäller tålamod med att återuppbygga en fotbollsklubb önskar jag att vi hade mer tålamod. Inte bara vi Ipswichfans givetvis, utan samtliga i denna nya och skrämmande fotbollsvärld. Hur lång tid kan man få på sig? Hade Bobby Robson kommit till Ipswich som relativt nybakad tränare idag hade han ju varit rökt, så mycket kan vi konstatera. Samtidigt som det är sjukt frustrerande att inledningen av säsongen inte har gått bättre så har vi sett, två säsonger i rad, att en briljant start på säsongen inte är någon garanti för att de följande 35 matcherna ska gå bra. Vi behöver hitta ett grundspel som vi är trygga med, spelarna behöver hitta varandra i vardagen och i matchsituationer, Paul Cook behöver klura ut hur han får ut det mesta av de spelarna som han lyckats locka till Englands östkust. Lägg därtill att de nya ägarna uttryckt att vi måste ha tålamod, för det har till och med jänkarna själva (även om de säkerligen vill se sin investering klättra i ligasystemet med start redan den här säsongen). Bli gärna frustrerad/förbannad/besviken när vi pissar i motvind, men knyt näven i fickan och kom igen. Det är i alla fall vad jag brukar säga till våra 12-åriga fotbollsstjärnor i Slätta SK P-09 (minus pissmetaforen). 

 

Det lilla vi hittills har fått se av nye Edwards har varit förtjusande. Har du fått några nya favoriter bland nyförvärven?

Nigge: Nämnde Edwards har sett fenomenal ut! Snabb, kreativ och med kontroll på bollen i sin framfart. Det ska bli oerhört kul att se honom denna säsong, hoppas han kan hålla sig från att bli skadad. I övrigt ser Lee Evans ut att vara klass, även om han har en fallenhet för att lajva Neymar när någon kommer för nära i en kampsituation. Och Rakeem Harper, denne ståtlige man med ett lugn och en styrka som kommer göra gott när hösten kryper på och sedermera vintern träder in på League One-arenorna runt om i England. I övrigt behöver jag se mer för att det ska utkristallisera sig fler guldkorn i spelartruppen. Förhoppningsvis kommer Joe Pigott igång med målskyttet (eller någon av de andra övertaliga anfallarna), Kane Vincent-Young hittar formen igen, Edmundson blir skadefri och Tom Carroll visar sig vara en succévärvning.

Dan: Det lilla jag har sett av spelarna i positiva situationer, gör mig inte särskilt glad. Ingen av de två senaste matcherna var precis nån särskilt bra reklam för det nya Ipswich. Det påminde mest om det gamla Ipswich, med passivt spel i backlinjen, följt av stressade långbollar, över mittfältet och upp mot ensamma anfallare. Jag såg inte mycket av system eller godkända insatser av individuella spelare. De få ljuspunkter man kan prata om är väl egentligen just nämnde Edwards, som kom in mot Burton och verkligen tog initiativ. Sen höll han kanske inte i hela matchen mot Cheltenham, men visst är han en injektion. Samtidigt ska det sägas att Dobra inte alls gjorde bort sig i matchen mot Burton. Och han var tydligen riktigt bra i cupförlusten (som jag inte såg, men där det verkar ha varit lite mer positiv fotboll, av Cooks typ andraelva, låt vara mot ett lite sämre lag). Edwards känns som en lite större och starkare Dobra, med lite mer direkt och mindre omständlig spelstil. Så det får nog bli han även för mig.

 

Vilka delar i spelet tycker du har fungerat bra respektive mindre bra så här långt?

Dan: Ärligt talat kan jag inte se särskilt mycket som har fungerat bra. I de två senaste matcherna lyckades vi under korta stunder hålla några få perioder av tryck mot motståndarna, men utan att egentligen skapa särskilt mycket. Och allt som oftast slutar uppspelsförsök med att bollen går tillbaka till backarna och många gånger även till målvakten. Och det känns kanske lite för välbekant för mig; på ett väldigt negativt sätt. Jag vet inte om det beror på att det saknas rörelse hos mittfältare och anfallare, eller om spelarna bara inte känner varandras rörelser tillräckligt bra. Men det ser verkligen inte bra, eller ens hoppingivande ut. Det mesta har fungerat ganska dåligt, från en darrig backlinje, över ett mittfält som sällan får låna bollen, och när de väl får det går mycket i sidled och bakåt (à la Cole Skuse), och till ett anfall där spelarna mest springer i ingenmansland med hopplösa bollar eller ingenting att jobba med. Riktigt så här dåligt trodde jag faktiskt inte att det skulle gå; möjligen resultatmässigt, men inte spelmässigt. Tråkigt, men som jag skrev i första frågan, så måste vi nog ha betydligt större tålamod än vad vi kunde räkna med.

Nigge: Det har sett hyfsat ut fram till sista tredjedelen, lite som Dan beskriver ovan. Lite för mycket i sidled och bakåt när vi tappar farten i spelet. I ett par matcher har vi kommit ut bra i första halvlek och haft mycket boll samt skapat chanser framåt, men sen blivit för försiktiga och bara rullat runt bollen utan att komma nånvart framåt. Sen har vi det där med försvaret. Lite väl mycket hönsgård för min smak och klart underkänt att släppa in sex baljor på tre matcher. I ärlighetens namn skulle vi ha haft med oss bra resultat från de matcher vi spelat med tanke på straffmiss, årets miss med öppet mål från 17 centimeters avstånd osv. Nu är facit som det är dock och det är bara att blicka framåt. I eftermiddag kommer vi att få se ett flow i anfallsspelet som kommer att vända den här skutan på ett remarkabelt sätt. Pigott öppnar sitt målkonto, publiken på plats kommer gå i spinn och Paul Cook kommer att ha inte mindre än fyra olika röster i intervjun efter matchen! Sen vaknar jag förmodligen till den verkliga världen i min reclinerfåtölj med laptopen i knät och ser att tre av Zoom-deltagarna har lämnat mötet i ren frustration över att det just blivit 0-2 efter en horribel bjudning. En helt vanlig lördageftermiddag att vänta alltså. Inte så dumt det heller. 

 

2021
28
Jul

AKTUELLT

Medlemskap i ITFC Sweden 2021/22

Publicerad 20:46 av Nigge

Nu är det dags igen, sommaren går fort! Det är dags att förnya medlemskapet/bli medlem i ITFC Sweden för säsongen 2021/22. Instruktioner enligt nedan.

Var en proud member!

 

 

Häng med redan från början av säsongen så du inte missar någon omgång i Tipstävlingen! Succén med Swish gör att det är enklare än någonsin att förnya sitt medlemskap i ITFC Sweden. 

Genom att skicka 125 kr (50 för ungdomar under 15 år) till

Swishnummer 123 050 23 02

har du förnyat medlemskapet.

Enkelt va? Är du lite mer old school så går det bra att betala till

pg nr 46 73 05-9 eller

bg nr 282-7798.

 

Om du är ny medlem vill vi gärna ha både din mailadress och den adress som vanlig snigelpost hittar fram till.

 

 

 

 

 

 

 

 

2021
25
Maj

AKTUELLT

TIPSTÄVLINGEN - GRATTIS SAGA NORDIN!

Publicerad 21:49 av ITFC Sweden

Säsongen är över sedan några veckor och kanske kan man tro att tipsledningen har gått i ide, men vi är alive and kicking! Med detta sagt vill vi gratulera Saga Nordin till vinsten i säsongens tipstävling, där 116 poäng räckte gott och väl för att hålla övriga tippare stången med god marginal. Tvåan såg till att även denna placering hamnade i familjen Nordin, nämligen Michael. På bronsplats hittar vi Dan B. I sedvanlig ordning kommer en signerad matchtröja till vinnaren. Vi ska också titta i prislådan om det inte finns något till övriga på prispallen.

För kännedom har vi också några priser i Tipstävlingen Zoom Edition att skicka ut och de kommer, håll ut! Vidare har vi några medlemmar som betalade in medlemsavgift sent på säsongen, efter att vi skickat ut medlemspaket, och ni kommer också att få era pins och medlemskort med posten.

Ha en fin silly season-sommar så ses vi när serien drar igång igen till hösten!

//ITFC Sweden 

Äldre inlägg...

Nästa match
den 25 september 2021 kl 16:00

Ipswich Town - Sheffield Wednesday

Senaste foruminlägget
2021-09-18 20:13 av Jonasd
Svar: Äntligen!

"Skönt"

Senaste nytt från TWTD

www.itfcsweden.com v.0.1.8
Copyright © 2002-2020 ITFC Sweden